Baron vil bli norsk

Norsk fotballs beste keeper, Lillestrøms Emille Baron (23), vil i løpet av kort tid søke norsk statsborgerskap.

Baron går mot sin beste sesong, og demonstrerte det mot Vålerenga i går. 23-åringen var sikker i feltet og hadde presise utspill. Den skadeforfulgte keeperen gjennomførte like før jul en skulderoperasjon, og opptreningsperioden har gått som planlagt.

- Jeg føler meg gjennomtrent og selvsikker. Jeg har trent mer enn noensinne, sier Baron til Dagbladet.

Men sørafrikaneren har ikke alltid vært like pliktoppfyllende og flink. I løpet av sin karriere i Lillestrøm har han vært plaget med sykdom, skader, havnet i barbråk og blitt kastet fra A-laget på grunn av elendig fysisk form og sviktende resultater. Nå har han lært.

Norsk pass

- Jeg er ikke imot festing. Men jeg har lært når jeg må trene hardt og når jeg kan gå ut. I perioder hvor jeg har vært småskadet, har jeg hatt behov for avkobling. Nå er jeg skadefri og i god form. Altså, jeg har ingen unnskyldninger, sier han.

Baron er inne i sin fjerde sesong for Lillestrøm. Han stortrives i klubben og i Norge. Samtidig legger han ikke skjul på at han drømmer om å spille for en europeisk storklubb. Et norsk pass åpner mange dører i så måte.

- Jeg kommer til å søke norsk statsborgerskap ganske snart. Jeg ønsker å spille for en større europeisk klubb i framtida. Det er lettere for meg å få anledning til det om jeg har norsk pass, sier han.

Hvis spilleren kommer fra et land utenfor Europa, må han ha spilt 70 prosent av landslagets kamper for å være spilleberettiget i England.

Reglene praktiseres forskjellig fra land til land, men målet er å verne om de nasjonale spillerne og stoppe flommen av billig arbeidskraft fra land utenfor Europa. Emille Baron kommer ikke til å prioritere landslagsspill for sitt eget hjemland denne sesongen. Han har heller ingen umiddelbare planer om spill for Norge.

Tre års kontrakt

- Jeg har ikke tenkt på det. Jeg ønsker først og fremst å konsentrere meg om å gjøre en best mulig jobb for klubben min. Jeg regner uansett med at det kommer til å ta et par år før jeg lykkes med å få norsk pass, sier Baron, som har tre år igjen av kontrakten med Lillestrøm.

FRISK: Emille Baron har gjennomgått en vellykket skulderoperasjon. I går spilte han med stor selvsikkerhet mot Vålerenga. Her i duell med Vålerengas Tommy Edvardsen. Lillestrøms Johan P. Winsnes til høyre.