Baseball-legende tiltalt i dopskandale

Barry Bonds kan få 30 år bak murene.

Baseballstjernen Barry Bonds risikerer inntil 30 års fengsel dersom han blir funnet skyldig i de alvorlige anklagene som er rettet mot ham.

Homerun-kongen er tiltalt for fire tilfeller av falsk forklaring og for i ett tilfelle å ha hindret etterforskningen. Det betyr at han er i ferd med å bli Amerikas ansikt på den typiske steroidjukseren.

Friidrettsutøverne Marion Jones og Tim Montgomerie er to andre høyprofilerte utøvere som er blandet inn i Balco-skandalen. Barry Bonds setter dem helt i skyggen etter den siste tiltalen som er reist mot ham.

Baseballstjernen som slettet legendariske Hank Aarons homerunrekord på 755 homeruns fra listene tidligere i år, har vært sett på som et ikon i amerikansk idrett.

I august satte Bonds ny rekord i antall homeruns i Major League. 43-åringen har slått 762 fulltreffere i løpet av karrieren.Trist dag
- Dette er en veldig trist dag, sa den tidligere baseballederen Fay Vincent.

- Det som har skjedd berører idrettsutøvere generelt, og ikke bare innen baseball. Nå er hele nasjonen blitt vant med at det finnes en kultur av mennesker som bruker doping for å nå sine mål, la han til.

Balco-skandalen ble avdekket i 2003 etter et anonymt tips. Barry Bonds har også tidligere vært linket til denne skandalen, men han har nektet, og han har aldri avgitt noen positiv dopingtest, akkurat som tilfellet var med Marion Jones.

Baseballtilhengerne jublet hemningsløst etter at Bonds slo den legendariske homerunrekorden, til tross for at det hvile dopingmistanker over den populære utøveren.

- Denne rekorden er ikke tvilsom i det hele tatt. Ikke i det hele tatt, punktum, sa Bonds selv etter å ha slettet Aarons rekord fra listene. Nå viser videre etterforskning at det trolig ikke var tilfelle.

ALDRI TESTET POSITIVT: Påtalemyndighetene har tatt ut en voldsom tiltale mot Barry Bonds. Veteranen skal ha forklart seg falskt fire ganger. Foto: Scanpix/Reuters
ALDRI TESTET POSITIVT: Påtalemyndighetene har tatt ut en voldsom tiltale mot Barry Bonds. Veteranen skal ha forklart seg falskt fire ganger. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Bonds avga forklaringer for en storjury etter at Balco-skandalen ble avslørt i 2003. Nå mener anklagerne at de har avdekket 19 tilfeller der baseballspilleren løy under ed i forbindelse med sine forklaringer.

7. desember
Bonds må møte for en amerikansk distriktsdommer 7. desember etter at en storjury har jobbet i det skjulte med å samle beviser mot ham

Foreløpig har ikke advokatene til Barry Bonds sagt stort om den alvorlige siktelsen. Det virker som om tiltalen er kommet svært overraskende på dem. Mike Rains som forsvarer Bonds, ville ikke svare på spørsmål da saken ble kjent.

- Jeg er overrasket over tiltalen, selv om det er blitt lagt ned store ressurser over lang tid for å få has på Barry Bonds. Nå er jeg spent på hvilke beviser etterforskerne er kommet opp med som de ikke hadde tidligere, sa en annen av Bonds forsvarsadvokater, John Burris da saken ble kjent.

Til og med Det hvite hus har gitt kommentarer til saken og kalt episoden og det som skjedde torsdag for «en trist dag for baseballen». Samme standpunkt har Bonds klubb San Francisco Giants og spillerforeningen.

(NTB-AFP-AP)