Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russland utestengt av internasjonal friidrett

Bare Putin kan redde henne

De russiske stjernene får ikke være med i internasjonale stevner fra 1.juli. Nå trygler de sjefen om hjelp. Nekter Putin å betale Russlands millionbot til World Athletics, blir landet strøket av friidretten.

PUTIN SISTE SJANSE? Anzhelika Sidorova er blant de russiske stjernene som har fått konkurrere internasjonalt de siste årene selv om Russland er utestengt. Nå blir det slutt om ikke russerne betaler første avdrag på en bot på 100 millioner kroner til det internasjonale forbundet. Vladimir Putin selv avgjør. FOTO: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP.
PUTIN SISTE SJANSE? Anzhelika Sidorova er blant de russiske stjernene som har fått konkurrere internasjonalt de siste årene selv om Russland er utestengt. Nå blir det slutt om ikke russerne betaler første avdrag på en bot på 100 millioner kroner til det internasjonale forbundet. Vladimir Putin selv avgjør. FOTO: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP. Vis mer

RUSSISK toppidrett er i ferd med å rote seg inn i enda mer trøbbel. Nå risikerer landet å miste alle deltakerne sine i de store internasjonale friidrettsstevnene. Betaler ikke Russland en bot på rundt 50 millioner kroner til World Athletics innen denne uka, er det slutt:

  • Da forandrer russisk friidrett status fra «suspendert» til «ekskludert».

Den endringen betyr at det blir slutt på ordningen med at de antatt rene russiske stjernene kan få konkurrere i utlandet som såkalte «nøytrale utøvere». Heretter vil den internasjonale friidretten fortsette sin forsiktige oppstart under coronakrisen, uten en eneste russer til start.

Samtidig er den populære russiske skiskyttersporten i ferd med å lide samme skjebne som friidretten. Nå har russerne selv nominert en av de største skurkene fra Sotsji-skandalen til å sitte i styret i det russiske skiskytterforbundet.

Det er en provokasjon som sporten internasjonalt er nødt til å svare på for å beholde troverdigheten.

LEKKET: Russlands president Vladimir Putin har lenge forsøkt å holde barna utenfor offentligheten. Nå er gamle bilder publisert på internett. Foto: AFP, Scanpix, Sergei Pugasjev Vis mer

Da blir Russland enda mer isolert.

DET haster mest å få betalt pengene til friidretten. Forleden sendte den russiske stavhopperen Anzhelika Sidorova og to andre av landets superstjerner brev til Vladimir Putin med bønn om hjelp:

- Russisk friidrett har vært i krise siden 2015, skrev Sidorova sammen med verdensmesterne Mariya Lasitskene og Sergey Shubenkov, og viste til det året da Russland ble utestengt fra internasjonal friidrett fordi sporten skjønte hvor mye den gamle supermakten hadde jukset. .

De tre stjernene møtte World Athletics-sjefen Sebastian Coe for et par måneder siden for å finne en vei tilbake for Russland. Møtet gikk fint, men det hjelper lite så lenge russiske myndigheter nekter å gjøre opp for gammel svindel:

- Hele denne tida har vi hørt uttalelser om at alt blir gjort for å beskytte russiske utøvere. Nå fem år seinere får ikke de samme utøverne engang være med internasjonalt som nøytrale, står det i brevet til Putin som ble publisert på propagandakanalen Russian Times:

- Vi er på randen av katastrofe, advarer de tre stjernene.

FOR russiske myndigheter er dette nettopp et spørsmål om propaganda. Etter at svindelen deres før, under-og etter Sotsji-OL ble avslørt, har de helst lekt med de ulike internasjonale sportsforbundene. Det har knapt vært noen vilje til å ta tak i jukset.

Seinest i fjor forsøkte den russiske friidretttsledelsen å svindle med den unge høydestjernen Daniel Lysenko. Jukset ble oppdaget, og både Lysenko og sjefen for fridrettsforbundet kastet ut. Det er tilsynelatende ingen grenser for det Russland gjør for å vinne i internasjonal toppidrett.

DET hjemlige trumfkortet midt i all denne svindelen har hele tida vært dekkhistorien om at «alle andre også jukser». Og hver gang russiske utøvere blir tatt og straffet, får hjemmepublikummet høre at «hele verden er imot Russland»

Dette har sånn nogenlunde fungert så lenge internasjonal idrett har vært uenige om straffereaksjonene, og gitt etter i forholdet til russerne.

Fotball-VM i Russland i 2018 var en stor nasjonal propagandaseier, mens turneringene i ishockey og andre populære russiske idretter har fortsatt som før.

På samme vis har det hjulpet russernes sak at den internasjonale olympiske komite (IOC) hele tida har forsøkt å blidgjøre Putin. Det blir verre nå som Verdens Antidopingbyrå (WADA) har utestengt landet fra alle store internasjonale mesterskap i fire år framover.

DENNE straffen har Russland anket til Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS). Saken er blitt utsatt til november på grunn av coronaviruset.

Muligens har russerne tenkt å benytte samme strategi i forhold til friidretten ved å la være å betale boten på rundt 50 millioner kroner innen 1.juli. Siden både friidretts-EM og sommer-OL i Tokyo er utsatt, er det ingen store internasjonale mesterskap i år.

Men prisen er altså at Russland ekskluderes fra World Athletics, og at ingen av friidrettsstjernene deres lenger får delta på internasjonale stevner.

Da er mektige Russland ikke lenger noen friidrettsnasjon.

EN slik taktikk er i overkant dristig spill. Den internasjonale friidrettssjefen Sebastian Coe kommer ikke til å gi etter. Betaler ikke russerne første avdrag, blir de stående med en bot på 100 millioner kroner og mye lengre vei tilbake til utenlandske stevner. Friidretten har jo vist at den klarer seg flott uten russerne.

For dette gjelder mye mer enn penger. Det viktigste vilkåret for å bli med igjen, er et synbart skifte i den råtne russiske dopkulturen.

Der ser det like ille som før.

FOR bare et par dager siden nominerte Moskva-regionen dopingskurken Olga Zaitseva som nytt styremedlem i det russiske skiskytterforbundet. Hun ble framhevet i McLaren-rapporten som åpenbart skyldig i Sotsji-svindelen.

I OL 2014 var Zaitsevas prøveflaske blitt tuklet med i Sotsji-labben på natta av de utplasserte agentene fra russisk hemmelig politi. Selve prøven hennes inneholdt et abnormt høyt saltinnhold, og den doble OL-mesteren fra stafettene i 2006 og 2010 ble disket på hjemmebane i Sotsji.

Olga Zaitzeva er bare en av en kø av russiske skiskyttere tatt for doping. Russland er også her utestengt av det internasjonale forbundet (IBU) som blant annet krever litt under 4 millioner kroner i bot for landet får bli med på vanlig måte i sporten.

har Zaitzeva gått til privat søksmål mot Gregory Rodchenkov; den russiske sjefen fra dopinglaboratoriet i Moskva som rømte til USA og avslørte all svindelen i hjemlandet.

Men å gjenopprette Russlands ære krever helt andre virkemidler enn å gi tunge tillitsverv til dopingdømte.

Den endringen kommer ikke før russerne selv bestemmer seg for å slutte å jukse.

Da er det bare å begynne med å betale bøtene sine.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!