Brann nachspiel

Bare rykk ned, Brann!

Nå er det ikke tabellen som gjelder. Det er Bergens stolthet.

SEIGPINING: Daglig leder Vibeke Johannesen, sportslig leder Jimmi Nagel Jacobsen og hovedtrener Eirik Horneland slet seg i går gjennom nok en pressekonferanse etter Brann-spillernes skandaløse nachspiel. Det hadde vært bedre å kutte ut alle spillerne som var med på festen, og heller risikere nedrykk. Foto: Marit Hommedal / NTB
SEIGPINING: Daglig leder Vibeke Johannesen, sportslig leder Jimmi Nagel Jacobsen og hovedtrener Eirik Horneland slet seg i går gjennom nok en pressekonferanse etter Brann-spillernes skandaløse nachspiel. Det hadde vært bedre å kutte ut alle spillerne som var med på festen, og heller risikere nedrykk. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SKANDALEN med Brann-spillernes nachspiel har forlengst sklidd ut av hendene til ledelsen i klubben. Politiet etterforsker en mulig overgrepssak, mens klubblederne sliter med stadig nye avsløringer.

Det er sånn som skjer med en halvveis fortalt historie. En ny versjon her, noen rykter der og så er plutselig mandagens fest i klubblokalene på Brann Stadion ikke lenger en trist fortelling om natta da alt gikk galt:

  • Men selve historien om Sportsklubben Branns framtid.

Da gjelder heller ikke denne saken kveldens hjemmekamp mot Sandefjord, eller hvordan redde stumpene av den allerede trøstesløse sesongen 2021.

Nå er det eneste som fotballmessig betyr noe, det å redde Brann som Bergens ledende sportsklubb; altså gjenskape noe både byen og hele regionen identifiserer seg med. Noe de er glad i.

Og da kreves det helt andre virkemidler enn de Brann-ledelsen tilsynelatende har vært villig til å bruke.

FØRST av alt må lederne tåle å rykke ned. Altså gjøre valg av lag til de gjenstående kampene i Eliteserien som tydelig viser at ledelsen selv forstår alvoret i situasjonen. At dette er en krise som kan fortsette langt utover 2021-sesongen. Og i verste fall ødelegge Brann som byens samlende symbol.

Utad har vi ennå sett for få tegn på den forståelsen:

- Alle spillerne er tilgjengelige på søndag. Det var en gruppe på tolv som tok noen dårlige valg, men vi ønsker ikke at dette skal få mer negativ betydning for klubben, sa daglig leder Vibeke Johannesen for et par dager siden.

Da kjente hun åpenbart ikke hele historien om hva som hadde foregått i Branns klubblokaler natt til tirsdag, men hun burde ha forstått nok til å utsette laguttaket til kveldens kamp.

Akkurat det uttaket og den fotballkampen er i denne sammenhengen ubetydelig.

Det er ikke lenger like viktig for Branns framtid å unngå nedrykk. Nå er det mye mer i spill.

FOR Brann som sportsklubb er heller ikke alle detaljene i denne historien vesentlige. Norsk toppidrett har igjen fått en sak der det er avgjørende å skille mellom hva som er storsamfunnets rett og hva en av Norges mest folkelige idrettsklubber er nødt til å gjøre for å beskytte sin egen eksistens.

Det første er i dagene framover en politisak. Der legger etterforskningen grunnlaget for eventuell videre behandling av hvorvidt en eller flere av Branns A-lags-spillere på denne festen har vært involvert i noe strafferettslig ulovlig.

Dette er i seg selv det mest alvorlige ved nachspielet. Men det er ikke Brann sin sak, og kommer sannsynligvis aldri til å bli det.

Norsk idrett har tradisjon for å skille mellom frivillig organisert lek og sivilsamfunn. Den organiserte idretten forblir heldigvis fortsatt åpen for de fleste som er dømt.

DET er altså selve sportsklubben Brann-ledelsen skal beskytte, og der er bruken av klubbens lokaler avgjørende.

Hadde denne festen foregått ute på byen eller i en privat leilighet, ville konsekvensene for spillerne vært alvorlige nok. Både alkoholbruken og bruddet på corona-reglene kan i seg selv være tilstrekkelig til å avslutte kontrakter.

Men den symbolske kraften i det å snike seg inn i klubbens lokaler for å gjennomføre en slik fest, er mer enn et dårlig valg av 12 ansatte proffspillere.

Det er et tillitsbrudd som bokstavelig talt spenner beina under selve sportsklubben. Til uka er møtene i gang med Branns største sponsorer. Da kan midlene som sikrer videre drift, raskt forsvinne. Det er alvorlig for en eliteklubb som allerede mener at den har alt for lite penger til å kjøpe nye spillere.

DERFOR er det rart at klubbledelsen direkte gjorde dette til en sak om enkeltspillernes moral. At det å bli avslørt var så pinlig, at det burde holde som straff:

- De er i en gapestokk nå som gjerne er straff nok, sa trener Eirik Horneland til TV 2 torsdag, og ble støttet av Branns nye danske sportssjef Jimmi Nagel Jacobsen:

- Nå konsentrerer vi oss om å hjelpe spillerne videre og fokusere på den ekstremt viktige kampen på søndag, sa sportssjefen, og minnet om menneskene bak feilene som var gjort.

DET siste er riktig. Det er mange familier som er rammet av det som skjedde på denne festen, og det er bra at Brann hjelper både dem og de enkelte spillerne.

Men for Brann som et toppidrettsmiljø er ikke dette noe individuelt moralsk spørsmål. Det gjelder mye mer å se kritisk på de rammene som har vært i klubben gjennom flere år for å utvikle den best mulige fotballen

Og da er vi over på sportsklubbens interne oppgjør.

DER er det foreløpig mye uavklart. Vi vet ennå ikke om dette var en enkeltstående hendelse eller om mandagens nachspiel bare var en av flere spillerfester i klubblokalet slik lokalavisa BA har skrevet. Heller ikke om hvem i klubben som visste hva.

Det er nøsting i den korte historien om hvilke holdninger som har vært tillatt i dagens spillergruppe. Altså det som kanskje har gjort at akkurat denne årgangen har underprestert.

Men Branns manglende toppidrettskultur har vært langvarig. Ut fra ressursene har byen over tid oppnådd svake resultater i fotball.

I EN medlemklubb er sånt demokratisk styrt. Sportsklubben får den ledelsen den fortjener. Slik er det medlemmenes ansvar å avgjøre om klubbstyret er bra nok.

Seinest i vinter var det et ekstraordinært årsmøte i Brann. Da var spørsmålet om Stadion skulle ha natur - eller kunstgress.

Nå gjelder det mye dypere røtter. De som binder Brann til Bergen, og har gjort at det egentlig aldri har vært noen lokal konkurranse om hvem som forvalter den beste fotballen der i byen.

Ingen idrettsklubb har vært i nærheten av å slå Brann i Bergen. Men her har klubben en ledelse som er i ferd med å slå ut seg selv.

DERFOR må denne triste festen få en tydelig, direkte konsekvens:

  • Ingen av A-lagsspillerne som var med på nachspielet, bør være i troppen mot Sandefjord i kveld. Deretter må klubbens interne undersøkelser, avgjøre hvilke kontrakter som avsluttes.

I en så stor klubb som Brann, er det alltid mulig å stille et slags A-lag. Da er det bedre å rykke ned, enn å dra de impliserte spillerne med seg gjennom resten av sesongen.

Brann må rydde opp.

Og det i noe som er så rotete at det frivillig å risikere plassen i Eliteserien i dag virker som en lav pris.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer