Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrenn:

Bare Sveriges nye yndling kan gjøre noe med dette

Stabilt imponerende av Norge.

SUVEREN TETTRIO: Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg sammen med den finske utfordreren Krista Parmakoski.  FOTO: AP/Gian Ehrenzeller
SUVEREN TETTRIO: Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg sammen med den finske utfordreren Krista Parmakoski.  FOTO: AP/Gian Ehrenzeller Vis mer

DAVOS (Dagbladet): I to dager har jeg hørt Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng snakke ned hvor ekstremt sterke langrennsløpere de to er blitt:

- Et blaff, sa Ingvild før løpet om den flotte prestasjonen i samme krevende løype i fjor, og glemte for anledningen at hun i resten av den sesongen var akkurat like sterk også i like krevende løyper.

- Det kan vel ikke vare, mente verdenscupleder Heidi Weng om sin flotte sesongstart, men manglet argumenter for den beskjedenheten. Hun har jo alltid gått fortere utover vinteren.

Etter løpet var de like forsiktige.

I hvert fall nesten.

FOR nå er det ikke lenger mulig selv for de blyge trendsetterne å unngå og se trenden i internasjonal kvinnelangrenn vinteren 2015/16:

  • Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg blir jentene å slå på distanserennene.

Det er flere som kan klare det. Marit Bjørgen ganske sikkert i enkelte løp og spesielt under VM, Krista Parmakoski også foran hjemmepublikummet i Lahti, amerikanske Jessica Diggens på kortere distanser og så Stina Nilsson da.

Over tid er den nye svenske yndlingen den eneste som egentlig kan gjøre noe med den norske dominansen i kvinnelangrenn.

SPØRSMÅLET er om hun klarer å være like tålmodig som våre to beste. For Ingvild (26) og Heidi (25) er fortsatt så unge at de vil løfte sitt eget nivå i flere sesonger framover. Det er denne jevne nivåhevningen som gjorde at det ble et gap fra medaljetrioen i Davos ned til Diggens på fjerdeplass.

Allerede nå nøler Stina Nilsson med å ta de røffeste utfordringene. 23-åringen valgte å stå over dagens 15 km for å kunne forsvare sprintseieren sin i morgen. Ingvild Flugstad Østberg har lenge tenkt annerledes:

  • Hun har bevisst gjennomført et hardest mulig rennprogram for over tid utvikle seg til en komplett løper.

Da var det ikke så rart at Ingvild etter seieren var enda litt gladere enn vanlig. Triumfen var hennes første på en distanse lenger enn 10km. Sprinteren Østberg er altså blitt en stayer; og det i en løype som er så ruglete og hard at den suger ut krefter hos alle.

DESSUTEN møter konkurrentene en norsk tetduo som jobber sammen. Det finnes ingen bortforklaringer når de sammenligner hverandres prestasjoner. Bare raushet for at den andre skal lykkes.

En slik grunnleggende vilje til å samarbeide tærer ikke på seiersviljen. Begge presser stadig flere gode løp. Heidi Weng tok sin femte pallplassering på fem konkurranser og er blitt bedre til å holde marsjfarten opp selv med mye melkesyre; mens Ingvild Flugstad Østberg klarte å presse tempoet i tynnlufta også etter en ganske så voldsom åpningsfart.

FORELØPIG holder de to det nivået der Charlotte Kalla i sine glansdager utfordret Marit Bjørgen, Therese Johaug og Justyna Kowalczyk. Den samme utfordringen får neppe Weng og Østberg nå.

Charlotte Kalla vant riktignok Skandinavisk Cup over 5km på Lillehammer i dag. Det er i seg selv svært hyggelig etter problemene med hjerteflimmer, men seiersmarginen ned til det svenske 19-årige stortalentet Ebba Andersson og ett år eldre Lotta Udnes Wang var ikke mer enn 15 og 16 sekunder.

Også det forteller at Norges to beste sannsynligvis forblir best.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling