- Barnefamilier på Ullevaal blir pisset på av tilreisende fans

Derfor er det stille på Norges landskamper.

I TOPPKLASSEN:  Tilreisende supportere fra Sveits herjet på Ullevaal tirsdag - både før, under og etter landskampen mot Norge. Foto: Sjur Stølen
I TOPPKLASSEN: Tilreisende supportere fra Sveits herjet på Ullevaal tirsdag - både før, under og etter landskampen mot Norge. Foto: Sjur StølenVis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): De kom i hopetall fra Sveits og dominerte stemningen på Ullevaal tirsdag. Årsak: Norske supportere er lammet av konflikt.

Hjemmepublikummet markerte seg ikke nevneverdig under landskampen mellom Norge og Sveits for to dager siden. Derimot skapte 2000-3000 tilreisende fra Sveits liv og røre.

Gjengen var koordinert, og sørget for en internasjonal heksegryte.

- Det er flaut at en konflikt mellom supportere og Norges Fotballforbund fører til at bortefansen herjer på Ullevaal, sier Bjørnar Posse Sandboe til Dagbladet. Han er talsperson for Norsk Supporterallianse (NSA).

30 000 medlemmer
Og det var påfallende: Heller ikke under kampen mot Kypros fredag hadde Drillo og co. et fugleberg av syngende supportere i ryggen.

De siste åra har disse vært representert ved Norsk Supporterallianse og Oljeberget. NSA er en sammenslutning av alle supportergrupper i Norge. Oljeberget er en gruppe entusiaster med utspring i Det teologiske Menighetsfakultetet i Oslo.

Siden i vinter har NSA, som har 30.000 medlemmer, vært på kant med Fotballforbundet.

- Kort fortalt handler det om at forbundet strammet inn reglene for bruk av pyroteknikk på klubbkamper, forteller Sandboe.

- Vi fikk halvveis lovnader om at det skulle komme nye regler, hvis det ikke forekom ulovlig blussing på de fem første serierundene. Da fem runder var gått, fikk vi ingen nye regler, selv om vi overholdt vår del av avtalen. Vi har purret, men ikke fått svar.

Aksjoner
Konflikten toppet seg da Albania gjestet Ullevaal 22. mars.

- Fotballforbundet hadde hørt at det ville bli gjennomført protestaksjoner mot forbudet av pyroteknikk. Norsk Supporterallianse ble oppringt 24 timer før kampen. Vi ble fortalt at organisasjonen, og ikke enkeltpersoner, ville bli holdt ansvarlig dersom det ble blusset, forteller Sandboe.

- Dette var uakseptabelt. Vi ville jo gå under hvis vi fikk en regning fra Det internasjonale fotballforbundet FIFA, som egentlig burde vært myntet på Norges Fotballforbund.

Enden på visa var at supporterne som ville markere misnøye flyttet seg fra seksjonen til NSA.

- Fotballforbundet forsøker nå å gi én person bot. Dette til tross for at de som arrangør slapp inn 50 personer som brukte pyroteknikk i protest. I tillegg ble det blusset i seksjonen til de albanske supporterne. Boten strider mot rettsoppfatningen, sier Sandboe.

I dag står saken slik:

- NSA vil gjerne selge billetter til landskamper, selv om vi ikke er enige med Fotballforbundet i alt. Men i dag kan vi ikke gjøre dette. Årsaken er at NSA er blitt fortalt at vi må betale bota dersom det kommer protester mot Fotballforbundet i form av pyroteknikk på vår tribuneseksjon. Fotballforbundet bør ikke straffe alle som følger reglene, bare fordi noen velger å bryte dem. Kollektiv avstraffelse fungerer aldri.

80 personer
Bare Oljeberget har vært organisert på Ullevaal i det siste.

- Jeg vil anslå at vi var 80 personer tirsdag, sier talsperson Ørjan Kronheim.

- Mot Danmark, under den forrige EM-kvaliken, hadde NSA og Oljeberget et felt på 1000 personer. Da var stemningen god. Nå sitter det bare barnefamilier på Ullevaal som blir pisset på av tilreisende supportere, sier Sandboe.

- Vi vil gjerne ha NSA tilbake på Ullevaal, og håper at god dialog fører til det, sier kommunikasjonsdirektør Svein Graff i Fotballforbundet.

- Forbundsstyret har behandlet reglementet om bruk av pyroteknikk. Vi har informert NSA om at dette vil bli revidert.

FÅR LITEN HJELP FRA TRIBUNEN:  Drillo. Foto: Sjur Stølen
FÅR LITEN HJELP FRA TRIBUNEN: Drillo. Foto: Sjur Stølen Vis mer