Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL super-G 2018

Bare verdens beste Jansrud har lov til å være skuffet etter bronse

Kjetil Jansrud (32) er den eneste som kan tillate seg å henge litt med hodet etter tredjeplassen i super-G. Alle vi andre må skamme oss om vi ikke evner å verdsette prestasjonen det er å vinne medalje i OL.

BRONSEMEDALJE: Kjetil Jansrud tok bronsemedalje i natt. FOTO: NTB scanpix
BRONSEMEDALJE: Kjetil Jansrud tok bronsemedalje i natt. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
OL 2018: Her får du alt om dagens viktigste medaljer. Sindre Wiig Nordby er skiimitator og dagens gjest, og viser triksene til våre beste utøvere. Med Morten Pedersen som Dagbladets sportskommentator, og Ingrid Cogorno som programleder. Vis mer

HAN VAR STORFAVORITT i den norskeste av alle alpine OL-øvelser, er i form og hadde planlagt dagen lenge. I tillegg er han verdens teknisk beste Super G-kjører på ski, stinn av sjøltillitt og glede etter utforsølvet og Liverpools 5-0 seier i Porto. Det er egentlig ingen over Kjetil Jansrud når det handler om å sette sammen buer i over ett hundre kilometer i timen.

Det er knapt noen ved siden.

FØR DETTE RENNET sto Norge med fem av åtte OL-gull i Super G. Sist en utlending vant var i Nagano i 1998 (Hermann Maier). Og det er ikke fordi Super G er lett at Kjetil André Aamodt (Albertville 1992, Salt Lake City 2002, Torino 2006), Aksel Lund Svindal (Vancouver 2010) og Kjetil Jansrud (Sotsji 2014) har gjort disiplinen til en tilnærmet gullgaranti for Norge.

Det er fordi Super G mest sannsynlig er den teknisk mest krevende øvelsen på ski.

KJETIL JANSRUD GJORDE egentlig bare en stor feil i dette rennet. Det kostet ham gullet. Litt over halvveis ned fjellet bommet han litt på linja, måtte sette opp skia og tapte hundredelene (18) som var forskjellen på en og tre. Og det er sånt som kan skje i en OL-konkurranse der traseen er ny og besiktigelsen i timene før rennet er det første møtet du har med utfordringene.

Det er knapt mulig å få gjort alt riktig.

Du må bare risikere, håpe du har valgt riktig og satse på at ferdighetene og rutinen holder deg flytende.

JEG SKAL IKKE påstå at sola som stadig ble varmere var årsaken til at Matthias Mayer vant gull og Beat Feuz sølv fra startnumrene 15 og 16. Når de norske løperne sjøl sier det ikke var en faktor, selv om de i tillegg til veldig mye annet også er oppdratt til å være verdens beste tapere, da tror jeg dem på det. Men det som derimot er helt sikkert er at Mayer og Feuz – i tillegg til å være fantastisk gode skiløpere – hadde en (liten) fordel av å se de norske gutta kjøre på startnumrene sju (Jansrud) og ni (Lund Svindal).

Besiktigelsen er nemlig en ting.

Linjevalg i praksis, spesielt når det kommer fra to av verdens beste fartskjørere, er uvurderlig tilleggsinformasjon.

FOR KJETIL JANSRUD og Aksel Lund Svindal, selv om OL handler om medaljer, er det først og fremst gullet de kjører for. Når han eller de som er foran dem på resultatlista ikke er en rød, hvit og blå kamerat vil alltid andre- og tredjeplasser være en liten nedtur. Men i et historisk perspektiv er denne bronsemedaljen enda en norsk bragd, den andre Kjetil Jansrud har vunnet på to dager.

Ja, jeg skjønner at det irriterer gutten sjøl.

Alle vi andre derimot må bare klappe i hendene og gratulere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!