Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bare Zlatan kan redde Skandinavia fra flausen

Sist Norden ikke var med i sluttspill, krabbet Zlatan rundt i bleier.

STOCKHOLM (Dagbladet): I Zlatans 32-årige liv har det bare skjedd én gang at Norden ikke var representert i EM eller VM. Det var i 1982, da dagens svenske landslagskaptein var sju måneder gammel.

Men ved neste anledning, i EM 1984, var Skandinavia med. Danmark kom helt til semifinalen, hvor de røyk ut på straffesparkkonkurranse for Spania. To år etter begeistret danskene igjen verden med dynamittfotball i VM, og grunnlaget for en sammenhengende skandinavisk tilstedeværelse var lagt.

Bør heie på Sverige Men med 0-1 som utgangspunkt for Sverige før kveldens møte med Portugal, samt Islands kraftige underdog-stempel borte mot Kroatia, er faren overhengende for at Norden - for første gang på 32 år - ikke er representert i sluttspillet når VM arrangeres i Brasil neste sommer.

Derfor bør Norges sympati ligge hos Zlatan og Sverige i kveld, skal vi tro vår egen landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

- Det er definitivt positivt for oss om Sverige kvalifiserer seg til VM. Det er det ingen tvil om. Skandinavia er én region, og resten av verden ser på oss som én enhet. Jo flere ganger vi kan markere oss på topp internasjonalt nivå, desto bedre er det, sier Høgmo til Dagbladet.

- Og det betyr en del psykologisk for oss, når et naboland viser at det er mulig å delta i sluttspill.

Elkjær heier på Sverige I likhet med Norge feilet Danmark så stygt i kvalifiseringen at de ikke en gang kom til playoff. Skuffelsen var stor i landet som første gang deltok i et sluttspill i 1984. Den største stjerna fra 84- og 86-laget heter Preben Elkjær (56). Til Dagbladet sier den tidligere kraftspissen det samme som Høgmo: Skandinavia bør stå samlet bak de blågule i kveld.

- Det er viktig at Norden har et land med i 2014-VM, sier Elkjær.

- Det gir alltid noe når det er skandinavisk deltakelse. Det er jo mange skandinaviske spillere som spiller i en klubb i ett av nabolandene. Dersom det er folk med i VM som spiller i danske ligaen, er det bra for vårt land: Det gir omtale og interesse, sier Elkjær.

- Så de gangene Danmark ikke har vært med, har vi heiet på svenskene. Eller Norge... Har dere vært med i sluttspill?

- Ja, i VM 94 og 98. Og i EM 2000.

- Ja, så klart! Jeg husker jo det. Spillestilen deres fikk kritikk av mange dansker. Dere leverte «feil fotball», ble det sagt. Men sånn har jeg aldri sett på det. Det er fint om de ulike landene spiller forskjellig, mener Elkjær, som i dag er ekspertkommentator for Viasat i Danmark.

Fantastisk første gang - Hva betydde det for dansk fotball da dere kvalifiserte dere i 1984?

- Det var fantastisk viktig. Det var første gang Danmark var med i et sluttspill. På de 30 åra som er gått siden da, er nasjonen blitt vant til å kvalifisere seg, og nå forlenger alle at vi skal være med hver gang. Men i 1984 var det en fantastisk greie. Så det har skjedd mye, sier Elkjær.

Forspranget som forsvant Med to land i playoff mener Per-Mathias Høgmo Norden samlet sett ligger omtrent på samme nivå som før. Men han ser at noe av den vitenskapelige fordelen som regionen her dro nytte av før, er borte.

- Det er flere nasjoner som satser ekstremt mye på kompetanse nå. Det lages prosjekter på spillerutvikling, på trenerutvikling - og så videre. Her var vi i front før, men nå har andre tatt oss igjen - og kanskje gått forbi. Der må vi bli enda dyktigere, sier Høgmo.

Han peker også på at klubbene, i hvert fall i Norge og Sverige, savner et lokomotiv som klarer å bite fra seg i europacupene.

- Og i tillegg er det jo alltid viktig for landslagene å få spillere ut i de store ligaene, sier han.

- Samarbeider de nordiske nasjonene godt nok?

- Det har alltid vært et bra samarbeid, men det er mulig å gjøre det enda bedre. Landene kan definitivt lære mer av hverandre, sier Høgmo.

Zlatan optimistisk Hva med giganten selv, da? Zlatan Ibrahimovic' lengsel etter å delta i VM er ikke drevet av hva nordmenn og dansker måtte tenke.

- Verdens beste spillere møtes i VM i Brasil - der skal vi være med, sier Zlatan i et intervju som ble publisert på det svenske fotballforbundets hjemmeside i går.

- Det blir i så fall mitt tredje VM: I 2002 var jeg ny, i 2006 delvis skadet, og så misset vi Sør-Afrika 2010. Som lagkaptein vil jeg bli enormt stolt om vi kvalifiserer oss. Så «håll tummarna»!

Eller kryss/kryds fingrene, som det heter i Norge og Danmark.

• Avspark kl. 20.45 i kveld. Kampen vises på Viasat 4.