Barnelærdom for voksne

AV OG TIL har du lyst til å be voksne fotballentusiaster om å lære ungene litt mer om livet før toppfotballen tar dem. I dag håper jeg det er en sånn dag for noen i den sterke vennegjengen som har løftet fram Stabæk Fotball til en viktig klubb i norsk fotball. For nå har de tatt med seg en historie på veien til opprykk og ny suksess som kommer til å fortelle om hvilke verdier klubben står for.

Historien er kort fortalt at treneren for klubbens elitesatsing for 14-åringer, har sett en 13-åring fra Risør som han bare må ha med seg på laget sitt:

Tilbudet går på flytting fra Sørlandet til Bærum der Norsk Toppidrettsgymnas i fjor startet en egen ungdomsskole for å gi ulike idrettstalenter mer basistrening.

Mamma sier imidlertid nei og Stabæk-ledelsen har allerede beklaget trenerens iver.

Der kunne historien ha sluttet hvis det ikke var for noen sannhetens ord fra klubbens trenerkoordinator Trond E. Eriksen og det faktum at dette snart blir en hverdagshistorie i takt med lønnsnivået i sporten og stadig nye fotballinjer på ungdomsskolene.

FOR I lokalavisa Agderposten som først fortalte om overgangssaken, var Stabæks Trond E. Eriksen ærligheten selv da han fortalte om refsen som klubben hadde gitt treneren sin:

- Når det er snakk om så store talenter som dette, kan det lett skje at en trener blir litt overivrig, mente Eriksen.

Og så kan jo vi andre mene noe om en klubb som løfter de beste småguttene sine opp i en egen gruppe og kaller den "elitesatsing", midt mens kvisene spretter og hormonene herjer i guttekroppene på et vis som ikke gjør alle trenere like skråsikre som Stabæks mann for de utvalgte:

- Norsk fotball trenger dette talentet. Simen er unik, sier Luybomir Stoyanov om sitt Sørlands-funn.

DET UNIKE i norsk idrett har ellers vært lokalklubbenes sterke stilling. Dette har gitt en tilhørighet og en sosial profil som har løftet oss til en av verdens mest idrettsaktive nasjoner.

Dessuten har denne sosiale overbygningen vist seg å fungere også for å utvikle gode voksne utøvere. Det ligger riktignok mye samordning og spissing bak de siste årenes gullrush, men vinnermaterialet er helst hentet fra den gamle klubbskolen.

Det er det ok å få med seg før elitesatsingen i fotball og andre idretter nærmer seg barnehagealderen.

MEN for de som ikke skjønner hvordan et helhetlig liv også påvirker de fysiske topprestasjonene, er det mye i den nye fotballsatsingen som frister.

I flere år har grensen for kombinasjon utdanning/idrett gått ved den videregående skolen. I fjor startet Norsk Toppidrettsgymnas et eget uspesifisert idrettstilbud fra åttendeklassinger, og nå kommer spesialtilbud om fotball ned på ungdomsskoletrinnet i Oslo. Muligheten for frie skolevalg kan gi rask vekst i disse tilbudene.

NOEN SÆRLIG yrkesutdanning er det imidlertid ikke. I årevis har de mange videregående fotballinjene utdannet elever for spill i de lavere divisjonene. Så lenge det bare er et par hundre fotballspillere i Norge som lever av idretten sin, virker skoleverkets satsing på aktiviteten i overkant.

Fedrene som presser fram sine håpefulle, er mer overspente.

Min erfaring fra noen tiår med talentutvikling i fotball, forteller at det er de gamle gutta som bærer de sterkeste drømmene for sine håpefulle og er mest villig til å gå på akkord med lærdommen om at virkelige talenter har tid nok både til vanlig skolegang og en trygg lokalklubb.

Dess mindre fedrene selv kjenner fotballsporten, dess ivrigere er de.

DE VOKSNE rundt Simen er smarte nok til å si nei, men Stabæk Fotball bør også ha noe å si.

Hvem har ikke gledet seg over kraften i fortellingene når Stabæks store profet Ingebrigt Steen Jensen beretter om hvordan det kan skje store ting i livet med de riktige visjonene.

Nå bør han mane fram en flott framtid for klubben sin i en historie der Simen får trikse på Sørlandet så lenge at fotballfortellingen både om ham og Stabæk får en lykkelig slutt.