Bare stolpen reddet Norge fra full fiasko

Veigar Pall Gunnarson centimeter unna å avgjøre.

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Norge - Island 2-2.

Kampen som skulle gjenreise troen på det norske landslaget, endte nok en gang i skuffelse og pipekonsert fra Ullevaal.

- Jeg skjønner frustrasjonen, men det er ikke alle 17 000 som piper. Jeg tror folk stort sett er fornøyd med det spillet vi presterer, sier landslagskaptein Brede Hangeland.

Effektive Island snøt Norge for to poeng etter to dødballer. Åge Hareides menn klarte aldri å komme tilbake etter Eidur Gudjohnsens perle av en utlikning. En ny hjemmekamp endte uten seier.

- Det positive er at vi ikke slipper til all verden i åpent spill. At de får score på defensiv dødball, tror jeg skyldes litt tilfeldigheter, fortsetter Fulham-stopper Hangeland.

Omstridt Carew-bytte

John Carew ble tatt av et drøyt kvarter før slutt, like etter utliknet Island for andre gang, og resten av kampen virket Norge tafatte.

Spissen vet ikke hvorfor han ble tatt av banen, men på spørsmål fra TV 2 om han synes det var galt, svarer han følgende:

FORTVILET: Eidur Gudjohnsens frisparkperle suste forbi Rune Allmenning Jarstein, og Island hindret norsk drømmestart på VM-kvaliken. Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX
FORTVILET: Eidur Gudjohnsens frisparkperle suste forbi Rune Allmenning Jarstein, og Island hindret norsk drømmestart på VM-kvaliken. Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX Vis mer

- Feil, det vet jeg ikke. Det var noe som ble valgt å gjøre, og jeg forholder meg til det.

Åge Hareide forsvarer byttet.

- Vi leder 2-1 og de dobler mye på høyresida vår. Vi setter inn Gamst for å håndtere den situasjonen. Når de scorer blir det meningsløst, men da kan vi ikke sette inn John igjen, sier Hareide til TV 2.

- Vi gjør veldig store feil på to dødballer, det kan vi ikke gjøre på dette nivået. Vi spiller bra fotball, men enkeltfeil kan vi aldri gardere oss mot, oppsummerer Hareide.

Styrte fra start

Norge styrte kampen fra avspark. Men det som kom av lange oppspill mot trioen på topp manglet den nøvendige presisjonen.

Etter drøye tolv minutter skapte Norge kampens første sjanse. Brede Hangeland feide en slags pasning i retning Steffen Iversen, som slengte ut en hæl. Ballen havnet bak Islands forsvarslinje, John Carew stormet gjennom og banket ballen i nettveggen.

Thorstein Helstad og Carew hadde halvsjanser i løpet av de neste minuttene, men uten å være i god nok balanse til å være riktig farlige.

Bare stolpen reddet Norge fra full fiasko

Straffe vekket publikum

Martin Andresen var tidvis ivrig på å bidra framover, og etter 27 minutter hadde han en avslutning på mål etter innlegg fra venstrekanten. Men med nesten 16 meter til mål, ble det for enkelt for Islands keeper Kjartan Sturluson.

Like før en halvtimes spill, headet Carew rett over på et innlegg fra Riise.

Fem minutter seinere fikk Norge et helt korrekt straffespark, skjønt for en forseelse forsvarsspillere er vant til å slippe unna med. Men Gretar Rafn Steinsson holdt rundt brystet til Helstad med begge hender i en duell inne i feltet, og det er ingenting å si på at dommeren blåste.

Steffen Iversen satte ballen til høyre, mens Sturluson kastet seg i motsatt hjørne.

Utliknet direkte

Men det tok bare tre minutter før Island utliknet enkelt. De fikk frispark utenfor hjørnet av 16-meteren, og Heidar Helguson gikk enkelt opp ved nærmeste stolpe og styrte forbi Rune Almenning Jarstein.

Tore Reginiussen var på etterskudd, og da han kom inn i duellen med Helguson hadde den tidligere LSK-spissen alt headet ballen mot mål.

Fem minutter inn i andre omgang tok Norge igjen ledelsen. Fredrik Winsnes løftet ballen inn i feltet, og Steffen Iversen vant duellen mot Bjarni Olafur Eriksson og stusset over keeper Sturluson som var på halvdistanse.

Norge fortsatte å presse, og bare fire minutter seinere headet Carew like over etter innlegg fra høyre.

Pep på Gamsten før én involvering 

Tjue minutter inn i andre omgang ble Carew erstattet av Morten Gamst Pedersen, og Ullevaal-publikumet demonstrerte tydelig at de ikke har til hensikt å hjelpe Norge til VM.

Gamsten ble møtt med pipekonsert før han kom på banen.

Men Island fikk utlikne igjen. Tore Reginiussen satte skulderen i brystet på Helguson, og lagde frispark rett utenfor 16-meteren. Det dundret Barcelona-stjerna Eidur Gudjohnsen knallhardt i keeperhjørnet.

Jarstein rakk ikke å få opp armene, og ballen suste inn i hjørnet.

- Den siste er i keeperhjørnet og det er min side. Dårlig av meg. Jeg ser absolutt ingenting og når jeg prøver å se ballen, kommer den plutselig susende. Da rekker jeg ikke opp, sier Norges målvakt.

Stolpen hindret tap

Fire minutter før full tid var Island meget nær å avgjøre. Stabæks Veigar Pall Gunnarsson, som var kommet inn som innbytter minuttet før, startet inn bak Tore Reginiussen og banket ballen i bue over Jarstein.

Ballen dundret i stolpen - noen få centimeter unna scoring.

Etter en kamp der Norge lenge så ut til å ha en viss kontroll, var det til slutt bare marginene som hindret full fiasko.

Dommerens sluttsignal ble møtt av massiv piping fra tribunene. Hareides mannskap står fortsatt uten seier i 2008.

- Det er fortsatt muligheter, men det er vanskeligere kamper enn denne her igjen. Og denne klarte vi ikke vinne, sier John Carew.

- Det er vi som jobber med gutta og rundt laget som er mest skuffa, sier Åge Hareide, som skjønner at det stilles spørsmål rundt hans stilling.

- Jeg skal til Skopje og forberede meg til kampene mot Skottland og Nederland, fastslår han imidlertid.

KALDDUSJ NR 1: Heidar Helguson sørget for at den norske jubelen stilnet raskt med utlikningen etter få minutter.
IVERS ANDRE JUBEL: Norge reiste seg etter pause, og håpet ble igjen tent på Ullevaal.
KALDDUSJ 2: Gudjohnsens frispark gjorde Jarstein til statist.
KUNNE JUBLE: Island tar med seg ett poeng hjem til sagaøya - det er ikke hva Brede Hangeland og John Arne Riise hadde satset på.
DRØMMEÅPNINGEN: Steffen Iversen var sikker fra straffemerket, og ga Norge ledelsen etter en drøy halvtime.