- Barten gjør meg til ei kule i vannet

Mark Spitz vant sju gull i ett OL.

BEIJING (Dagbladet.no): Få har vært større i kjeften enn Mark Spitz i forkant av et OL. Før Mexico-lekene i 1968 sa han at han skulle vinne seks gull.

Det ble bare to stafettgull på den amerikanske svømmeren.

Fire år seinere sa han det samme igjen.

- Jeg skal vinne seks gull.

Han tok feil igjen.

Mark Andrew Spitz vant nemlig sju gullmedaljer i München - og ingen har siden klart å kopiere denne bragden.

Ville barbere seg

I forkant av årets Beijing-leker har det vært mye snakk om de nye sømløse svømmedraktene. Industrien bruker millioner av kroner hvert år for å vinne hundredeler.

USLÅELIG: Mark Spitz var i fantastisk form i München-OL og vant sju gull. Samtidig slettet han sju verdensrekorder. Foto: SCANPIX
USLÅELIG: Mark Spitz var i fantastisk form i München-OL og vant sju gull. Samtidig slettet han sju verdensrekorder. Foto: SCANPIX Vis mer

De tenkte slik i starten av 70-åra også, men Mark Spitz ga litt blaffen. Han svømte med full hårmanke, bart og uten svømmebriller.

- Det var ikke lov å bruke briller, og jeg valgte å svømme uten lue. Barten lot jeg gro etter at en trener sa jeg ikke ville klare å gro en skikkelig en, forteller han.

Mange maste på ham, men han ville ikke barbere den bort.

- Jeg hadde egentlig bestemt meg for å barbere meg før OL, men så fikk jeg så mange kommentarer at jeg lot den gro. Jeg hadde det litt morsomt med en russisk trener, som spurte meg om jeg ikke ble sinket av barten. Jeg sa nei, og at barten faktisk skjøv vannet bort fra munnen min, og gjorde at bakenden min ble dyttet opp og jeg ble formet som ei kule i vannet. Og at det var derfor jeg svømte så fort.

Og russerne skjønte ikke helt at det var en spøk.

- Året etter hadde alle de mannlige russiske svømmerne bart, sier Spitz.

Flyttet for sønnen

Familien til Mark Spitz flyttet til Hawaii da han var to år, og han lærte raskt å svømme. Han vant alt som ung, og ble sett på som verdens mest talentfulle 10-åring.

- Barten gjør meg til ei kule i vannet

- Svømming er ikke alt. Å vinne er, sa faren Arnold til sønnen.

Derfor flyttet familien til Santa Clara da gutten var 14 år, slik at forholdene skulle ligge best mulig til rette for utviklingen hans.

- Det er nå eller aldri, sa faren, som selv pendlet 13 mil hver dag til jobb - for at sønnen skulle bo nærmest mulig svømmeklubben i Santa Clara.

Dette ga resultater og da Mark som 18-åring reiste til OL i Mexico, hadde han allerede ti verdensrekorder på samvittigheten. Med tanke på hvor høyt Spitz gikk ut i forkant av lekene, ble OL en skuffende opplevelse for ham.

Tannlegestudier

Spitz lot seg imidlertid ikke knekke av dette. Han reiste til Indiana, hvor han ble trent av den legendariske treneren Doc Counsilman og samtidig tok forberedende tannlegestudier.

I forkant av München-OL i 1972 følte han seg like godt forberedt som fire år tidligere, og nok en gang uttalte han altså at han fikk for seks gull.

Det ble i stedet sju gull - og sju verdensrekorder.

Svømmesporten hadde ikke sett på maken. Og ingen har seinere klart å kopiere bedriften - uansett idrett.

- Jeg tenkte ikke på at det jeg gjorde var historisk. Det var bare det jeg hadde trent på å gjøre i tre år; å svømme de samme øvelsene i den samme rekkefølgen, om og om igjen, sier Spitz.

Rystet av OL-drapene

De historiske svømmetakene hans kom derimot i skyggen av det tragiske terroranslaget mot München-lekene.

5. september, klokka 04.30, slo den palestinske terrorgruppa Svart September til mot deltakerlandsbyen. To israelere ble drept og ni ble tatt som gisler - og seinere drept. Spitz - som selv er jøde - sov ikke langt unna.

- Drapene i OL-landsbyen er tragisk. Jeg har ingen flere kommentarer enn det, var alt han ville si dagen etter.

Mark Spitz var rystet og redd. Amerikaneren kjente flere av de israelske ofrene godt. Han dro umiddelbart til London, før avslutningsseremonien i Tyskland.

Da han kom hjem til USA ble han mottatt som den helten han var - og er. Agenten hans sa at han da var én av de to personene i USA alle kunne navnet på. Den andre var president Nixon.

James Bond-kobling

Tilbudene sto i kø i tida etter OL. Han ga seg som svømmer, og agentene hans og PR-rådgivere forsøkte å trekke ham inn i showbiz. En periode var det til og med snakk om at han kunne bli den neste James Bond, men den jobben fikk Roger Moore.

Spitz deltok på en del talkshow, men tilbudene ble etter hvert færre. Likevel tjente han sju millioner dollar på navnet sitt i løpet av de første åra etter OL.

Nå lever han av å holde foredrag, men han flørtet skikkelig med et comeback før Barcelona-OL i 1992. Han var omsider bare 3,5 kilo tyngre enn i glansdagene og etter hvert svømte han like fort som på 70-tallet. Men tida hadde innhentet ham.

Nå har han stor tro på at landsmannen Michael Phelps kan passere ham i historiebøkene og bli tidenes mestvinnende i ett OL.

- Basert på den erfaringen han har etter at han prøvde på det samme for fire år siden og det jeg har sett av ham på tv, mener jeg han har gode sjanser.

Kilder: ESPN, Reuters, Time og Wikipedia.

FOREDRAG: I dag er Mark Spitz en populær foredragsholder i USA.
GULLGROSSIST: Her får den amerikanske legenden Mark Spitz én av de sju gullmedaljene han vant i München i 1972.
LOT BARTEN GRO: Mange mente at Mark Spitz burde ta barten. Derfor lot han den gro.