NY POLSK YNDLING: Bartosz Kapustka var ettertraktet allerede før EM, men  etter å ha storspilt i kampen mot Nord-Irland vil flere klubber få opp øynene. Her er han etter en scoring mot Island i fjor. Foto:  EPA / BARTLOMIEJ ZBOROWSKI POLAND OUT
NY POLSK YNDLING: Bartosz Kapustka var ettertraktet allerede før EM, men  etter å ha storspilt i kampen mot Nord-Irland vil flere klubber få opp øynene. Her er han etter en scoring mot Island i fjor. Foto:  EPA / BARTLOMIEJ ZBOROWSKI POLAND OUTVis mer

Bartosz Kapustka: Stjerneskuddet som kan følge Lewandowski

19-åringen fikk mange beundrere etter sin opptreden mot Nord-Irland og har flere i klubber som Southampton, Leicester, Juventus og Borussia Dortmund.

For første gang siden Zbigniew Boniek i VM 1982 har Polen med en verdenstjerne til et mesterskap. Men det er ikke Robert Lewandowski, Bayern Münchens superstjerne, som var tungen på vektskåla i seieren mot Nord-Irland. Det var den ukjente unggutten Bartosz Kapustka - en spiller med et «deilig talent» ifølge Gary Lineker - som stjal overskriftene i Polens første seier.

- Vi hadde et personalmøte i Cracovia (Kapustkas klubb) for en tid tilbake og da jeg fortalte at Bartosz hadde en god sjanse til å være i Polens start-ellever klødde folk seg i hodet, forteller trener Jacek Zielinski til FourFourTwo. - Det er en imponerende bragd, men jeg så det komme.

- Bartosz har ikke nerver: han vet ikke meningen av ordet stress. Han går inn i alle kamper på samme måte, enten det er mot Legia Warszawa, et lite polsk lag eller Nord-Irland i EM. Han går ut, kjemper og lar alt være igjen på matta.

Fullstendig opptredener

- Det er latterlig, man skulle ikke hatt lov til å spille på dette nivået som 19-åring, fleipet Arsenal-keeper Wojciech Szczesny etter kampen. - Jeg var 22 år når jeg debuterte og holdt bare i 60 minutter på banen (etter å ha blitt utvist mot Hellas i EM 2012).

Et syn som var delt av fotball-supportere over hele Europa da Kapustka lyste opp en kjedelig og forutsigbar kamp. Han var involvert fra første minutt: gikk inn i taklinger, gjennomførte 82% av pasningene sine og var nær å score på et fantastisk skudd i første omgang. Hans vilje til å presse og jobbe tilbake på mot-angrep var også imponerende. Det var en fullstendig oppvisning på en slik scene.

- Jeg er veldig fornøyd, sa Kapustka til den polske avisa Super Express. - Jeg elsker å prestere i viktige kamper og med en slik atmosfære: dette er grunnen til at man spiller i gata som unge. Dette er hva man lever for.

HAR ALT: Kapustka har et enormt og "deilig" talent, Foto: Federico Gambarini/dpa 
HAR ALT: Kapustka har et enormt og "deilig" talent, Foto: Federico Gambarini/dpa  Vis mer

- Han overrasket meg ikke i det hele tatt, innrømte Lewandowski. - Vi vet hva han kan gjøre. Men nå vet hele verden hvem Kapustka er, så det vil bli vanskeligere for han fremover nå.

Europeisk interesse

Kapustka på sin side virker klar for utfordringen. - Jeg møtte Kapustka etter at jeg startet jobben i Cracovia og la med en gang merke til at jeg hadde et enestående talent å jobbe med, forteller Zielinski. - Han skilte seg ut på trening. Han har alt: teknikken, farten, utholdenhet og en fantastisk forståelse for spillet.

- Vi bestemte oss for å ta det forsiktig i starten. Han fikk komme fra benken et par kamper, men han kom fort inn start-elleveren. Polen-manager Adam Nawalka begynte å følge hans fremgang og jeg visste med en gang at Nawalka var veldig interessert i Bartosz.

I mars 2015 fikk Cracovia det første bud på Kapustka. Det lød på 400 tusen euro fra Standard Liege, men budet ble avvist. Senere sendte Southampton speidere for å se Cracovias kamper, de angrer nok nå på at de ikke skrev noen avtale før EM begynte. Nå som hele verden har sett et glimt av Kapustkas talent er det nok en lang kø over klubber som ønsker seg spilleren.

Det blir interessant å se hvilken sum tenåringen blir solgt for. Kapustka ga et mye bedre inntrykk enn for eksempel Raheem Sterling til 49 millioner pund, det burde gi Pep Guardiola noe å tenke på. Den polske vingen signerte nettopp med agenten Bartlomiej Bolek, som har startet forhandlinger mellom Piotr Zielinski og Liverpool, mens Kapustka har vært linket til Borussia Dortmund, Inter, Juventus og Leicester, flere klubber vil følge dersom han imponerer i neste kamp mot Tyskland.

Under Nawalkas vinge

PASSER PÅ: Adam Nawalka har tatt Kapustka under sin vinge og lærer bort alt han kan. Foto: AFP PHOTO / LOIC VENANCE
PASSER PÅ: Adam Nawalka har tatt Kapustka under sin vinge og lærer bort alt han kan. Foto: AFP PHOTO / LOIC VENANCE Vis mer

De nærmest det polske landslaget påstår at Nawalka er som en far for Kapustka og behandler han med toleranse og oppmerksomhet. Selv når 19-åringen oppfører seg som en typisk tenåring (han skapte overskrifter etter å ha blitt avbildet på en nattklubb for noen måneder siden). Nawalka reagerer med omsorg og husker at han selv var i Kapustkas posisjon en gang. Manageren var nemlig den yngste spilleren på Polens lag under VM i 1978.

Manageren vet også at fotballkarrierer er uforutsigbare. Hans egen ble avsluttet tidlig på grunn av skader og han nådde aldri sitt fulle potensiale. Da landslags-kompis Boniek want Europa cupen med Juventus syv år etter VM i 1978, trimmet Nawalka tretopper rundt strømkabler som en dårlig betalt innvandrer i USA. Hans sjanse på en stor kontrakt var ødelagt for alltid, men den opplevelsen gjorde 58-åringen til en sterkere person.

Det er mulig Nawalka så noe av seg selv i Kapustka da han gav ham Polen-debuten i fjor. Han underviste unggutten fra starten, med nøye instruksjoner på banen men også med nok frihet til å ha sin egen stil. Vingen var superb i 8-1 seieren mot Gibraltar i høst og før det imponerte han i vennskapskamper mot Danmark og Nederland.

En kommende polsk stjerne?

Frykten før Polens møte med erkerivalen Tyskland har forsvunnet etter deres triumf mot verdensmesterne i kvalifiseringsrunden. Nawalka har nå et dilemma før kampen: gir han unggutten sjansen eller tar han det trygge valget i Kamil Grosicki. Det er en vanskelig avgjørelse, men det at Kapustka er med viser hvor langt han har kommet.

- Jeg synes oppstyret etter Nord-Irland-kampen er litt overdrevet, men han blir nok ikke påvirket av det, sa Cracovia-trener Zielinski. - Bartosz vet hvordan han skal unngå alt oppstyret ettersom han har gjort det før. En fotballkarriere er alltid uforutsigbar, men fortsetter han slik han har gjort til nå og unngår skader, da kan han nå like langt som Lewandowski. De to er forskjellige spillere, men jeg snakker karrieremessig.

Det er store sko å fylle, men Kapustka har det som trengs for å følge i Lewandowskis fotspor.