ET BILDE PÅ FATTIGDOMMEN: Bjørn Helge Riise (t.h.) - som i kveld spiller sin 34. landskamp for Norge - sikret seg massevis av bilder da landslaget besøkte Guguletu i går. De skal han vise sine egne barn. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ET BILDE PÅ FATTIGDOMMEN: Bjørn Helge Riise (t.h.) - som i kveld spiller sin 34. landskamp for Norge - sikret seg massevis av bilder da landslaget besøkte Guguletu i går. De skal han vise sine egne barn. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

- Barna mine skal ikke klage på en dritt heretter

Sterke inntrykk for vordende trebarnsfar Bjørn Helge Riise.

Følg Sør-Afrika - Norge fra klokka 19.15 i Dagbladets fotballstudio.

GUGULETU (Dagbladet): - Det jeg har sett her i dag, gjør veldig sterkt inntrykk, forteller Bjørn Helge Riise etter å ha vært to timer i townshipen Guguletu utenfor Cape Town.

- Jeg har to barn selv, og det tredje er på vei, og når du ser forholdene barna lever under her... Det er spesielt. Du får lyst til å gi fra deg alt du har på deg.

Kona høygravid
Den 29 år gamle Lillestrøm-profilen ble etterinnkalt til landslagets Afrika-tur da Strømsgodsets midtbanespiller Stefan Johansen måtte melde forfall. Riises landslagskarriere har vært av og på, men han er uansett den her i Cape Town med flest norske A-kamper.

I kveld får han nummer 34 mot Sør-Afrika. Men det var med blandede følelser han satte seg i flysetet for å forsere planeten sist fredag.
Kona Lene har nemlig store ting på gang.

- Vi blir foreldre igjen i månedsskiftet nå. Det var så vidt jeg fikk lov å være med på turen hit - jeg måtte spørre kona pent, sier Riise.

- Det er ikke så lett å returnere fra Sør-Afrika på kort varsel. Det tar et halvt døgn å komme seg hjem til Norge, om det skulle skje noe. Men det går fint, det er vårt tredje barn, og hun sa det gikk bra at jeg ble med. Det får vi stole på. Og det blir selvsagt veldig gøy å bli foreldre igjen, sier han.

Fra før har Bjørn Helge Riise og Lene Jenssen to sønner - Noah på åtte og Fillip på fem. Også nå er det en gutt som er på vei.

- Mannfolk lager mannfolk, vet du! gliser sunnmøringen.

Tungt belastet område
Likevel var det først og fremst den myke utgaven av lillebror Riise Dagbladet møtte i Guguletu i går.

Det bor rundt 80 000 mennesker i denne forstaden to mil utenfor Cape Town. Levestandarden i townshipen er lav, infrastrukturen enkel, fattigdommen stor og kriminalitetsraten høy. Ifølge en sørafrikansk forskningsrapport ble det drept over 700 mennesker i Guguletu i perioden 2005-2010.

At barna her likevel sto som tente, smilende lys da de møtte norske fotballspillere, gjorde inntrykk på landslagsgutta.

- Det som var kjekt å se, er at selv om du ser hvor dårlige forholdene er, så smiler alle ungene, sier Riise.

- De gikk i slitte, hullete klær. Likevel hadde de smil om munnen. De var glade og fornøyde. De spilte trommer og musikk for oss, og vi hadde det moro med dem.

Vil vise barna
Riise sikret seg minner på telefonen. De skal han vise fram så fort han kommer hjem i neste uke.

- Jeg har filmet og tatt masse bilder, mest fordi jeg vil vise det fram til mine egne barn. Jeg snakket med kona mi rett etter at vi var ferdige her, sier 29-åringen.

- Jeg sa til henne at ungene mine ikke skal klage på en dritt heretter. De har godt av å se hvordan andre barn egentlig har det. Og hvor bra de har det selv.

Fellahs formaning
Også Mohammed Fellah - som lagde danseshow sammen med kameraten Tarik Elyounoussi da lokale musikanter spilte noen låter i Guguletu - lot seg prege av det han så i går.

- Selv om de barna hadde det så tøft som de har det, så smilte de, danset og tok oss imot godt, sier han til Dagbladet.

- Det verste for meg var de barna som sto der alene uten sko, uten leker, uten venner. De har det sikkert tøft. Hjemme i Norge klager man veldig over det man her. Der må vi bli bedre, alle mann.

Dansesekvensen - som du kan se i videoen lengre opp - likte han imidlertid godt:

- Det var morsomt. Vi sto i ring en god stund, og kikket litt på hverandre. De ville ha noen av oss til å danse, og da tok jeg og Tarik ansvar og danset litt med dem. Det var utrolig gøy. Hvis vi hadde dratt hjem uten å ha gjort det der, ville jeg nok angret på at jeg ikke hadde det moro med dem, sier Fellah.