HER GÅR DET GALT: Basels Alex Frei stuper inn 2-0, og Manchester United klarer aldri å ta igjen forspranget.Foto: SCANPIX/AP/Keystone/Laurent Gillieron
HER GÅR DET GALT: Basels Alex Frei stuper inn 2-0, og Manchester United klarer aldri å ta igjen forspranget.Foto: SCANPIX/AP/Keystone/Laurent GillieronVis mer

Basel knuste Manchester Uniteds Champions League-drøm

Utrolig drama i Sveits da Streller og Frei senket storlaget.

(Dagbladet): Basel - Manchester United 2-1.

Det hadde gått fem år siden Manchester United sist tapt en bortekamp i Champions League-sammenheng, viktige som helt uviktige.

I kveld gikk det galt da det gjaldt som aller mest.

Det unge Basel-laget straffet de røde på hjemmebane i Sveits, utnyttet mulighetene da de kom, mens Alex Fergusons spillere aldri kom opp på det nivået vi er vant til å se dem på.

Manchester United går glipp av sluttspillet i Champions League for første gang siden høsten 2005.

NÅDELØS VOLLEY: Marco Streller ser ballen gå i mål etter et klokkerent treff.Foto: SCANPIX/EPA/LAURENT GILLIERON
NÅDELØS VOLLEY: Marco Streller ser ballen gå i mål etter et klokkerent treff.Foto: SCANPIX/EPA/LAURENT GILLIERON Vis mer

- Vi hadde ballen mye, og enorme sjanser. Vi skuffet oss selv med avslutningene, sier Alex Ferguson på pressekonferansen etter kampen.

- Europa League er straffen vi får for å ikke kvalifisere oss. Vi må takle skuffelsen, det er en del av fotballen. Vi må bruke det som motivasjon. De siste årene har vi hatt en fantastisk statistikk i Champions League. Det er et tap å gå ut av den beste turneringen i verden, sier skotten.

Passiv De Gea
Det startet ille for United i Sveits.

Til tross for at bortelaget hadde kontroll over kampen fra første minutt, fikk de en stygg en i fleisen etter ni.

Xherdan Shakiri var blant de friskeste for Basel i åpningen, og han sto bak ledermålet også, da han slo et knallhardt og lavt innlegg fra venstresiden.

David De Gea gjorde en svært merkelig manøver da han slengte ut et bein og bare dyttet ballen kort ut i feltet. Der ventet Marco Streller, og kapteinen dundret kula i nettet med en nådeløs volley.

BEKYMRING: Kneet til Nemanja Vidic fikk en stygg vinkel da Marco Streller falt på det minutter før pause. Serberen måtte forlate banen, og kan fort være ute lenge.Foto: SCANPIX/REUTERS/Christian Hartmann
BEKYMRING: Kneet til Nemanja Vidic fikk en stygg vinkel da Marco Streller falt på det minutter før pause. Serberen måtte forlate banen, og kan fort være ute lenge.Foto: SCANPIX/REUTERS/Christian Hartmann Vis mer

Chris Smalling var riktignok i knestående i feltet med hodeskade etter et ublidt møte med Nemanja Vidic' albue, men det skal nok mye vondvilje til for å kritisere dommerne for å ikke blåse i den situasjonen, få sekunder før ballen lå i mål.

Vidic-kne i trøbbel
Manchester United var det klart beste laget etter dette og fram til pause, men fikk en ny vond smell minutter før pause.

Store Marco Streller falt over Nemanja Vidic sitt kne, og alle med erfaring med båndskader så at serberens kamp var over der og da. Vidic måtte bæres i garderoben, mens laget hans forgjeves jaget utlikning før hvilen.

Wayne Rooney var definitivt nærmest å ordne 1-1 i første omgang, men spissen bommet på ballen da han fikk den servert på tre meters hold inne foran mål.

Scoret da United presset
Basel sto selv for den første store United-sjansen etter pause.

Markus Steinhöfer hadde god tid til å klarere et innlegg fra venstre, men på en utrolig måte beinet han ballen mot eget mål på volley, og kunne bare puste lettet ut da den gikk i tverrligger, ned på streken, og ut igjen.

Resten av kampen hadde Basel ryggen mot veggen.

DRØMMEÅPNINGEN: Basel-spillerne feirer Marco Strellers 1-0-scoring.Foto: SCANPIX/EPA/LAURENT GILLIERON
DRØMMEÅPNINGEN: Basel-spillerne feirer Marco Strellers 1-0-scoring.Foto: SCANPIX/EPA/LAURENT GILLIERON Vis mer

Alex Ferguson satte inn Danny Welbeck i et forsøk på å forsterke presset, men bortelaget klarte ikke å skape så mange sjanser som skotten kunne ønske seg.

I stedet ble kvelden helsvart noen minutter før slutt.

Alexander Frei slo et håpefullt innlegg mot bakre stolpe, men Alex Frei hadde sneket seg bak ryggen på en sovende Chris Smalling, og headet sveitserne langt opp i himmelen.

United klarte å snike ballen over linja minuttet før full tid, men da var det for seint.

Basel er videre i Champions League.

Manchester United har vært i tre av de siste fire Champions League-finalene. Nå er de slått ut i gruppespillet.

PS! Nemanja Vidic forlot stadion på krykker, og er ifølge klubbens hjemmesider trolig rammet av en leddbåndsskade i kneet.

BARE NESTEN: Manchester United fikk ballen over linja ved Phil Jones minutter før slutt, men Wayne Rooney og co. fikk aldri det avgjørende andremålet.Foto: SCANPIX/EPA/PETER KLAUNZER
BARE NESTEN: Manchester United fikk ballen over linja ved Phil Jones minutter før slutt, men Wayne Rooney og co. fikk aldri det avgjørende andremålet.Foto: SCANPIX/EPA/PETER KLAUNZER Vis mer