Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bare to av diktatorens helter kvalifiserte seg. Likevel kan OL bli en suksesshistorie for Kim

Mesterskapet i Pyeongchang er en viktig begivenhet for det idrettsgale Nord-Korea.

VIL HA BEDRE NABOFORHOLD: Ifølge UiO-professor Vladimir Tikhonov har Kim Jong-un stor interesse i å pleie et bedre forhold til Sør-Korea. Foto: AFP PHOTO / Ed JONES / NTB Scanpix
VIL HA BEDRE NABOFORHOLD: Ifølge UiO-professor Vladimir Tikhonov har Kim Jong-un stor interesse i å pleie et bedre forhold til Sør-Korea. Foto: AFP PHOTO / Ed JONES / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ryom Tae-Ok og Kim Ju-sik. Det er navnene på de eneste av Nord-Koreas 22-mannstropp til OL som er sportslig kvalifisert.

- Akkurat nå er det realistiske målet å bli blant de tolv beste, sa Bruno Marcotte, treneren til kunstløpduoen, til BBC nylig.

Storsatsing fra Kim

Selv om Nord-Korea har overrasket før, og særlig da de ukjente skøyteløperen Han Pil-hwa tok sølv i 1964-OL, ser det altså mørkt ut med tanke på medaljer i Pyeongchang.

Dette på tross av at landets diktator, Kim Jong-un, har satset stort på sport siden han overtok makta i desember 2011. Diktatoren skal blant annet ha økt sitt sportsbudsjett med 17 prosent mellom 2014 og 2015.

Det var en rekordøkning, ifølge statlige medier sitert av Reuters.

«Dere må fullføre partiets planer om å gjøre vårt land til en stor idrettsnasjon», har Kim skrevet i et åpent brev adressert til det nordkoreanske kommunistpartiet og landets idrettsutøvere.

Dyrkes som helter

Den målsettingen har nordkoreanerne ennå ikke nådd.

Da Dagbladet tar kontakt med professor Vladimir Tikhonov ved Universitetet i Oslo, sier forskeren at Nord-Koreas regjering forklarer manglende prestasjoner ut ifra sitt eget verdensbilde.

Her blir USA framstilt som lederen for den imperialistiske verden, mens Nord-Korea har en liknende rolle for uavhengige land. I kampen fraksjonene imellom er atleter helter og frontkjempere.

- Nordkoreanske idrettsutøvere er nasjonale kjendiser, og framheves som eksempler på heltemot. Idrett er også en mulighet for en heftig klassereise. For folk på den fattige landsbygda er det veldig vanskelig å flytte til Pyongyang, en by med alt fra taxifirmaer til pizzarestauranter, men når man er idrettsutøver får man lov til det, sier Tikhonov til Dagbladet.

- Nord-Korea har også en veletablert filmindustri, og mange av de populære filmene dreier seg om idrettshelter, legger forskeren til.

HELSØSKEN: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har flere søsken, men han og lillesøster Kim Yo-jong skal være spesielt nære. Nå skal han også ha gitt henne en viktig rolle i partiet. Video: CNN Vis mer

Framhever seiere

På spørsmål om hvor mye den jevne innbygger får vite om idrettsheltenes faktiske prestasjoner på idrettsarenaen, sier Tikhonov følgende:

- De får servert halvsannheter og en tendensiøs fortolkning av virkeligheten. Nordkoreanske propagandister er veldig rasjonelle, og tar utgangspunkt i virkeligheten framfor å levere eksplisitte løgner. Man forsøker å framheve de virkelige seirene.

​UiO-professoren forklarer videre at heltenes nederlag settes i sammenheng med hvordan landet blir motarbeidet på et generelt plan.

Dette blant annet ved å iverksette sanksjoner og strupe Nord-Koreas økonomi.

Ønsker bedre naboforhold

De sanksjonene skal forsterkes i nærmeste framtid, ifølge Mike Pence.

USAs visepresident har uttalt at hans land «ikke vil tillate at OL blir kapret av Nord-Koreas propaganda». Kim Jong-un håper på sin side at OL både skal vise fram Nord-Korea som vinternasjon, reisemål og handelspartner.

Et annet svært viktig mål er å bedre forholdet til Sør-Korea.

- At forholdet til Japan og USA er så fiendtlig som det er, gjør det svært viktig å gripe muligheten til å bedre forholdet til naboen, sier Vladimir Tikhonov.

Han trekker fram felleslaget som Sør-Korea og Nord-Korea stiller i ishockey som en viktig symbolsk seier. Under OLs åpningsseremoni den 9. februar kommer utøvere fra de to landene til å marsjere under felles flagg.

- Med tanke på det ekstremt dårlige forholdet mellom Sør- og Nord-Korea, hadde vi ikke forventet at Nord-Korea skulle delta i OL. Om nord og sør kunne marsjert sammen, ville det hatt stor betydning, sa Chun Hae-sung, forhandlingsleder for Sør-Korea i samtalene med Nord-Korea, tilbake i januar, ifølge Huffington Post.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!