Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bare seks mål på tre år og et halvt år

Målkongen Ronaldo har såvidt bedre tall enn Carew for landslaget. - Men han scorer mot Norge, tror Roar Stokke.

INGEN MÅLMASKIN PÅ LANDSLAGET: Cristiano Ronaldo feiret mål mot Argentina i februar i år. Men han har kun scoret seks mål på tre og et halvt år for landslaget. Foto: REUTERS/Denis Balibouse
INGEN MÅLMASKIN PÅ LANDSLAGET: Cristiano Ronaldo feiret mål mot Argentina i februar i år. Men han har kun scoret seks mål på tre og et halvt år for landslaget. Foto: REUTERS/Denis Balibouse Vis mer

Direkte i livestudio kl. 22: Portugal - Norge

LISBOA (Dagbladet): Cristiano Ronaldo har smadret de fleste scoringsrekorder denne sesongen.

25-åringen ble den første spilleren til å score 40 mål i løpet av en La Liga-sesong, og foran kveldens landskamp mot Norge kan han skilte med 57 fulltreffere for klubb- og landslag (54 + 3) i 2010/11.

Prestasjonen blir ikke mindre av at han har gjort det på 58 kamper - altså like i underkant av én scoring per kamp i snitt.

Ronaldos totale landslagsstatistikk er derimot ikke så imponerende.

På 80 kamper har han «bare» scoret 26 ganger. Til sammenligning har John Carew 23 mål på 86 landskamper, og det på et dårligere lag enn Portugal.

- Ingen spiller sine beste kamper for landslaget
Seks Ronaldo-mål på tre og et halvt år med landslaget er også langt unna den standarden vi er vant med fra den kanten.

- Kanskje motstanderen er mer opptatt av ham på landslaget. På klubblaget har han mange stjerner rundt seg, på landslaget er han den desidert største, sier John Arne Riise.

Brede Hangeland legger ingen vekt på at Ronaldo er er mindre notorisk målscorer på Portugal enn i Real Madrid.

KLAR TIL KAMP: Cristiano Ronaldo forbereder seg til landskamp etter en fantastisk sesong i Real Madrid. Foto:
REUTERS/Jose Manuel Ribeiro
KLAR TIL KAMP: Cristiano Ronaldo forbereder seg til landskamp etter en fantastisk sesong i Real Madrid. Foto: REUTERS/Jose Manuel Ribeiro Vis mer

- Vi vet at han er en av verdens aller beste spillere. Det er ikke uvanlig at man scorer hyppigere for klubb enn for landslag. Det gjelder meg også.

- Men har du en teori om hvorfor målsnittet hans er så markant mindre på landslaget?

- Man føler seg ofte tryggere på klubblaget, det tror jeg alle gjør. Det er lettere å prestere på det ypperste nivået der. Jeg blir overrasket hvis noen på det norske laget kan si at den beste kampen de har spilt er for landslaget, sier Hangeland til Dagbladet.

- Norge får unngjelde
Den lengste måltørken Ronaldo har opplevd på landslaget var mellom februar 2009 og juni 2010. Da brøt han den vonde trenden med en komisk scoring i 6-0-seieren over Nord-Korea.

I sesongen som har vært har han scoret tre ganger for landslaget, to av dem i EM-kvaliken.

I kveld er han garantert sulten på flere - kanskje drømmer han til og med om å runde 60 scoringer på én sesong. I så fall må han sette tre baller i nettet bak mannen som vokter Norges mål i kveld, sannsynligvis Rune Almenning Jarstein.

Så ille går det forhåpentligvis ikke. Men Viasat 4-kommentator Roar Stokke er overbevist om at han i hvert fall tegner seg på scoringslista.

-Scoringsfrekvensen hans for landslaget de siste årene har vært for dårlig for en mann som Ronaldo. Nå er han inspirert, og jeg tror Norge får unngjelde. Jeg føler meg ganske sikker på det. Han har 11 mål på de fire siste kampene, han går på vannet om dagen, sier Stokke til Dagbladet.

Han mener både Ronaldo og resten av det portugisiske landslaget har fått et løft etter at Paulo Bento overtok trenerjobben fra Carlos Queiroz. Fasiten så langt er seks seirer, en uavgjort og et tap.

Mest imponerende: 4-0-seieren over et ganske så toppet Spania, selv om det var i en treningskamp.

I den kampen ble Ronaldo snytt for en drømmescoring da Nani «stjal» målet hans omtrent på streken - og til alt overmål ble avvinket for offside.

Bento er Portugals Drillo
I hjemlandet har Ronaldo fått en del kritikk for dårlig innstilling og innsats på landslaget. Men under Bento - som selv var en hardtarbeidende midtbanespiller i lag som Benfica og Sporting Lisboa - har han tilsynelatende skjerpet seg.

- Ronaldo har kanskje ikke blødd for drakta tidligere, for å bruke en forslitt klisjé. Men ting tyder på at Bento har greid å trykke på de rette knappene. Han har laget et system hvor Ronaldo trives veldig godt, de spiller 4-3-3 og tilnærmet Barcelona-fotball som kler ham veldig godt. Jeg har snakket med flere portugisiske journalister, som sier at positiviteten er tilbake rundt landslaget. Bento har hatt litt samme effekt for Portugal som Drillo har hatt for Norge, han har vært et samlingspunkt, sier Stokke.

Han har vanskelig for å se at Norge kan få med seg poeng i kveld, men tror det svekker Portugal at Ricaro Carvalho er ute med skade.

- Mourinho mente nylig at Carvalho, lederegenskapene tatt i betraktning, er den beste midtstopperen i verden. Portugal mister i hvert fall krumtappen sin, kanskje også (Bruno) Alves. Da kan det bli Pepe og Nelson sammen i midtforsvaret. De har aldri spilt sammen, og er begge litt rusende og aggressive som typer. Det trenger ikke være noen ulempe for John Carew. Det kan bli mange frispark og dødballsituasjoner, tror Stokke.

SKAL STOPPE RONALDO: Kaptein Brede Hangeland har en tøff oppgave foran seg i kveldens landskamp. Foto: Heiko Junge / Scanpix
SKAL STOPPE RONALDO: Kaptein Brede Hangeland har en tøff oppgave foran seg i kveldens landskamp. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer