Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Andrea Norheim og Erling Braut Håland

Barndomsvennene er stjerner på hvert sitt landslag

De har kjent hverandre siden de var seks år gamle. Nå spiller de for EM-gull for Norge.

TALENTER: To av Norges aller største talenter spilte sammen i ung alder. Her er Erling Braut Håland og Andrea Norheim sammen etter seier i en eliteturnering i Stabæk. Nummer fem fra venstre på bakerste rad er Tord Salte. Han spiller også G19-EM i disse dager. Foto: Stig Norheim.
TALENTER: To av Norges aller største talenter spilte sammen i ung alder. Her er Erling Braut Håland og Andrea Norheim sammen etter seier i en eliteturnering i Stabæk. Nummer fem fra venstre på bakerste rad er Tord Salte. Han spiller også G19-EM i disse dager. Foto: Stig Norheim. Vis mer

I disse dager spilles både J19- og G19-EM, og Norge har med lag i begge mesterskapene. Skjebnen vil ha det til at det er to barndomsvenner som leder an for hvert sitt lag.

- Det er kjempekult at begge har gjort det så bra, og at nå vi spiller i hvert vårt mesterskap samtidig, sier Andrea Norheim (19) til Dagbladet.

Hun ga Norge en drømmeåpning på J19-EM onsdag, med to scoringer i åpningskampen mot Spania. Lørdag tok de seg til semifinale etter seier mot Frankrike.

- Det var helt sykt. Det var ubeskrivelig å spille mot Spania og score to mål. For to år siden tapte vi 4-0 mot det samme laget. Å slå dem nå, er en av de beste følelsene jeg har hatt i karrieren, sier Norheim entusiastisk.

For G19 er det hennes gode venn, Erling Braut Håland (17, fyller år 21. juli), det er knyttet størst forhåpninger til.

Elsker Norge❤️🇳🇴

A post shared by Andrea Norheim (@andreanorheim) on

Barn av toppspillere

Både Norheim og Braut Håland kommer fra Bryne i Rogaland, og spilte på samme lag fra de var seks-sju år gamle, fram til de ble 15 år. På det samme laget var også Tord Salte (Viking), som også er med i G19-EM.

SEIER: Her har Andrea (født 1999) og Erling (født 2000) vunnet en turnering i Kristiansand med Brynes G14-lag. Foto: Stig Norheim
SEIER: Her har Andrea (født 1999) og Erling (født 2000) vunnet en turnering i Kristiansand med Brynes G14-lag. Foto: Stig Norheim Vis mer

Andreas far, Stig, og Erlings far, Alf-Inge, er gode kamerater og spilte sammen i flere år på Brynes A-lag. Derfor var det også naturlig at de to barna hang mye sammen og etter hvert endte de opp på samme lag, til tross for kjønnsforskjellen.

- Man blir en del av gutta og det blir helt naturlig å spille med dem. Det var jentelag på Bryne, men jeg ville matche meg mot gutta. Det er det beste du kan gjøre som jente i ung alder, mener Norheim.

- Har alltid vært god

De har begge hatt målscorer-gen fra ung alder, men de fant etter hvert litt ulike roller på banen.

- Det var nok Erling som scoret flest mål da vi var på lag. Jeg spilte litt lenger bak på banen, og la opp til flere scoringer. Men jeg hadde noen mål jeg også, altså, smiler Norheim.

Hun er full av lovord om Braut Håland og den utviklingen han har hatt de siste åra.

- Erling har alltid vært god. Alle visste at han kom til å bli bra hvis han gjorde ting rett, skryter 19-åringen om sin ett år yngre venn.

Et gammelt videoklipp, fanget av pappa Norheim, viser hvordan Braut Håland legger opp til Norheim for G14-laget til Bryne.

- Smartere fotballhode

Det var nesten uunngåelig at Norheim skulle ende opp i idretten. Som nevnt var faren hennes også fotballspiller, og ifølge Wikipedia kjent for «ekstrem hurtighet, styrke og evnen til å score mål». Andrea ser mye av faren i seg selv, men hun har hatt en litt annen utvikling.

- Pappa var også spiss, men vi er ikke helt like. Han var litt kvikkere enn meg, mens jeg har et smartere fotballhode, og er flinkere til å legge opp til mål, mener hun.

