Basma i verdensklasse

TRONDHEIM (Dagbladet): I går vartet Christer Basma opp med backspill i verdensklasse, og stoppet kjeften for godt på alle som ikke har trodd på ham som annet enn midtstopper for Rosenborg. I tillegg scoret han to mål i samme kamp. Det har han ikke gjort siden han spilte spiss som junior.

Christer Basma har tidligere irritert seg over at forsvarsspillere - særlig sidebackene - får for lave karakterer på spillerbørsene fordi prestasjonene deres ikke er så synlige som det de offensive spillerne foretar seg. I dag belønnes han med en nier på Dagbladet-børsen for to scoringer, én målgivende pasning, offensivt mot, og en selvfølgelig pasnings- og innleggsskvalitet som til sammen bør danne skole for backkollegene i Tippeligaen. Mot slutten begynte han til og med å leke seg med ballen som bakerste mann. Bare seiersdansen var noe forknytt. Kanskje ikke så rart. Basma har fem scoringer totalt som seniorspiller. Nå er han toppscorer i Tippeligaen - i alle fall for noen timer.

- Den lista skal klippes ut av avisene og henges opp på veggen. Nå skal jeg ha flere mål, og utfordre spissene som toppscorer, sier den smørblide 29-åringen.

- Utrolig lettelse

Nils Arne Eggen var lettet i går kveld. Over seieren, men kanskje mest over alle scoringene.

- Dette var en utrolig lettelse for hele miljøet her. Er aldri trygg på å få det tilbake på sporet igjen. Nå gjelder det å ikke spore av igjen.

I likhet med resten av RBK-laget har Basma hatt en trå sesongstart. I går løsnet det for alle samtidig. Det var moro å være RBK-spiller for første gang siden 6- 2-seieren på Brann Stadion i sesongavslutningen.

- Christer var stor som back. Det er der han bør spille heretter, sier kaptein Hoftun.

Basma er enig. Han har ikke akkurat vokst på å alternere mellom midtstopper og back.

- Det er back jeg vil spille. Sjøltillit er alfa og omega. Man må tørre å mislykkes. Akkurat nå vet jeg at jeg ikke mislykkes. Har bare positive tanker, sier Basma til Dagbladet.

Det har ikke alltid vært slik.

- Da jeg kom til klubben, var folk skeptiske og mente at det ikke var håp for meg som back. Men jeg har ikke gitt meg, men har jobbet målretta. Det blir resultater av sånt. Så lenge man tror alt er mulig, går det som regel bra.

I likhet med resten av forsvarsrekka var Basma noe passiv før Lyns scoring. Ellers var han prikkfri. Gjestene etter de to første serierundene var det eneste Tippeliga-laget som ikke hadde sluppet inn mål etter dødball. Det gjorde Basma slutt på.

Roet nervene

  • 1- 1-scoringen var som silke. Basma mottok ballen i feltet etter en corner, og chippet den inn under tverrliggeren der Lyn-back Frode Hansen ikke nådde opp.

- Deilig å se den gå inn. Det ga oss ro, sier Basma.

2- 1 headet han inn etter Frode Johnsens strøkne tversoverheading etter corner.

- Den skulle jeg bare sette inn. Hadde jeg ikke gjort det, hadde jeg bedt om å bli byttet ut og gått hjem, sier Basma.

Han gjorde gjengjeld da han serverte innlegget Johnsen satte inn med hodet til 4- 1.

Men hoftebevegelsene etterpå var ikke helt som Carlos.

- Får øve litt mer på jubel.

Krisa glemt

Før gårsdagens kamp var Rosenborg laget med minst scoringer i Tippeligaen (null). Lyn var laget med minst baklengs i Tippeligaen (null). Før dagens seks kamper blåses i gang, er status omvendt. Rosenborg er mestscorende sammen med Bodø/Glimt (fem). Lyn har sluppet inn mest sammen med Bryne (fem). Det snur seg fort tidlig i sesongen. I dag er RBK-krisa glemt for denne gang.

RBK-Lyn 5-1

Mål: 0-1 Ole Bjørn Sundgodt (14),
1-1 Christer Basma (20),
2-1 Christer basma (29),
3-1 Harald Martin Bratbakk (63),
4-1 Frode Johnsen (61),
5-1 Harald Martin Bratbakk (63)

BB: Christer Basma

Harald Brattbakk scoret det tredje og femte målet i går. Det første etter at Christer George parkerte Lyns Jacob Augustsson opp langs høyresida og la inn til Brattbakk, som puttet sikkert inn. Det siste på et perfekt grunnskudd fra 17 meter.

- Det begynner å hjelpe på nå, sier han.

Basma sier det slik:

- Vi har jo ingenting å tape. Har ti gull på rad, og måtte bare få ned skuldrene. Derfor ble dette topp underholdning.

Ørjan Berg har sin versjon:

- Når vi vinne, pleier vi å trå skikkelig til.

Nils Arne Eggen:

- Dette var som en cupfinale, og spillerne tok ut alt. Jeg har handtakket alle sammen.

- Det gjør han ikke hver gang, sier Ørjan Berg.

9 POENG: </B>Kveldens store spiller, Christer Basma jubler etter sitt andre mål i går. Per Egil Swift innser at håpet er ute for Lyn på Lerkendal.