Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Basmas to liv

Christer Basma er kroneksempelet på den store forskjellen mellom landslaget og Rosenborg.

FORNEBU (Dagbladet): - Vi har en helt annen filosofi i Rosenborg enn på landslaget. Men det er greit. Nils Johan Semb har kjørt sin stil siden 1998. I RBK har vi kjørt en annen stil i mange år. Det tar tid å forandre. Man gjør ikke det over natta, sier Basma til Dagbladet.

Høyrebacken er Nils Johan Sembs sikreste kort på laget. Som han er det hos Hareide i Rosenborg. Der stopper også mye av likhetene.

Bare defensivt

Basma er aldri mannen som dominerer på spillerbørsene etter landskamper. Han mener forklaringen er enkel.

- På Norge er trenerne mine mest opptatt av at jeg skal gjøre de defensive oppgavene mine riktig. Derfor tar jeg sjelden løp oppover på banen. Jeg gjør det jeg får beskjed om, og føler jeg har høstet anerkjennelse for det hos sjefene mine, sier han.

I privatkampen mot Irland viste han seg fram med flere løp framover på banen. Noe han sjelden gjør.

- Jeg gjorde det mer som i RBK, men fikk ikke noe spesiell respons på det av trenerne. Så derfor prioriterte jeg bare det defensive mot Finland og Danmark.

Det kunne heller aldri falle han inn å spille back for galleriet.

- Nei, jeg vet at om jeg hadde tatt et par offensive raid, så hadde jeg sikkert fått et par karakterer opp på spillerbørsen i avisene. Men det kan jeg ikke tenke på, ler han.

I Rosenborg er det helt omvendt.

- I Rosenborg får jeg nesten kjeft av Hareide hvis jeg ikke er nok med framover på banen. Men der er det naturlig å gjøre det, fordi spillestilen er annerledes, sier Basma.

Ingen kanter

Han forklarer:

- På RBK er det alltid en spiller som ligger bredt, og som inviterer til oppspill. Hver gang jeg går framover, har jeg en medspiller jeg kan spille mot, kjøre overlapninger med.

På landslaget er kantspillerne ikke-eksisterende.

- Ta eksempelet mot Danmark. Der hadde vi Steffen Iversen, Ole Gunnar Solskjær og John Carew ute på kantene i ulike perioder. Alle de tre er spillere som søker inn mot midten. Det gjør det umulig for meg å ha spillepunkter. Jeg er ikke en backtype som løper oppover mot dødlinja alene, sier han lakonisk.

Fikk vimpel

Basma understreker at dette ikke er ment som kritikk mot Semb eller landslagets spillestil.

- Jeg gjør bare det sjefen min til enhver tid ber meg om å gjøre.

Og et godt bevis på det er kampen mot Danmark. Basma hadde full defensiv kontroll på høyresida gjennom hele kampen. Men var knapt over midtstreken.

- Etter kampen fikk jeg en vimpel av sjefene, som er en slags utmerkelse til den «beste» spilleren på laget, forteller han.

De siste to åra er Basma en av Sembs absolutt mest brukte spillere. Hans 27 landskamper har nesten kommet i et strekk etter EM 2000.

- Jeg føler jeg har fått den anerkjennelsen jeg trenger fra Semb. Om jeg ikke er stjerne, børsfavoritt, og får færre spaltemeter enn John Carew som er verdt 140 millioner, så føler jeg meg som en like viktig del av laget som alle andre.

OFFENSIV OG DEFENSIV: - I Rosenborg får jeg nesten kjeft hvis jeg ikke er nok med framover på banen. På Norge er fokuset på de defensive oppgavene, sier Basma. <br>Foto: Tom E. Østhuus (t.v.) og Arnt E. Folvik (t.h.)
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media