- Jeg kommer fra en skikkelig idrettsfamilie. Mamma har drevet med mangekamp, mens onkelen min var på håndballandslaget. Derfor måtte det nesten bli fotball på meg, legger hun til.

- Ikke den største karen

- Vi har spilt fotball sammen hele livet, så vi kjenner hverandre godt fra barndommen da vi spilte på lag sammen, sier Erling Braut Håland, som lar seg intervjue over telefon fra Finland, til Dagbladet.

- Det er godt å se at hun leverer varene. Det er godt å se at folk fra Bryne leverer, sier 17-åringen om barndomsvennen.

Unggutten har vokst seg kraftig siden han spilte sammen med Norheim.

- Jeg var ikke den største karen før, nei. Jeg begynte å lage middag selv, da merket jeg at det begynte å vokse godt i kroppen min, sier Håland.

Håland og G19-landslaget vant 3-2 mot Finland på torsdag.

Italia, som Norge møter på søndag, topper gruppa med to seire på to kamper. Norge og Portugal står med tre poeng.

Portugal ligger foran etter at de slo Norge 3-1 i åpningskampen. Målene har uteblitt for Håland, selv om han hadde to skudd i tverrliggeren mot portugiserne.

- Jeg skulle ønske jeg scoret mer mål og sånt, men det er viktigere å vinne. Jeg håper at det løsner så fort som mulig.

Reagerer: - Urettferdig

J19-EM og G19-EM spilles på samme tid, og det er ikke tvil om hvem som har fått mest spalteplass. Spesielt har Norheims gamle lagkamerat stjålet mye oppmerksomhet før en ventet overgang til en europeisk storklubb.

Det var også karakteristisk at guttas åpningskamp ble sendt direkte på TV2, mens jentenes ble streamet på Fotballforbundets sider. Det liker ikke Norheim.

- Det synes jeg er urettferdig, og det er noe vi har snakket mye om på laget. Etter at vi slo Spania, var vi overrasket over at noen i det hele tatt hadde skrevet om det. Det er bra at noen medier gjør det, og jeg håper vi får en endring, sier hun bestemt.

- Det er drømmen

Norheim er ikke uvant med medieoppmerksomhet og skapte litt rabalder da hun signerte for Lyon 17 år gammel. Etter at hun signerte for den franske toppklubben fikk hun ikke spille mer for Klepp. Hun følte seg urettferdig behandlet, da hun mente at hun var god nok til en startplass.

Etter ett og et halvt år i Lyon, hvor hun var den yngste spilleren i troppen, rakk hun å bli Champions League-mester. Men det var tøft om plassen i verdens beste klubb, og i slutten av 2017 valgte hun å dra til svenske Piteå for å få mer spilletid. Det valget har hun ikke angret på.

- Jeg har det veldig bra og trives godt. Vi leder tabellen før høstsesongen – det hadde jeg ikke trodd ved sesongstart. Vi hadde en periode der vi vant 8-9 kamper på rad, og da føltes det som om vi ikke kunne tape. Jeg håper vi klarer å fortsette som serieleder og jeg skal i hvert fall jobbe for at det blir gull til slutt, forteller Norheim.

Hun er fortsatt ung og har et mål om å en dag få spille med de aller beste igjen.

- Det var en spesiell opplevelse i Lyon, og det var sykt kult å vinne Champions League. Jeg lærte veldig mye av å være der, og håper en dag å komme tilbake til en storklubb. Det er drømmen, sier det norske talentet.

Tror på EM-gull

Før høstsesongen med Piteå starter, skal J19-EM i Sveits spilles ferdig. Der er målsettingene klare.

- Det er å ta medalje. Det er det vi kjemper for. Samholdet i gruppa er på topp nå og vi har en veldig god lagmoral. De fleste av oss har spilt sammen siden J15, og det siste året har 99- og 00-modellene vært samlet på samme lag, forteller Norheim.

- Kan det bli gull?

- Jeg tror det er realistisk, hvis vi klarer å nullstille oss og fokusere på neste kamp.

Lørdag tok de norske jentene seg til semifinale etter 1-0 mot Frankrike.