Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge i Håndball-EM2020

Bare tull med VAR

Var dette virkelig en mulig europamester i håndball? Svaret får du i hvert fall ikke se på VAR.

KOMISK PÅ TV: Sander Sagosen tar alle triks i bruk for å vinne mot Bosnia i EM-starten. Men det mest komiske fikk du aldri se. I håndball er videodømmingen hemmelig. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix
KOMISK PÅ TV: Sander Sagosen tar alle triks i bruk for å vinne mot Bosnia i EM-starten. Men det mest komiske fikk du aldri se. I håndball er videodømmingen hemmelig. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

DET er ingen tvil om hva som er det eneste målet for håndballgutta når deler av EM er flyttet hjem til oss:

  • Etter to tapte VM-finaler, skal det første internasjonale gullet endelig komme!

Men det spørs om du får se det avgjørende norske målet. I håndball er videdømmingen strengt hemmelig, og da blir det bare tull med VAR.

DA Norge gikk opp til 17 - 12 rett før pause, var det umulig for tilskuere og TV-publikum å se om ballen egentlig var over linja.

Det vet vi fortsatt ikke. Bare de to dommerne fikk se TV-bildene på en liten monitor. Resten av håndballverdenen så ikke hva som skjedde bortsett fra noen på tribunen med perfekt vinkel til den rette mållinja i flotte, feststemte Trondheim Spektrum

Vi vet ikke så mye mer om hva som skjer med norske gullambisjoner heller. Mot nykommer Bosnia var det lenge mer nerver enn overbevisende angrepsspill av et norsk lag som mest av alt satser på de skyhøye kvalitetene framover.

Men det er vel egentlig slik det skal være i første kamp i et langt mesterskap der det med de avgjørende kvalitetene er noe som vil vise seg etter hvert.

Bortsett fra at Norge med Sander Sagosen fortsatt har spilleren som kan avgjøre hva som helst.

SPØRSMÅLET er foreløpig om det er noen grunn for Norge til å bli nervøse så lenge vi spiller med Sagosen. Selv i den rotete førsteomgangen der det helt spesielle VAR-målet rett før pause var det mest oppsiktsvekkende, holdt han oss foran på ren, individuell verdensklasse. Det sluttet med 12 mål på 14 forsøk.

Den video-avgjørelsen som ga Norge femmålsledelse inn i garderoben, var for øvrig noe for seg selv. I håndball er videodømming en sak bare for dommerne:

  • Ingen andre får sjekke hvorfor de til slutt dømmer som de gjør. Videobildene forblir skjult for både publikum og TV-seere.

Det er muligens i denne sportens ånd. Her er det lang historie for å avgjøre det meste internasjonalt på bakrommet. Etter bare et par EM-kamper er VAR i håndball i ferd med å utvikle seg til en ufrivillig komisk skandale.

Poenget er jo ikke bare at slik videdømming skal gjøre sporten mer rettferdig. Det skal også gi oss alle forståelse og bedre underholdning. Men da må vi altså få se videobildene.

Foreløpig har denne hemmelige dommerleken ikke avgjort noen kamper. Men det hadde uansett vært moro å få se hvordan Norge på mirakuløst vis fikk denne ballen i mål og gikk til pause med ledelse 17 - 12.

I STEDET fikk vi se målvaktsspill av klasse. Det kom med Benjamin Buric hos en motstander som trengte det.

For det var lett å bli lurt av Bosnia i landets første EM-sluttspill noensinne. Dette er mesterskapets eldste mannskap med seks spillere over 30 år, noen kilo for mye, sårbare for høy fart og uten internasjonale meritter.

Det eneste sluttspillet de har vært med i, var VM for fem år siden. Det endte med 20. plass.

BENJAMIN BURIC spiller til daglig i par med Torbjørn Bergerud hos tittelforsvarer Flensburg i Bundesliga. Midtveis i serien har de sluppet inn færrest mål, og det er mye førstemålvakt Buric sin fortjeneste. Europeisk toppkvalitet; altså.

Det var derfor det lenge var vanskelig å se klasseforskjellen mellom lagene. Buric hadde overtaket på flere av de norske spillerne som til daglig spiller med ham i Flensburg:

- Når ting har gått mot ham på treningene den siste tida, har jeg alltid sagt til ham: "Dette er notert!", fleipet Magnus Abelvik Rød forleden på klubbens hjemmeside, men det så lenge ut som en mislykket spøk.

Før dette norske laget kom opp på normalt nivå, Buric gikk av banen og håndballgutta til slutt viste litt av hva som har skjedd i vår desidert beste lagidrett i en åpningskamp som endte 32 - 26.

FOR de siste sesongene under Christian Berge er preget av en underliggende framgang. Dette unge norske laget er stadig blitt individuelt sterkere med spillere som år for år har lært mer gjennom et høyere sportslig nivå på ulike arbeidsplasser rundt omkring i Europa.

Fornuftig brukt er det en tilnærmet garanti for enda flottere opplevelser med håndballgutta. Ikke nødvendigvis EM-gull; sånt kommer jo sjelden på bestilling, men uansett økte sjanser for et maks resultat.

DET er da også nødvendig for å oppfylle superstjernen Sander Sagosens tydelig målsetting om å løfte dette laget til gull. For et svært stort hjemlig TV-publikum tok egentlig farvel med dette spennende laget da det ble utklasset i VM-finalen av imponerende Danmark sist vinter.

Den finalen samlet fantastiske 1,3 millioner seere på TV3, men opplevelsen til alle utenfor håndballmiljøet var bare sånn passe. Vi ble rundjult av de voksne den søndagskvelden i Herning. Våre unggutter ble midt i alvoret alt for ivrige.

Med stadig bredere erfaring i spillergruppa, synker sjansene for slike lærepenger.

DENNE EM-starten ga I hvert fall et par bra opplevelser i tillegg til poengene. Kristian Sæverås fungerte fint i mål etter at førstevalget Torbjørn Bergerud satte seg på benken med skarve to redninger på 11 skudd da Norge rotet som mest før pause. Dessuten var Petter Øverby positiv på streken framover i Bjarte Myrhols skadefravær.

Verre ble det for målvakt Bergerud som har gjort så mye bra i den norske framgangen de siste sesongene. Da han kom inn igjen i de ti siste minuttene for å skaffe seg litt selvtillit før søndagens storkamp mot Frankrike, var det ingen ting som stemte. Det ble seks baklengsmål og null redninger.

Det var en gedigen bom for en kjær håndballhelt.

Men jeg er sikker på at dette snur til det bedre også for ham. Og at vi får se det på tross av hemmelig VAR-dømming.