<strong>DEN VIKTIGE HØSTEN:</strong> Lars Lagerbäck har et sluttspill å levere om Norge-jobben skal bli en suksess. Høsten 2020 - med playoff til EM og Nations League til VM 2020 - er den beste muligheten han har. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DEN VIKTIGE HØSTEN: Lars Lagerbäck har et sluttspill å levere om Norge-jobben skal bli en suksess. Høsten 2020 - med playoff til EM og Nations League til VM 2020 - er den beste muligheten han har. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Norge-Østerrike, TV 2 fredag 20.45

Bare sluttspill vil defineres som en suksess

Veien til VM er dobbelt så hard som veien til EM. Det er derfor Nations League er Norges beste venn.

Publisert

ULLEVAAL (Dagbladet): Gjennom tre og et halvt år har Lars Lagerbäck gjort Norge til et bedre, tydeligere og mer sammensveiset fotballag gjennom defensiv skjerping og terping. Det neste steget på utviklingsstigen er sluttspill.

Ikke en nestenplass rett bak de beste i gruppespillet, og ikke et mislykket playoff.

Etter fire EM og fem VM foran TV er sluttspill det eneste som gjelder.

Med det som suksesskrav er dette høsten varene må leveres.

September, oktober og november 2020 vil vise hvor langt Norge er kommet, og definere Lars Lagerbäck som norsk landslagstrener.

13 POENG OG fem plussmål vant Nations League-gruppa for Norge da alt handlet om den ekstra muligheten på det utsatte EM-sluttspillet neste sommer. Vi trenger minst det samme nå om VM skal bli en realitet.

Nations League er de mindre nasjonenes mulighet, og Norge er en av de mindre.

Ser du kynisk på det er Nations League det beste som har skjedd nasjoner som Norge.

DET ER TO typer sluttspill landslagsfotballen handler om, EM og VM. Denne fredagen handler det om VM. Veien dit er veldig mye mer utfordrende enn de EM-veiene vi har snublet på de siste 20 åra.

  • Vi klarte det ikke da sluttspillet fortsatt holdt 16 lag i 2004, 2008 og 2012. Da var det bare de to beste som gikk til EM.
  • Vi feilet igjen etter utvidelsen til 24 lag foran Frankrike 2016. Vi ble som vanlig nummer tre i gruppespillet, men tapte for Ungarn i playoff.
  • Det samme skjedde i kvalifiseringen til EM-sluttspillet som er satt på vent på grunn av COVID-19, etter å ha gitt bort fire poeng mot Romania og Sverige på Ullevaal ble vi nok en gang nummer tre i gruppespillet.

Heldigvis gir Nations League oss en ekstra mulighet til EM 2021, der Serbia er første hinder i oktober.

Når Norge møter Østerrike handler det om et ekstra liv til det som er veldig mye vanskeligere å nå, VM i Qatar 2022.

DET ER UTFORDRINGEN når landslagsfotballen starter opp igjen. Intet mindre. Vinner vi Nations League gruppa mot Østerrike, Nord-Irland og Romania er vi garantert en ekstra VM-mulighet når vi kommer til mars 2022.

I visshet om at Europa bare har 13 lag i et VM-sluttspill med 32 nasjoner – hvilket betyr at VM-billettene gjennom den ordinære kvalifiseringa (2021) er forbeholdt gruppevinnerne – sier det seg selv hvor viktig denne fredagskvelden på Ullevaal er.

I realismens navn er den alt.

Med mindre Lars Lagerbäck drar en Drillo-94 opp av hatten og vinner ei VM-gruppe der vi møter nasjoner som England og Nederland, er Nations League Norges vei til Qatar.

LARS LAGERBÄCK OG Norge vet det selv om alle kvalifiseringer bærer med seg nytt håp. Det er sånn fotballen er. Nye muligheter betyr nytt håp.

I tillegg kan man jo være heldig med trekningen.

I DET PERSPEKTIVET – trekningen av gruppene til VM-kvalifiseringen som spilles i 2021 – er også denne høsten helt avgjørende. Vinner vi gruppa i Nations League rykker vi mest sannsynlig opp på seedingsnivå to.

Det gjør kvalifiseringa litt enklere.

Ikke lett, det er ingenting som er lett i internasjonal fotball.

Men er man på nivå to slipper man I hvert fall å møte de beste av de nest beste nasjonene.

ØSTERRIKE ER PER dato en av disse nummer to nasjonene i Europa vi gjerne vil unngå i et gruppespill neste år. De kommer til Ullevaal med et svekket lag. Der det største navnet, Bayern Münchens David Alaba, selvfølgelig er det største savnet.

Sammed men Red Bull Salzburgs Marcel Sabitzer.

NORSKE SAVN HANDLER om Martin Ødegaard, Håvard Nordtveit og Ole Selnæs, men det er ikke så farlig. Så lenge Lars Lagerbäck er oppe og går skal Norge virke uavhengig av navn. I vårt lag trumfer kollektivet alt.

Har du fått med deg hvordan svensken snakker opp Joshua King som forsvarsspiller, så skjønner du hvorfor.

DET ER OGSÅ Norges styrke. Kollektivet. Vi er som slagordet sier, sterkere sammen. Lojaliteten til Lars Lagerbäcks repeterende hjernevask synes å være uten grenser.

Tydelighet er Norges våpen.

Og så hjelper det selvfølgelig med noen ekstreme målscorere på topp, spillere som i sine beste stunder bare trenger en mulighet.

Norge har dem nå.

Får de arbeidsforhold som matcher kvalitetene reiser vi til Belfast med tre poeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer