Barn som biter

Uruguay trenger ikke å være like feige som Liverpool.

OPPMERKSOMHET NOK:  Barn som biter, ber av og til bare om oppmerksomhet. Luiz Suarez ble sett av 2,5 milliarder TV-seere. Men ser vi hva som egentlig er fotballens utfordring i denne saken? FOTO: AP/Ricardo Mazalan.
OPPMERKSOMHET NOK: Barn som biter, ber av og til bare om oppmerksomhet. Luiz Suarez ble sett av 2,5 milliarder TV-seere. Men ser vi hva som egentlig er fotballens utfordring i denne saken? FOTO: AP/Ricardo Mazalan. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SMÅUNGER som biter er et ganske vanlig problem rundt omkring i barnehagene. Det kan ha svært ulike årsaker som for eksempel manglende språk, svakt utviklet sinnekontroll eller bare forsøk på å få oppmerksomhet; å få de andre til å se deg. Om ikke akkurat slik Luis Suarez i går ble sett  av 2,5 milliarder mennesker

De gode rådene for å få stoppet biting er mange, men en felles tilnærming er kravet til tydelighet. Den utfordringen gjelder det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i den videre behandlingen av Luis Suarez sitt bitt på skulderen til den italienske stopperen Giorgio Chiellini, men mest Uruguay selv.

For tør hjemlandet  behandle superstjerner sin like konsekvent som hvilken som helst av VM-spillerne nå som bildene ikke etterlater noen tvil om at dette var Uruguay-spissens tredje bitt på banen?

LIVERPOOL turte ikke det i fjor vår da Suarez bet en motspiller for andre gang. Jeg har ikke hørt så mange Liverpool-fans beklage denne manglende reaksjonen etter at den ekstremt talentfulle spissen deres kom tilbake fra sin ti kampers karantene bare for å skyte klubben nesten til topps:

•• Da var det viktigere å vinne enn å vise hvilke etiske verdier som denne spesielle klubben vanligvis står for.

Det var det for klubbledelsen også; lenge før Suarez begynte å prikke inn nye Premier League-mål, ja, faktisk nesten med en gang han
hadde bitt ferdig på armen til Chelseas Branislav Ivanovic:

- Dette angår bare framtida hans på den måten at vi vil jobbe med disiplinen. For Luis er en svært viktig spiller for klubben, sa Liverpool-direktør Ian Ayre, og forsikret at Suarez ville bli værende i klubben.

- Som vi har sagt hele tida. Han signerte en 4-års kontrakt sist sommer, og vi ønsker fullt ut at han fullfører den. Han er en fantastisk spiller, en toppscorer og har alt vi ønsker av en spiss. Det er ikke noen mulighet for noe annet her.

DET var det visst ikke for Uruguay-ledelsen i går kveld heller. Da mistet den ellers sindige Uruguay-treneren Oscar Tabarez tålmodigheten ganske raskt på pressekonferansen etter kampslutt:

- Dette er et fotball-VM. Det gjelder ikke moral; billig moral, sa Tabarez og fortsatte:

- Som vi sier det i Uruguay: Folk gjemmer seg bak trærne bare for å avsløre andres feil. Uansett de mange feilene Suarez kan ha gjort, er det ham media ynder å gå etter. Deler av pressen gir ham mer dekning for noe galt han kan ha gjort,  enn det han står for i fotball.

det tidspunktet hadde ikke Tabarez full oversikt over episoden, det italienske midtstopperofferet Giorgio Chiellini framstod såvisst ikke som noe opplagt sannhetsvitne og treneren reagerte instinktivt som trenere flest ved å stå opp for spilleren sin.

Utfordringen er hvem som tør å stå opp for sporten. Her kommer Uruguay inn. Helt konkret Asociacion Uruguaya de Futbol.

Dette er ett av verdens mest tradisjonrike fotballforbund. Stiftet i 1900 og med en resultatrekke som med tanke på det lille landet, overgår alle andre fotballnasjoner. Uruguay er selve fotballandet. Ingen kan sporten bedre enn dem. Som Norge og langrenn altså, for å føre den etiske utfordringen tilbake til oss:

•• Hadde vi vært villig til å ofre stjerneløperen vår for å vise omverdenen hvilke verdier vi satte foran det å vinne?

Uruguays fotballpresident Dr. Sebastian Bauza er tilsynelatende ikke det.

FOR da Luis Suarez i fjor hadde bitt for andre gang og begynte å spille igjen etter sonet straff, var fotballpresidenten som hvilken som helst Liverpoolfan:

- Selv fotballdommerne beundrer Suarez. I engelsk fotball er Liverpools rivaler bare sjalu fordi de ikke har en spiller av Suarez sin klasse, sa Bauza til Goal.com.

Nå har han ikke sagt noen ting.

Det er der dette med konsekvens kommer inn.

PROBLEMET med biting til Luis Suarez er ikke selve eksempelet. Ingen unge fotballspillere kommer til å begynne å bite på banen fordi Suarez gjør det. Til det er selve handlingen for absurd. Dette er ikke som holding, dytting, sparking eller annet juks. Handlingen angår egentlig ikke selve fotballsporten. Biting er over en sivilisasjonsgrense. Det gjelder sykdom, og krever bare pleie for pasienten selv.

Konsekvensen går på hvordan fotballen bør reagere på egne brudd på sportens verdier uavhengig av den enkelte spillerens verdi. Der Liverpool-ledelsen og klubbens fan valgte ikke å gjøre noe fordi Suarez var så flink til å score mål, har Uruguay sjansen til å være modigere.

Innen klokka fem i ettermiddag kan de gi beskjed om at landet selv suspenderer Luis Suarez. For hvor lenge, er ikke nødvendigvis det viktigste. Vi trenger alle nye sjanser, og biting er ikke som dop. Den utfordrer ikke selve leken.

Utfordringen her er å stå opp for sportens virkelige verdi. Det at spillerne våre er like mye verdt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer