-  Bare uhell kan stoppe meg

Endelig kan Thor Hushovd glise i grønn trøye. Og han er sikker på å beholde den helt til Paris - bare han unngår uhell. For mannen er i sitt livs form.

Thor Hushovd har nå 22 poengs forsprang på Stuart O\'Grady i kampen om den grønne trøya. I forkant av etappene onsdag og torsdag hadde ingen ventet noe Hushovd-show. Men Thor har utvidet sitt register.

-  Jeg har aldri syklet bedre enn nå. Dette er min beste sesong, og de siste dagene har jeg følt meg helt på topp, sier Hushovd til Dagbladet.

Går på antibiotika

Han tror sjansene er store for å klare å beholde trøya helt til Champs-Élysées 24. juli.

-  Går alt som planlagt, og jeg unngår uhell, så skal det gå, sier han.

Med uhell mener han velt og sykdom. Han går på antibiotika, men beroliger det stadig voksende Sykkel-Norge med at medisinen ser ut til å holde forkjølelsen i sjakk.

Det var en stolt, men sliten Hushovd som i går kveld fikk massasje og mat på Credit Agricole-hotellet.

-  Trøya er ikke vunnet enda, og jeg må jobbe knallhardt for å beholde den. Det er lenge igjen.

 STRÅLENDE GLAD: I går kunne Thor Hushovd endelig ikle seg den grønne spurttrøya etter etappen Briason-Digne-les-Bains på 187 kilometer.                 -  Dette har vært målet mitt lenge, og det gjør meg stolt å være i grønt, sier Hushovd til Dagbladet. Foto: Digitalsport
STRÅLENDE GLAD: I går kunne Thor Hushovd endelig ikle seg den grønne spurttrøya etter etappen Briason-Digne-les-Bains på 187 kilometer. - Dette har vært målet mitt lenge, og det gjør meg stolt å være i grønt, sier Hushovd til Dagbladet. Foto: Digitalsport Vis mer

-  Men det må da gi en god følelse å ha den?

-  Selvfølgelig. Dette har vært målet mitt lenge, og det gjør meg stolt å være i grønt. Ikke minst fordi det har butta litt imot tidligere.

-  Trist for Tom

Allerede før gårsdagens etappe festet Thor et jerngrep om poengtrøya, da belgiske Tom Boonen måtte kapitulere med sin kneskade.

-  Trist for Tom, men sånn er sykkelsporten, sier Hushovd.

Få tror Boonen - selv i vanlig slag - ville hatt sjanse til å bli med Hushovd og O\'Grady i går. Derfor ville den grønne trøya sannsynligvis blitt Thors uansett. Med tredjeplass på den første spurten fikk Thor 2 poeng, i tillegg til de 12 han innkasserte for niendeplassen i mål. O\'Grady kapret 11 poeng, mens Robbie McEwen tok 9.

-  Må uhell til

De to sykkelekspertene Johan Kaggestad (TV 2) og Kjell Erik Kristiansen (Eurosport) er begge enig med Hushovd i at trøya er og blir hans - så lenge han unngår uhell.

-  Jeg tror det må et uhell til for at Thor skal miste poengtrøya nå, sier Kaggestad til Dagbladet, som aldri har sett Credit Agricoles frontmann bedre:

-  I hvert fall ikke når det kommer til det å fordele krefter, og det å sykle teknisk bra. Han sykler bedre oppover, han spurter bedre, og har økt sin taktiske forståelse.

Kaggestad lanserer følgende taktiske løsning i forhold til Thors hovedkonkurrenter, Robbie McEwen og Stuart O\'Grady:

-  Det trenger ikke være noen krise for Thor å bli spurtslått i en etappe av McEwen, så lenge han selv er blant de fire-fem beste. Men dersom han vinner etappen uten at Thor er blant de ti beste, vil McEwen hente inn mange poeng. Så Thor må for all del unngå uhell hvis det drar seg mot slike etappeavslutnigner.

Imponert

-  O\'Grady må slås på dagens etappe, og på den aller siste. Dessuten må han ikke få lov til å vinne en av de mellomharde etappene 17, 18 eller 19. Men jeg synes ikke Stuart ser så fryktinngytende ut i år.

Kjell Erik Kristiansen påpeker at det neppe vil bli veldig mange massespurter i de gjenstående etappene.

-  For det er ikke så mange igjen som kan true Thor og McEwen i disse avslutningene. De skal normalt være blant de tre-fire beste i en massespurt, og da vil ikke poengforskjellen bli så stor.

Også NRKs gamle proffsyklist Dag Erik Pedersen er imponert over Thor:

-  Én ting er å klare å kapre poeng tidlig i rittet, og beholde den grønne trøya. Noe helt annet er å kapre den på 10.-12. etappe, som er skikkelig tunge, sier han. 


PS!
I dag venter en etappe som Johan Kaggestad har kalt «spurternes paradis». Thor Hushovd vil likevel ikke love å være med i brudd, men vet at det kan være hans sjanse til å vinne en etappe i år. -  Det er umulig å si. Jeg får se hva McEwen gjør, sier Hushovd.