Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Barn ble livstruende skadet av nye fotballsko

- Selv små sår kan gi store skader, sier den norske landslagslegen.

(Dagbladet.no):  - At gnagsår utvikler seg og blir til alvorlige infeksjoner hører med til sjeldenhetene, sier Thor Einar Andersen, lege for det norske herreandslaget i fotball til Dagbladet.no.

Andersen er opptatt av å avdramitisere risikoen, men sier dette må tas på alvor.

- Selv små sår kan gi store skader. Men det er svært,svært sjelden dette ender med livstruende infeksjoner, sier Andersen.

Nye fotballsko

Det er et forskerteam fra barnesykehuset i Birmingham i England som skriver om slike tilfeller i en ny rapport i British Medical Journal.

Nye fotballsko kan i enkelte tilfeller forårsake en infeksjon som går under betegnelsen «toksisk sjokk-syndrom», og som i verste fall kan være livstruende.

Sjelden hos barn

Syndromet er en infeksjon i blodet på grunn av bakterien staphylococcus aureus, en vanlig bakterie på menneskehuden. Bakterien kan igjen produsere et toksin, som forårsaker syndromet.

Barn ble livstruende skadet av nye fotballsko

En av forfatterne bak rapporten, spesialist på indre organer Mark Taylor, anslår at dødeligheten blant barn ligger på omtrent 5 prosent. Det er allikevel sjelden at barn får syndromet, skrives det i rapporten.

Gnagsår årsak

Studien bygger i hovedsak på to tilfeller fra England, hvor en 11-årig gutt og en 13-årig jente begge fikk stilt diagnosen etter å ha pådratt seg gnagsår på hælen etter bruk av nye fotballsko.

Begge opplevde symptomer som feber, utslett, diarè, oppkast og unormalt lavt blodtrykk.

Begge barna reagerte positivt på antibiotika, og ble utskrevet fra sykehuset etter knappe to uker med behandling. Tre måneder etter infeksjonsutbruddet, var barna i fullgod tilstand etter sykdommen.

- Ikke bruk for trange sko

Thor Einar Andersen understreker at forebygging og hygiene er viktig for å ta så godt vare på føttene som mulig.

- Uten behandling kan små sår bli skumle, og lærdommen må bli at man unngår å presse føttene ned i for små sko. Det er samtidig viktig med riktig tykkelse på sokkene i forhold til skostørrelsen, og smør gjerne vaselin i nye sko, sier Andersen til Dagbladet.no.

Og understreker viktigheten av å ta alle sår på alvor.

- Selv det som ser ut som ubetydelige småting, kan bli farlige i verste fall. Det er derfor en god regel å ta slikt på alvor. Hygienen i såret er viktig, slik at såret ikke blir infisert av bakterier. Det er heller ikke dumt å klippe tåneglene sine regelmessig.

- Ikke bli unødig bekymret

Britiske leger og eksperter legger  også til at unge fotballspillere ikke bør bli unødig bekymret, da for trange fotballsko svært sjelden er årsaken til at infeksjonen bryter ut. De advarer samtidig om at uten behandling kan infeksjonen i verste fall være livstruende, skriver BBC.

<B>IKKE BRUK FOR TRANGE SKO:</B> Lege for herrelandslaget i fotball, Thor Einar Andersen, sier at selv små sår kan gi infeksjon om de ikke behandles skikkelig. Et godt råd er å unngå altfor trange fotballsko.
<B>KAN SKADE:</B>En ny forskerrapport utarbeidet av leger fra barnesykehuset i Brimingham forteller at bruk av for trange fotballsko i verste fall kan føre til farlige infeksjoner i blodet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling