Karsten Warholm:

- Barisbildene lyver

- Jeg tror mange har fysiske forutsetninger som trumfer mine, sier verdensrekordholder Karsten Warholm til Dagbladet.

GIGANTER: Karsten Warholm, her i 2018 sammen med store sterke eks-hovedrivaler i Abderrahman Samba (QAT), Yasmani Copello (TUR) og Kerron Clement (USA), mener at han ikke har de beste fysiske forutsetningene, til tross for at han er tidenes raskeste på 400 meter hekk. Foto: Heiko Junge / NTB
GIGANTER: Karsten Warholm, her i 2018 sammen med store sterke eks-hovedrivaler i Abderrahman Samba (QAT), Yasmani Copello (TUR) og Kerron Clement (USA), mener at han ikke har de beste fysiske forutsetningene, til tross for at han er tidenes raskeste på 400 meter hekk. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MÜNCHEN/BISLETT (Dagbladet): Gull, gull og atter gull, men i friidretts-VM i Eugene ble det bråstopp på den åttende hekken for Karsten Warholm.

Laktatnivået, også kalt melkesyra, ble for høyt, hvilket var et direkte resultat av en sommer preget av alternativ trening - herunder fravær av syretrening - som en følge av skaden han pådro seg i sesongåpningen i Marokko.

Når Dagbladet møter Warholm før friidretts-EM i München, er det en revansjelysten og sprudlende mann som drar fram smilet.

Det gnistrer av øynene til sunnmøringen. Han vil tilbake på gullsporet.

- I fjor var jeg helt tom etter OL. Nå er det litt motsatt. Nå er jeg revansjesugen og forbannet etter det som skjedde i VM, sier Warholm til Dagbladet.

SPESIELL AVSLUTNING: De svenske friidrettsekspertene har ikke alltid kontroll på hvordan den norske stjerna Karsten Warholm ser ut, Vladimir Vukicevic vil lære av portugisisk spesialist og Amalie Iuel forteller hvordan det var å lure TV-seerne. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

Sjokket

26-åringen har OL-gull, to VM-gull, EM-gull og verdensrekorden på 400 meter hekk. Fremdeles kan han titulere seg som tidenes beste 400 meter hekk-løper i kraft av det.

Det var det få som så for seg da multitalentet fra Ulsteinvik ga seg med mangekamp for å spesialisere seg på 400 meter hekk, en øvelse han testet ut for første gang i konkurransesammenheng så seint som 18-åring tilbake i junior-NM i Haugesund 6. september 2004.

- Det gikk bedre enn jeg trodde, sier Karsten Warholm til Dagbladet.

Se jomfru-løpet til Warholm på 400 meter hekk her:

SJOKKERER: Han har vunnet EM - og VM-gull, men Karsten Warholm sjokkerte kanskje mest da han løp 400 meter hekk for første gang. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Og skal vi tro Warholm selv, ville de færreste pekt på ham om folk skulle tippet hvem som er best ut ifra et bilde hvor Warholm står sammen med rivalene i bar overkropp.

- Hadde du tatt meg og stilt meg opp i baris sammen med alle disse gutta – og du skulle prøve å tippe hvem som er best basert på hva du ser – tror jeg ikke at valget hadde falt på meg, sier Karsten Warholm til Dagbladet.

- Hvorfor ikke?

- Jeg tror at mange av disse har fysiske forutsetninger som trumfer mine. Barisbildene lyver sånn sett. Men jeg er overbevist om at arbeidet vi gjør, i hvert fall hittil, har trumfet det arbeidet som de andre gjort, påpeker sunnmøringen.

GULLVINNER: Jakob Ingebrigtsen lekte med konkurrentene på 5000 meteren, nektet å snakke med media og stormet gjennom pressesonen. Amalie Iuel avslører hemmeligheten bak Karsten Warholms suksess på sosiale medier. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

- Det ville vært dumt

Warholm tror ikke at han har et bedre utgangspunkt og større talent enn konkurrentene, selv om han beviselig er tidenes raskeste på distansen.

