Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Barna vinner i OL

Dagens to siste mestere veier 28 og 30 kilo. Velkommen til de syke barnelekene. Esten O. Sæther kommenterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WANG Xin og Chen Ruolin er akkurat blitt olympiske mestere i synkronstup fra 10-meteren. Dermed er kineserne i ferd med å raske med seg de fleste av stupegullene, og det er greit nok. Vertsnasjonen har tross alt en flott tradisjon i estetiske idretter.

Stup hører ikke til de grenene som vanligvis får stor medieoppmerksomhet. Slik skaper ikke enda et kinesisk gull særlige bølger -- hverken i eller utenfor bassenget.

Det er synd, ettersom 16-årige Wang og 15-årige Chen er to nye eksempler på en syk toppidrett som trenger all mulig oppmerksomhet for å bli frisk igjen.

HELT til i går framstod barnelekene i Beijing bare nusselige. For dette er ikke først og fremst historien om hvordan kineserne på jakt etter å bli beste OL-nasjon, er knipne på kilo og år.

Du så kanskje nyhetsinnslaget med det 14-årige britiske medaljehåpet Tom Daley forleden, og ble litt rørt? Det var der han satt med kosedyret på bordkanten omringet av verdens ellers mest pågående sportspresse og lengtet litt etter mamma, pappa, bestefar og bestemor som snart skulle komme og besøke ham i Beijing.

LILLE TOM skal bli stor idrettshelt når britene selv arrangerer sommer-OL i London 2012. All sin barnlighet til tross er han en opplagt gullvinner der, og burde tatt sin første medalje i Beijing. Få briter har satt spørsmålstegn ved den muligheten; i hvert fall før den praktfulle svømmestadion Vannkuben i går ble omgjort til et hverdagslig barneværelse.

Midt i herrenes; det heter fortsatt det, synkronfinale begynte Tom å krangle med kompisen Blake Aldridge. Blake er faktisk 26, men virket muligens ikke så moden da han før det siste stupet så moren sin på tribunen og tok opp mobilen sin for å ringe henne. Det gjorde Tom sint på makkeren, balansen i laget forsvant og de to britene ble bare nummer åtte i finalen.

- Sånn er Tom. Han er overnervøs, kommenterte Blake syrlig etter fiakoen, før han takket for partnerskapet med britenes stupyndling og dro hjem.

image: Barna vinner i OL

Tilbake i Beijing er Tom siden han også er britenes fremste mann i den individuelle konkurransen.

EN TAPT medalje er ingen stor sak. Historien om Tom Daley ligger i de britiske idrettsledernes misbruk av en unge, men det skjønner de visst ikke:

- Jeg ser et uerfarent lag som klapper sammen i OL, kommenterte britenes sportsdirektør Steve Foley etter konkurransen:

- Jeg så det allerede i dusjen etter det tredje stupet; de var ikke lenger et lag. Jeg oppfatter sånne ting. Du kan sette fem ringer foran folk og noe forandres radikalt.

- Det er ingen tvil om at Tom er en spesiell gutt, men dette var en lærepenge som setter ting i perspektiv for dem, sier den britiske sportsdirektøren, uten tilsynelatende å skjønne hvem som trenger perspektiv i denne saken.

FOR HVEM vinner denne guttungen for om han kommer tilbake i de individuelle øvelsene? Er det virkelig stas for britene å plukke medalje med et barn?

OL-reglene gir hvert enkelt land og hvert enkelt internasjonalt særforbund muligheten til å svare på slike grunnleggende spørsmål om hva suksessen er godt for. Derfor svømmer en 12-åring fra Kamerun 50 meter fri, mens en 13-åring fra Seychellene gjør 14 år og 95 dager gamle Tom Daley nesten til en veteran i stup.

DER de internasjonale særforbundene har strammet inn, finnes det også muligheter. Noen turnøvelser gir klare fordeler til de undervektige og lite muskulært utviklete kroppene. Dette tok sporten tak i seint på 1990-tallet, og innførte en absolutt 16 års grense for OL.

PURUNGE MEDALJER: 16-årige Wang Xin (fødselsdag i går) og 15-årige Chen Ruolin er to nye eksempler på en syk toppidrett som trenger all mulig oppmerksomhet for å bli frisk igjen, skriver Esten O. Sæther. Foto: AP/SCANPIX
PURUNGE MEDALJER: 16-årige Wang Xin (fødselsdag i går) og 15-årige Chen Ruolin er to nye eksempler på en syk toppidrett som trenger all mulig oppmerksomhet for å bli frisk igjen, skriver Esten O. Sæther. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

I Beijing stiller likevel He Kexin som medaljefavoritt i morgendagens lagkonkurransen og seinere individuelt i skranke. I februar fikk hun nytt pass som fastsetter fødselsdatoen til 1/1 1992, selv om denne jenta i flere sesonger har konkurrert med datoen 1/1 1994; altså i en to år yngre utgave:

- Yngre utøvere er modigere. Fordi de ikke bekymrer seg for konsekvensene, gjør de spesielle triks lettere, forklarte den gamle turnmesteren Nellie Kim nødvendigheten av en aldersgrense. Kim er president i den tekniske komiteen i Det internasjonale turnforbundet, men kommer ikke til å stoppe Kinas unge gullhåp.

For He Kexin har fått passet sitt i orden og stiller dessuten i en av lekenes desiderte presisjeøvelser. Lagkampen i morgen blir en duell mellom Kina og USA.

FOR BARNA som blir sendt for å vinne OL for oss voksne, blir det ingen forandring før de sentrale idrettslederne innser at dette ikke er en kamp om medaljer, men retten til å få lov til å være barn.

Det virker å være en stund til. På den siste pressekonferansen før turnøvelsene i Beijing reiste den legendariske turntreneren Bela Kaolyi seg fra tilhørerplass. Denne rumeneren de har utviklet en haug OL-mestere pluss det amerikanske landslaget, og vet siden 1970-tallet det meste om å hvordan små unger kan formes, straffes og trenes til å bli bråvoksne atleter. Nå var han forbannet på IOC-lederne fordi de ikke ville etterforske det mulige kinesiske passjukset:

- Det er urettferdig å straffe ærlige land fordi de holder aldersgrensene. Vi kunne ha stilt med noen forbløffende turnere, men lot det bare være fordi de er noen måneder for unge, utbrøt han på vegne av sitt nye hjemland.

Det er visst fortsatt noe voksenidretten ikke helt har fortstått.

GAMMEL NOK? Kinesiske He Kexin har fått pass som sier hun er seksten år. I skranke i OL i Beijing mistet hun taket og falt.
BARNLIGE TÅRER: He Kexin fikk trøst av lagvenninnene etter fallet som ødela.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!