GODE VENNER: Joshua King og Adama Diomande har kjent hverandre lenge. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GODE VENNER: Joshua King og Adama Diomande har kjent hverandre lenge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Barndomskompisene vil herje på landslaget: - Vi har jo ikke spilt sammen

Adama Diomande (26) og Joshua King (24) unner hverandre suksess.

LILLESTRØM (Dagbladet): Barndomskompisene Joshua King (24) og Adama Diomande (26) har begge opplevd karrierens beste år på fotballbanen. Mens Romsås-gutten Kings formutvikling eksploderte for Bournemouth etter nyttår, ble Holmlia-karen Diomande solgt til Hull forrige sommer etter å ha banket inn 17 mål for Stabæk i Tippeligaen.

Søndag kveld tar begge en velfortjent ferie, men først vil Oslo-duoen herje for det norske landslaget i kampene mot Island og Belgia.

- Vi har jo ikke spilt sammen på landslaget enda! Jeg har spilt med både (Alexander) Søderlund og (Markus) Henriksen, men aldri med «Dio». Det hadde vært gøy å spilt på topp sammen med han. Vi kunne laget mye kaos for en forsvarsrekke, sier King til Dagbladet og smiler.

Gode kompiser Vennskapet startet i Vålerenga da begge var tenåringer. King setter fremdeles pris på hvordan Diomande behandlet ham da han som ung gutt kom inn i Vålerenga-garderoben. King var bare 14 år, men Diomande inkluderte ham i gjengen.

- Jeg var jo bare en liten gutt fra Romsås. Selv om «Dio» er to år eldre enn meg, var han en av dem som tok vare på meg, minnes King fra tiden på Valle.

I etterkant tok de to karrierene dog raskt ulik retning. King dro til Manchester Uniteds akademi før han etter flere utlån og et opphold i Blackburn endelig blir satset på i favorittposisjonen som spydspiss for Premier League-klubben Bournemouth. Diomande var på sin side innom flere norske 1. divisjonsklubber, Strømsgodset, hviterussiske Dinamo Minsk og Stabæk før også han endte opp i England sist sommer.

Til felles har de imidlertid hatt en ting: Til tross for mye motgang har begge beholdt troen på seg selv og vist et enormt ønske om å lykkes som fotballspillere. 

Har hjulpet hverandre Det pågangsmotet har vært nødvendig, for utfordringene har vært mange. I fjor høst var begge gjennom tunge perioder på hver sin måte. Mens en skade i sin aller siste kamp for Stabæk viste seg å kreve operasjon og et langvarig opphold utenfor fotballen for Diomande etter overgangen til Hull, ble King vraket til landslagets avgjørende EM-playoff mot Ungarn i november, samtidig som 24-åringen slet med å finne seg til rette i en uvant nummer ti-rolle på klubblaget.

Da hjalp det med noen telefoner til hverandre, med litt vennligsinnet mobbing inkludert.

- Joshua var jo «helt borte» den første halvdelen av sesongen i Bournemouth. He-he. Jeg sa det til han: «Du kan ikke spille i en tierrolle med en slik fysikk. Det går ikke i det hele tatt.» Det lo vi av, men så startet han å kjøre på fra januar av, etter at han fikk spille i riktig posisjon, noe han ikke har fått gjort tidligere. I Blackburn spilte han jo kant. Så jeg er glad for at kompisen min har fått ut sitt beste, at han har fått tillit over tid og en trener som har tro på ham. For det er det viktigste, forteller Diomande.

King: - Har mer å gå på Treneren heter Eddie Howe. Han stilte umiddelbart store krav til King etter at de to begynte å jobbe sammen for ett år siden. Det bidro til at King tok tak i treningsarbeidet, noe som resulterte i at han ble klubbens toppscorer med seks Premier League-mål etter at han ble flyttet fram på topp.

I 3-0-tapet mot Portugal sist søndag viste King igjen at han er i storform, og nå varsler 24-åringen at det fremdeles er mer i vente.

- Jeg vil ikke si at jeg er i toppform. Jeg vil si jeg er i en god form. Det sier jeg fordi jeg vet hvordan toppformen min er og hva jeg kan gjøre når jeg er i toppform. Men jeg er i veldig god form, og har vært det siden februar/mars. Jeg føler meg veldig bra og vet at jeg har mer å gå på. Jeg håper jeg kan starte neste sesong like bra som jeg avsluttet denne og bygge videre derfra - i steden for å starte svakt som jeg gjorde i fjor, forteller King, som aldri før har spilt over 30 kamper som proff i løpet av en sesong.

Støtter kameraten Nå håper King at også Diomande skal oppleve suksess i Storbritannia. Etter at Hull slo Sheffield Wednesday i opprykksfinalen på Wembley sist helg, har Norge fått en ny nordmann i Premier League.

Diomandes skadeproblemer forsterker bare Kings ønske.

VIL SPILLE: Diomande jobber hardt for å kjempe til seg en plass både i Norges og Hulls startoppstilling.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL SPILLE: Diomande jobber hardt for å kjempe til seg en plass både i Norges og Hulls startoppstilling. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg vet akkurat hvordan følelsen er å komme til en klubb, gå glipp av preseason og være skadet. Da er det veldig vanskelig å spille seg inn på laget. Jeg håper han får mer spilletid og skapt seg et navn i Premier League, slik han gjorde i Tippeligaen i fjor.

- Ble presset til å spille Diomande har ingen problemer med å innrømme at det første halve året i Hull var tøft. En trøblete lyske gjorde at han gikk flere måneder uten å kunne trene skikkelig med sine nye lagkamerater. Da han var tilbake i trening ble han overraskende tatt ut til å spille kamp kort tid etterpå.

- Jeg kom tilbake i trening desember, men kroppen fungerte ikke som den skulle. Jeg var ikke 100 prosent før mars/april. Før det var det sårt, men jeg ble presset til å spille. Jeg ble overrasket da jeg var med i den første troppen etter skaden. Jeg føler selv at jeg ble tatt med for tidlig, men det gjorde ikke klubben. De sa det bare var bra at jeg kom i gang med kamper, men det var vanskelig for meg for jeg følte ikke at jeg kunne løpe så fort som jeg ville, forteller Diomande.

Derfor var 26-åringen glad for at kona var med ham til England fra starten av. 

- Hun flyttet med meg med engang, og støttet meg. Når du er skadet, er det viktig å ha gode folk rundt deg. Det hadde jeg. På tidspunktet etter operasjonen var jeg langt nede, men mentaliteten min er ganske sterk. Jeg er tålmodig. Det har jeg vist over lang tid, sier Diomande, som vil kjempe seg til en plass både i Norges og Hulls startellever i tiden som kommer.

- Å kunne spille i Premier League gir økt motivasjon. Nå får jeg også vært med i preseason for første gang og vist hva jeg kan. Det gleder jeg meg til, sier målmaskinen.

I STORFORM: I november vraket Per-Mathias Høgmo 24 år gamle Joshua King til den avgjørende EM-playoffen mot Ungarn. Nå er spissen bankers på laget. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I STORFORM: I november vraket Per-Mathias Høgmo 24 år gamle Joshua King til den avgjørende EM-playoffen mot Ungarn. Nå er spissen bankers på laget. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.