BEST: Mikel Landa vant den svært krevende fjelletappen til Madonna di Campiglio. Foto: AFP PHOTO / LUK BENIES
BEST: Mikel Landa vant den svært krevende fjelletappen til Madonna di Campiglio. Foto: AFP PHOTO / LUK BENIESVis mer

Baskisk seier i Giro d'Italia

Alberto Contador kontrollerte rivalen.

(procycling.no): Den 15. etappen i Giro d'Italia var den første store testen for sammenlagtrytterne i fjellene.

Etappen ble avsluttet med en stigning opp til det kjente skistedet Madonna di Campiglio, etter at rytterne tidligere på etappen hadde vært over én andrekategori og én førstekategori.

Inn i den siste stigningen var det Astana som satt farten i feltet, men det ble ikke angrepet før det var tre kilometer igjen, da Mikel Landa (Astana) angrep.
Aru i trøbbel Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), Fabio Aru (Astana) og Yuri Trofimov (Katjusja) var de eneste som klarte å følge spanjolen. Aru slet med flere av fartsøkningene til Contador og Landa, holdt kontakten med den rosa ledertrøya.

Trofimov angrep mot slutten og så ut til å vinne etappen, men måtte se seg slått da Mikel Landa kontret og gikk inn til seier et par sekunder foran russeren.

- Vi har et veldig godt lag i fjellene, og i dag startet den beste delen av giroen, sier Landa i seiersintervjuet vist på Eurosport.

Contador fikk en liten luke på Aru på de siste hundre meterne og økte også ledelsen sin i sammendraget gjennom bonussekundene han fikk for tredjeplassen sin.

- Vi ønsker å vinne sammenlagt med Aru, men det er vanskelig. Andreplassen hans er nok allerede sikret, og vi håper at styrken til laget vårt skal sørge for at vi kan vinne giroen, forteller Landa.

Tøff start Etter en hektisk start på etappen fikk endelig et brudd gå opp den første kategoriserte stigningen opp til La Fricca.

Ilnur Zakarin (Katjusja), Giovanni Visconti og innehaveren av klatretrøya, Benat Intxausti (begge Movistar), kom seg løs fra feltet hvor Tinkoff — Saxo kontrollerte for sammenlagtleder Alberto Contador. Intxausti var først over andrekategorien og økte dermed ledelsen sin i kampen om klatretrøya.

I utforkjøringen kom Diego Rosa (Astana), Sergio Paulinho (Tinkoff-Saxo), Brent Bookwalter (BMC), Hubert Dupont og Matteo Montaguti (begge Ag2r La Mondiale), Kanstantsin Siwtsow (Team Sky) og Francesco Gavazzi (Southeast).

Før rytterne skulle forsere førstekategorien opp til Passo Daone, rykket Visconti, Siwtsow, Dupont og Bookwalter fra bruddet. De seks andre i bruddet satt seg opp og ble raskt hentet inn igjen av feltet, mens de tre førstnevnte kom først over toppen.

Råkjøret ga resultater Bak i feltet var det mange ryttere som fikk problemer og Richie Porte (Team Sky), Rigoberto Uran (Etixx-Quick Step) og Dario Cataldo (Astana) var blant de som måtte slippe feltet. På toppen var Intxausti igjen fremme og plukket poeng på klatretrøya, foran Carlos Betancur (Ag2r La Mondiale) og Steven Kruijswijk (Team LottoNL-jumbo).

Ned fra Passo Daone, etappens nest siste stigning gikk det en velt som sørget for at flere mistet kontakten, deriblant Jurgen Van den Broeck (Lotto Soudal).

I bunn av stigningen opp til Madonna di Campiglio var det derfor bare 15 ryttere igjen i feltet, hvor Astana som var representert med fem ryttere, var det eneste laget som hadde mer enn én rytter.

Hubert Dupont ble som den siste utbryteren hentet i bunnen av stigningen, like etter at han hadde vunnet den siste mellomspurten, hvor også Alberto Contador snek til seg to bonussekunder.

Opp det siste fjellet var Landa sterkest. Etter flere angrep fra de beste sammenlagtrytterne på de siste tre kilometerne distanserte han lagkameraten Fabio Aru og Contador og triumferte.

Trofimov endte på andreplass foran Contador på tredje. Spanjolen økte dermed sammenlagtledelsen ned til Aru.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.