- Jeg er også talentfull, men jeg tror mange av konkurrentene mine har fartsressurser og forutsetninger som er helt enorme. Jeg føler at vi har klart å tyne potensialet mitt i veldig stor grad. Derfor ville det vært dumt å dele for mye. Attityden vår er vårt trumfkort, sier verdensrekordholderen.

Han påpeker:

- Jeg har veldig lite kontakt med konkurrentene. Vi holder korta tett til brystet, og de gjør litt det samme.

SUPERTRIOEN: Rai Benjamin, Karsten Warholm og Alison Dos Santos etter nordmannens OL-gull i Tokyo i fjor. Foto: NTB Scanpix
SUPERTRIOEN: Rai Benjamin, Karsten Warholm og Alison Dos Santos etter nordmannens OL-gull i Tokyo i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bygger muskler

Sunnmøringen var relativt tynn sammenliknet med 400 meter hekk-konkurrentene da han i 2017 slo igjennom for fullt etter overgangen fra mangekamp-karrieren. Men gradvis har 26-åringen bygd seg opp muskulært.

- Da jeg var yngre, var det ikke noe fokus på vekttrening. Etter hvert som man blir eldre og bedre, må man lenger og lenger ned i verktøyskrinet, forteller Warholm til Dagbladet.

- Vi må tilføre nye ting hele tiden, samtidig som man holder på det som fungerer. Vi spiller på Nils Arne Eggens godfotteori og de tingene vi er gode på. Vi må spille på styrkene og luke ut svakhetene.

Han økte treningsmengdene før denne sesongen, deriblant mer tid til styrketrening.

- På de lengste øktene har vi i hvert fall utvidet med 45 minutter til en time mer. Jeg springer mer enn før. Det er der vi har økt volumet mest, i tillegg til enda mer tid i vektrommet.

RØSLIGE KARER: Karsten Warholm satte Rai Benjamin og Abderrahman Samba på plass i VM i Doha i 2019. Foto: REUTERS/Ibraheem Al Omari REFILE - CORRECTING ID
RØSLIGE KARER: Karsten Warholm satte Rai Benjamin og Abderrahman Samba på plass i VM i Doha i 2019. Foto: REUTERS/Ibraheem Al Omari REFILE - CORRECTING ID Vis mer

Trener Leif Olav Alnes istemmer elevens budskap.

- Når man har brukt opp alle virkemidlene, er det så god du ble. Samtidig: Mange etterspør forandring, men jeg vil heller foretrekke en liten forbedring enn en stor, dårlig forandring, sier Alnes karakteristisk til Dagbladet.

- Jeg er forbannet

Warholm er storfavoritt til å vinne et nytt gull på 400 meter hekk under friidretts-EM i München, tross en krevende sommer preget av skaden han pådro seg i sesongåpningen i Marokko.

Den skaden gjorde at han ikke var på topp fysisk i VM i Eugene og endte på 7. plass i 400 meter hekk-finalen, tydelig preget av skadens begrensninger på sesongoppkjøringen.

De erfaringene akter imidlertid nå sunnmøringen å bruke til noe positivt.

- Jeg kjenner at jeg fikk ny motivasjon etter det som skjedde i VM. Nå er jeg revansjesugen. Det er kanskje fint å ta med seg inn i EM, sier Karsten Warholm til Dagbladet.

SAMMEN MED TRENEREN: Karsten Warholm og Leif Olav Alnes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SAMMEN MED TRENEREN: Karsten Warholm og Leif Olav Alnes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg liker ikke å tape og det plager meg noe veldig. Det må jeg innrømme. Samtidig er jeg glad for det også, fordi det viser at det betyr mye for meg. Det merker jeg også. Dette betyr alt for meg. Følelsene er sterke når jeg vinner, og følelsene er sterke når jeg taper, sier friidrettsstjerna.

- Du hadde et vanskelig utgangspunkt inn mot VM, men det gjorde litt vondt likevel at det ble som det ble i finalen i Eugene?

- Ja, det skal jeg love deg. Det smerter som f***. Det er det eneste som er sikkert, forklarer Warholm.

- Samtidig når jeg får det i perspektiv: Vi fikk beskjed om at det var stor sannsynlighet for at vi ikke rakk mesterskapet i det hele tatt. Det er vår lille seier, men jeg skjønner at vi ikke får medaljer for å bli skadefri til mesterskap.

SIKTER SEG INN MOT GULL I MÜNCHEN: Karsten Warholm drar til EM i München for å slå tilbake og komme på gullsporet igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SIKTER SEG INN MOT GULL I MÜNCHEN: Karsten Warholm drar til EM i München for å slå tilbake og komme på gullsporet igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Tøffe uker

Warholm forteller at han har 100 prosent frisk nå og har brukt de siste treningsukene på såkalt syretrening, for å kunne stå distansen helt inn.

Suksesstrener Leif Olav Alnes forteller at den syretreningen som har vært fokuset de siste ukene, er det som er «minst gøy» i treningshverdagen deres.

- Du kjører til du kjenner kvalmen. Det er vel ingen sin favorittrening. Du må springe til du nesten ikke klarer mer, forklarer Alnes til Dagbladet.

- Hvordan har den mentale biten vært de siste ukene?

- Vi har skiftet på å være terapeut og snakket ganske mye om det.

BAK KULISSENE: Karsten Warholm har mange imponerende bilder og videoer i sosiale medier. Nå avslører Amalie Iuel sannheten bak bildene. Video: Løkås/Godø Vis mer

- Det plager meg

Warholm forteller at de to siste månedene har vært kjipe etter skaden han pådro seg i sesongåpningen i Marokko, men at han samtidig har vært nødt til å stå i det.

- Hvorfor har det vært kjipt?

- Det er litt vanskelig å forklare fordi vi idrettsutøvere lever et sært liv. Vi putter alle dagene våre inn i å perfeksjonere inn mot noe, og en skade er en ting som kan ødelegge det meste. Spesielt når man får det i en viktig periode som jeg fikk den i nå, sier Warholm til Dagbladet.

- Det er klart at det er noe man kjenner på hver dag. At vi kom til VM og ikke ble mer skada, er et pluss, men jeg samler samtidig ikke på sjuendeplasser. Det plager meg også, men det er et gangsår jeg skal bruke som motivasjon.

NRK-BLEMME: Det er ikke alltid det går som det skal for TV-kommentatorene, Jakob Ingebrigtsen er stor stjerne i Ukraina og Team Ingebrigtsen lekte med Petter Northug på oppløpet. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

Ny rival skaper spenning

I et europamesterskap slipper Warholm å møte hovedrivalene Alison dos Santos og Rai Benjamin.

I stedet seiler den franske kometen Wilfried Happio (23) opp som den største utfordreren til Warholm i friidretts-EM i München, etter at franskmannen slo til med 4. plass og tiden 47,41 i VM i Eugene, hvor han på overraskende vis ble beste europeer.

- Happio tror jeg kanskje blir den farligste, men det gjenstår å se, sier suksesstrener Leif Olav Alnes til Dagbladet.

- Er Happio en ny komet som er kommet for å bli i toppen?

- Det vet vi ikke, men han har kommet hardt i år og perset med et sekund i VM-finalen. Happio var også nr. 2 i semifinalen i VM etter Karsten. Det er kjempeflott at det kommer opp utøvere som kan være med og konkurrere i toppen. Det er et spenningsmoment. Det liker vi i idretten.

FRIIDRETTS-TV: Vi blir bedre kjent med hele Norges Karsten Warholm i Dagbladets nye friidrettsprogram og får blant annet bli med bak kulissene til Warholm og Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Tyrkiske Yasmani Copello, men en rekke mesterskapsmedaljer på CV-en, har i likhet med Warholm slitt med en skade gjennom sommeren. Er han i slag igjen, er Copello også et navn å se opp for.

- Jeg snakket med ham. Copello sliter med en hamstringsskade, forteller Alnes.

Warholm har imidlertid lagt skaden sin bak seg.

Nå vil han kjenne smaken av gull igjen.

Scenen i München er satt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer