- Bare trist

Hoppsjef Clas Brede Bråthen tordner etter stildømmingen i Japan i går. Han mener Thea Minyan Bjørseth (19) ble frarøvet sin første pallplass i verdenscupen. Renndirektør Chika Yoshida svarer at hun stoler på dommerne.

REAGERER: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB
REAGERER: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdenscuprennet for de kvinnelige hopperne i Zao i Japan søndag har skapt høye bølger de siste 24 timene.

- Det er i nærheten av skandale, utbasunerte Viaplay-ekspert Karl Vegard Andersen på direkten. Også hoppesset Maren Lundby mente det var en skandale.

Begge siktet til stilkarakterene til norske Thea Minyan Bjørseth i første omgang. Hun fikk fem ganger 18 av dommerne etter et hopp på 96,5 meter. Ekspertene mente dette var altfor lite for «et strøkent hopp».

ENDTE PÅ FEMTEPLASS: Thea Minyan Bjørseth. Foto: Geir Olsen / NTB
ENDTE PÅ FEMTEPLASS: Thea Minyan Bjørseth. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Bjørseth endte til slutt på femteplass, bare 0,6 poeng bak Anna Odine Strøm på tredjeplass. Eva Pinkelnig fra Østerrike vant rennet.

Lundby mener Bjørseth i alle fall burde fått 19 i stil. Hun skjønner ikke hvorfor kvinnelige hoppere aldri blir blønnet med 20.

Dagbladets artikkel i går har nådd internasjonale hopptopper. Renndirektør Chika Yoshida svarer litt seinere, men sportssjef Clas Brede Bråthen er krystallklar:

- Thea ble frarøvet sin første pallplass av dommere som åpenbart ikke var i stand til å utøve det de er satt til.

Han reagerer:

- For oss som er glade i stildømming er dette bare trist og forbasket irriterende. Det var flott at Anna Odine Strøm kom på tredjeplass. Men det er ingen tvil om at Thea ble fratatt den plassen av dommergjengen.

Bjørseth ville uansett ikke ha tuktet Pinkelnig på førsteplass. Men en strøken ferd gjennom lufta - med et balansert nedslag - burde vært belønnet med høyere enn 18 i stil, påpeker Bråthen.

- Hadde det bare vært én dommer som ga dette, kunne du tenkt at systemet retter det opp, sier han og sikter til at høyeste og laveste stilkarakter strykes.

VIL FORFØLGE SAKEN: Clas Brede Bråthen. Foto: Javad Parsa / NTB
VIL FORFØLGE SAKEN: Clas Brede Bråthen. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

- Men det er en systemfeil når alle gir 18. Andre hoppere som hadde langt dårligere stil fikk omtrent det samme. Jeg tror ikke det finnes én dommer i verden som kan forklare meg dette på en måte som gjør at jeg vil forstå det, sier sportssjefen.

- Når du blir fradømt en pallplass på den måten der, kan du i realiteten også bli fratatt VM-gull og OL-gull. Jeg synes dette er ekstremt ille når du har å gjøre med ei jente som skulle ha debutert på pallen. Men det gjorde hun ikke, fordi dommerne ikke klarte å gjøre jobben sin.

Bråthen påpeker:

- De som er gitt dette ærefulle oppdraget må rett og slett skjerpe seg. Jeg vil se noen reaksjoner fra dem. Kommer ikke dette, får vi se hva vi gjør.

SJEF: Chika Yoshida er renndirektør for kvinnene. Her er hun fotografert i Holmenkollen forrige sesong. Foto: Tore Ulrik Bratland
SJEF: Chika Yoshida er renndirektør for kvinnene. Her er hun fotografert i Holmenkollen forrige sesong. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Renndirektør Chika Yoshida bekrefter overfor Dagbladet at hun har fått med seg en artikkel om «skandale i Norge».

Hun var til stede under rennet i Zao, men sier at hun ikke registrerte hoppet til Bjørseth spesielt. Dette er uansett dommernes oppgave.

- Jeg stoler på dommerne og systemet vårt. Hvis det er noe som er feil, må det tas opp i komiteen vår, påpeker hun.

- Våre komitémedlemmer tar avgjørelsene sammen med nordmennene. Jeg vet at dette er blitt et tema i Norge og at Maren sa noe om en skandale. Jeg har verken snakket med henne eller Clas Brede. Jeg har heller ingen innflytelse underveis i rennene. Men hvis det er noe som er feil, tar vi dette opp i komiteen. Jeg er sikker på at Norge vil komme tilbake til dette.

Dette varsler også Bråthen. Stildømming for kvinnelige hoppere har vært en het potet lenge.

- Det virker som 18,5 i stil er det samme som 20 for oss, påpeker Lundby.

- Kan det være en idé å fjerne stilkarakterer helt?

- Nei, jeg synes det er en viktig del av hoppsporten, svarer Bråthen.

- Sporten bør være todimensjonal, der du både har det objektive (lengde) og det subjektive (stilkarakterer). Det en del av sjarmen. Jeg ønsker å bevare dette, sier Bråthen.

FRA ARKIVET: Maren Lundby og Daniel-André Tande ble bedt om å promotere Raw Air i Polen. Klippet vekker oppsikt. Video: Raw Air Vis mer

Kvinnenes neste renn er i Hinterzarten i Tyskland i slutten av januar.

Eva Pinkelnig leder verdenscupen foran Selina Freitag og Anna Odine Strøm. Thea Minyan Bjørseth ligger på 13. plass.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer