Bare Trine har gullsmil

Norsk friidretts ypperste elite samlet til årvisst pressetreff på Toppidrettssenteret i går: Ingen hadde tenkt på at peisestua ville bli for liten i forhold til medieinteressen i et OL-år, men vaflene smakte godt og norsk friidrett slår ikke på stortromma etter fjorårets VM-fiasko i Sevilla. Det kaller jeg et framskritt.

Nå snakkes det ikke høyt om medalje-ambisjoner, nå er det ydmykhet og nøktern realisme som preger idrettssjef Per Øyvind Mørk , utøverne og deres trenere.

  • «De gamle» vil også prege årets sesong. Bortsett fra fjorårets sprintkomet John Ertzgaard (fyller 23 i juni) og lovende Marius Bakken (22) på langdistanse, er det den eldre garde som vi må sette vår lit til. Unntatt Steinar Hoen (29) . Han var ærlig nok til allerede i går å si at han ikke reiser til Sydney, men tar sitt siste hopp under Bislett Games, hvis ikke resultatene er gode nok. Med en prolaps som forbyr all vekttrening, er ikke denne holdningen å legge lista for lavt.
  • Hanne Haugland (32) er heller ikke lenger er i en slik forfatning at hun kan ha håp om å komme i nærheten av pallen slik hun gjorde da hun overrasket seg selv og hele Norge under Athen-VM for tre år siden. Vebjørn Rodal (27) var plaget av fotskaden fra Bislett Games i 1998 gjennom hele fjorårssesongen. Nå er han skadefri og alle tester har vært oppløftende. Spørsmålet er om Vebjørn nå klarer å få en stayerevne som kan gi løp ned mot 1.43 som er det nivået han må ligge på for å kunne ha en finalesjanse. I motsetning til Wilson Kipketer som kan bo i Monaco og trene hvor og når han vil, må Vebjørn tilpasse seg rollen som far til tre små barn. Ingenting vil imponere oss mer enn om tittelforsvareren kommer tilbake og tar en OL-medalje i år.
  • Geir Moen (fyller 31 i juni) ble også stoppet av skade i fjor. Mens John Ertzgaard klarte semifinale i Sevilla-VM, ble Geir pappa. Faktum er imidlertid at både Ertzgaard, og framfor alt, Geir Moen kan få problemer med å klare kvalifiseringskravet til OL på 100 (10.20) og 200 meter (20.45). To utøvere som også mislyktes fullstendig i Sevilla, Jim Svenøy (28) på 3000 meter hinder og Ketill Hanstveit (26) i tresteg, er det grunn til å håpe på, spesielt sistnevnte som klarte en 5. plass i innendørs-EM.
  • 44 år etter at Egil Danielsen tok OL-gull i spyd, i Melbourne, framstår Trine Hattestad (34) som vår eneste klare gullkandidat. Sprudlende av energi, slankere og sterkere enn noen gang, representerer hun det humør og den selvtillit nesten alle andre på det norske friidrettslandslaget ser ut til å mangle. Men heller ikke vår mannlige spydkaster, Pål Arne Fagernes (fyller 26 i juni) , er uten medaljemulighet etter fjerdeplassen i VM. Asker-gutten karakteriseres allerede som et «medisinsk under» fordi han i juni er fit for fight igjen etter å ha ødelagt korsbåndet i februar.
  • Status foran årets friidrettssesong er med andre ord at alt er som før. Trine er vårt eneste sikre kort. Alt som måtte komme i tillegg, vil være en bonus. Alle «de gamle» vil til Sydney, men for mange av dem blir det siste sjanse før de pensjoneres. Noen nye ansikter blant utøverne og noe mer humør og guts vil gjøre seg godt på neste års pressetreff. Noen flere vafler også, kanskje? «Hvis Trine tar gull i Sydney, vil det være kronen på verket i en eventyrlig karriere.» Bare Trine har