Bare plass til tre store

Over tid har det beste av norsk klubbfotball bare dreid seg om Rosenborg, Brann og Viking.

SANERING AV TOPPEN: — Altfor mange klubber har ønsket å vinne Tippeligaen. Det har gitt en lite bærekraftig utvikling, sa Nils Skutle til Dagbladet i går. - Du skal pipe mye for å overdøve at han har rett, skriver Esten O. Sæther.
Foto: Geir Otto Johansen  / SCANPIX
SANERING AV TOPPEN: — Altfor mange klubber har ønsket å vinne Tippeligaen. Det har gitt en lite bærekraftig utvikling, sa Nils Skutle til Dagbladet i går. - Du skal pipe mye for å overdøve at han har rett, skriver Esten O. Sæther. Foto: Geir Otto Johansen / SCANPIXVis mer

||| Når den rutinerte RBK-sjefen Nils Skutle drømmer om en sanering av toppen av Tippeligaen, er det mer enn trøndersk nostalgi mot den 13 år lange gullalderen i norsk klubbfotball. De siste dagers følger av finanskrisa, gjør at folk utenfor Trondheim ikke automatisk skal blåse bort Skutles analyse av sportens pengekrise:

— Altfor mange klubber har ønsket å vinne Tippeligaen. Det har gitt en lite bærekraftig utvikling, sa Nils Skutle til Dagbladet i går.

Du skal pipe mye for å overdøve at han har rett.

HISTORISK sett
er medaljene i Tippeligaen forbeholdt få klubber. Etter at den profesjonelle fotballen ble innført i Norge i 1991 har riktignok 14 klubber fordelt de i alt 54 medaljene, men egentlig skinner det bare fra premiehyllene hos et par av dem:

• Trioen Rosenborg, Brann og Viking har tatt over halvparten av alle disse medaljene.

Plusser du på at de samme lagene i denne perioden også har vunnet 16 av 18 mulige gull, er det lett å se maktfordelingen i sporten.

Det beste i norsk klubbfotball dreier seg om fotballen som spilles i Trondheim, Bergen og Stavanger.

BARE to ganger har klubber fra Oslo-regionen brutt dette hegemoniet. Det skjedde med Vålerenga i 2005 og Stabæk i 2008.

Tidspunktene indikerer at noe positivt er i ferd med å skje med toppfotballen i landets mest folkerike område, men fortsatt er det et stykke fram til Østlandet får stabile topplag. Denne uka har Stabæk mistet eiendomsretten til sin nye stadion etter bare noen måneders drift, mens VIF gjennom hele sesongen har slitt med en fallende publikumsinteresse.

Egen bane pluss et bredt sammensatt og lojalt publikum er blant de viktigste kravene for å etablere seg som et virkelig topplag.

DE SISTE åra har Rosenborg, Brann og Viking oppfylt akkurat disse kravene. Etter at Viking fikk ny stadion har de tre dominert også på tilskuerplass. Bare VIF med maksimal sportslig suksess har klart å konkurrere, men der har altså interessen vært litt for tett knyttet til de løpende resultatene.

Det er bakgrunnen for at Oslo-klubben er i gang med prosjekteringen av sin egen stadion på Oslo østkant. I beste fall står den klar allerede i 2012 og gir den sosiale identiteten som er nødvendig for å skape langsiktige sportslige resultater. På samme vis som Fornebu Arena har gitt Stabæk et publikumsløft som peker oppover om klubben makter å komme seg gjennom den akutte økonomiske krisa.

BEGGE disse Østlandsklubbene har imidlertid en finansieringsordning som hittil har basert seg for ensidig på enkeltpersoner. Uten skipsreder John Fredriksen hadde neppe VIF tatt sine tre medaljer i 2004, 2005 og 2006, og uten investor Kjell Chr. Ulrichsen hadde ikke Stabæk kommet voldsomt tilbake i 2007 og 2008 etter nedrykket til 1. divisjon.

Bakgrunnen for den pengekrisa som nå rister i filler ambisjonene til de fleste lagene i Tippeligaen er nettopp denne ensidige finansieringen. Lyn sto blakke igjen etter at Atle Brynestad trakk seg ut, LSK måtte selge deler av Åråsen og dumpe gullsatsingen fordi Per Berg avsluttet sin hjelp og den lokale banken fikk rydde opp i Start-rotet etter at pengegutta ga opp der. Det vingeklipper tre av toppklubbene som siden profftida til sammen har tatt ti medaljer i Tippeligaen.

Bare det langsiktige Kjell Inge Røkke-engasjementet for Molde har foreløpig gitt stabilitet til en slik eierstruktur, men det er lenge siden finansmannen hadde sterke sportslige ambisjoner for støtten sin. Det gjør at klubben neppe har ressurser til å følge opp vårens gode resultater.

SELV om Viking er den som sliter mest på banen av de tre store, er grunnlaget best i Stavanger for å konkurrere jevnt med Rosenborg. Som RBK har klubben gjennomgående eid sine egne spillere og ledelsen har konsekvent valgt å satse på langsiktige løsninger i stedet for å jage kjapp suksess.

Det gir en finansiell trygghet i de krisetidene som snart vil snu opp ned på de fleste aktørene i norsk toppfotball.

Og bare for å minne om det:

• Da proff-fotballen ble innført i Norge i 1991, gikk det første seriegullet til Viking.