- Bare VM er større enn Bislett

Pitkämäki klar for superduell mot Thorkildsen.

BEST I BERGEN: Tero Pitkämäki satte sitt foreløpige årsbeste med 86,78 under friidretts-EM for lag i Bergen forrige søndag.
Foto: Marit Hommedal, Scanpix
BEST I BERGEN: Tero Pitkämäki satte sitt foreløpige årsbeste med 86,78 under friidretts-EM for lag i Bergen forrige søndag. Foto: Marit Hommedal, ScanpixVis mer

||| (Dagbladet.no): Finske Tero Pitkämäki møter erkerivalen Andreas Thorkildsen til spydduell på Bislett fredag. Og finnen legger ikke skjul på at stevnet i Oslo er et viktig mål for ham.

- Denne sesongen er Berlin (VM i august - journ. anm.) det viktigste, men Bislett kommer på andreplass, sier Pitkämäki.

Og det gjør det ikke mindre viktig for ham at det er nettopp i Norge.

- Det er hans hjemmebane, sier finnen og titter på sin argeste konkurrent de siste årene.

- Han er alltid i ganske bra form her, sier Pitkämäki.

- Enkelt for media
Og de siste årene har internasjonalt spydkast stort sett handlet om denne duellen: Thorkildsen mot Pitkämäki. Så langt denne sesongen står det Finland - Norge 2-1.

KLAR PÅ FREDAG: Andreas Thorkildsen ga seg etter tre kast i Bergen på grunn av lyskeskade. Han fikk ny kjenning med skaden i går, men friskmeldte seg i dag.Foto: Marit Hommedal, Scanpix
KLAR PÅ FREDAG: Andreas Thorkildsen ga seg etter tre kast i Bergen på grunn av lyskeskade. Han fikk ny kjenning med skaden i går, men friskmeldte seg i dag.Foto: Marit Hommedal, Scanpix Vis mer

- Det er veldig fint å ha en motstander som Andreas. Det er så tett mellom oss at det alltid er interessant, sier Pitkämäki.

- Det er viktig å ha noen å konkurrere mot, istemmer Thorkildsen før han ser ertende ut mot pressekorpset:

- Og så er det viktig for dere i media at det bare er oss to, så slipper dere å lære dere så mange nye navn. Det er blant annet noen fra Latvia, og det hender jo at dere får til dem også, sier han.

Thorkildsen er klar over at det forventes litt show av ham hjemme i Norge.

- Bislett er det viktigste stevnet for meg, det er en helt spesiell atmosfære på hjemmebane. Det er noe helt annet å kaste i Oslo enn i utlandet. Jeg føler et større ansvar for å underholde. Og om man skulle kaste langt, er responsen helt utrolig.

- Må kaste 88 meter
Etter at nordmannen friskmeldte seg selv i dag, ligger alt til rette for en ny dramatisk spydduell mellom de nordiske rivalene.

Thorkildsen har en personlig rekord på 91,59, bare seks centimeter bedre enn Pikämäkis 91,53.

Denne sesongen har Thorkildsen personlig bestenotering på 88,97 - i finske Seinäjoki. Pitkämäki har kastet sitt lengste kast for året i Norge: 86,78 i Bergen forrige søndag.

Pitkämäki tror han må forbedre sitt årsbeste for å ta Thorkildsen på hjemmebane.

- Jeg må kaste minst 88 meter for å slå ham, sier finnen.

Sesongens lengste kast har imidlertid en av latvierne som Thorkildsen mener har litt vanskeligere navn: Vasilevskis Vadims kastet 90,71 i Valmiera 23. mai.

GODE RIVALER: Både Tero Pitkämäki (t.v.) og Andreas Thorkildsen er glad for rivaliseringen dem imellom. 
Foto: Marit Hommedal, Scanpix
GODE RIVALER: Både Tero Pitkämäki (t.v.) og Andreas Thorkildsen er glad for rivaliseringen dem imellom. Foto: Marit Hommedal, Scanpix Vis mer