JUKSER PÅ VEI?  Arjen Robben fører ballen så raskt og elegant at det er nesten umulig å se om han blir taklet eller felt. Men hva gjør FIFA nå som nederlenderen selv innrømmer juks?FOTO: EPA/Vassil Donev.
JUKSER PÅ VEI? Arjen Robben fører ballen så raskt og elegant at det er nesten umulig å se om han blir taklet eller felt. Men hva gjør FIFA nå som nederlenderen selv innrømmer juks?FOTO: EPA/Vassil Donev.Vis mer

Bare straff stopper Robben

En tvers igjennom proff svindler det er tilnærmet umulig å avsløre. Men nå har han kanskje lurt seg selv.

EN angrende Arjen Robben kan gi påskuddet det internasjonale fotballforbundet (FIFA) trenger for å begynne og utestenge svindlere som faller. Det var sannsynligvis ikke nederlenderens hensikt, og det kommer til å bli vanskelig å få effekt også ut av en slik drastisk innstramming. For sannheten om hva som er juks og hva som er sant, finnes ganske ofte bare i tankene til spilleren som detter. Eller som blir felt....

Da Robben falt og falt forklarte han tankene slik:

- Jeg må be om unnskyldning. Den siste taklingen var straffe, men i første omgang bare la jeg meg. Jeg skulle ikke ha gjort noe sånt. Det er forferdelig.

Men dette er også forferdelig vanskelig å gjøre noe med, om ikke spillerne selv velger å være ærlige.

ARJEN ROBBEN har ofte valgt det motsatte. 10-på-Topp listene over hans beste fall blir sikre klikkvinnere på nettet denne sommeren dersom disse situasjonene avgjør tre VM-kamper til. Med Robbens form og Nederlands vei til en eventuell finale, er det mer sannsynlig enn at gårsdagens unnskyldning kommer til å forandre måten hans å spille på. Til det er disse fallene gjennom kamp etter kamp blitt mer instinktive enn planlagte.

På et vis må det være sånn for en spiss på dette nivået. Fotball er en kontaktidrett med så usikre grenser mellom lovlig og ulovlig berøring at det til slutt blir opp til dommeren å bestemme.

Og det må skje der og da.

ETTERPÅKLOKSKAP vil stykke opp kampene, og selv de skarpeste TV-bildene gir ofte for dårlige svar. Det er grunnen til at videodømming av slike situasjoner er utelukket. Der en utvidelse av målteknologien til å sette offsidegrenser er teoretisk mulig, kommer det ingen løpende utsatt straff for de som velger å falle om i feltet. De som er lik "Arjen Faint Heart", kallenavnet Chelsea-sjef Mourinho ga Robben da de sist jobbet daglig sammen og treneren syntes at det ble nok av nederlenderens plutselige besvimelser på banen.

Over tid kan trenere gjøre noe med slike typer ved å ta dem bort fra laget. Det hender garantert ikke med Nederlands trener Louis van Gaal og Robben selv etter at gårsdagens svindel er innrømmet.

Dermed blir det opp til FIFA.

BARE en gang tidligere har FIFA dømt en VM-spiller for å simulere at han blir utsatt for et regelbrudd. Det skjedde med Brasils stjerne Rivaldo i 2 002 i en helt annerledes situasjon. Under innledningskampen mot Tyrkia ble Hakan Unsal så irritert på Rivaldos utdraging av tida rundt et hjørnespark, at han sparket ballen i leggen på brasilianeren. Rivaldo kastet seg om med hendene foran ansiktet for å late som om han ble truffet der, og fikk to dager seinere en bot på 50 000 kroner av FIFAs disiplinærkomite for å ha simulert en skade. Men Rivaldo slapp suspensjon og fikk sitt VM-gull.

Deretter har VM-spillerne fått late som hva som helst uten å risikere noe annet enn gule kort. FIFA har vegret seg for å ta skuespillet opp til et høyere domsnivå for på den måten å endre sporten.

DET er der Arjen Robbens overraskende åpenhjertighet i natt gir mulighet til å sette en ny standard. I teorien kan FIFA både bøtelegge og suspendere ham for det erkjente jukset i straffefeltet i førsteomgangen mot Mexico.

Det skjer sannsynligvis ikke. For om Robben er en jukser av hjertet, tilhører han også den gruppen verdifulle offensive spillere som sporten er nødt til å beskytte:

•• Ingen i VM klarer å føre ballen i så stor fart som nederlenderen, og få er så utsatt for like mange reelle fellinger. Bare mot Mexico hadde Robben fem lange soloraid utenfor straffefeltet og seks innenfor.

Rent sportslig er dette topp underholdning og idrett på et nivå som det er grunn til å ta vare på. Blir utfallet av innrømmelsen en gjennomgående høyere terskel for å gi de offensive spillerne frispark, vil toppangriperne som Robben over tid bli taperne.

I mellomtida bestemmer han selv hvordan han vil vinne.