Basso-søster utestengt i fire år

Dopdømt, som broren og ektemannen.

DOPTATT: Ivan Basso er tidligere utestengt i to år. Nå er søsteren Elisa tatt som mellomkvinne i dopingformidling. Foto: Stefano Rellandini/REUTERS
DOPTATT: Ivan Basso er tidligere utestengt i to år. Nå er søsteren Elisa tatt som mellomkvinne i dopingformidling. Foto: Stefano Rellandini/REUTERSVis mer

|||(Dagbladet): Italia og Spania har vært hardt rammet av dopingsaker innen syklingen de siste åra, og eksperter mener at søreuropeerne har slette holdninger til bruk av ulovlige hjelpemidler.

Ivan Basso er blant dem som er dopingdømt.

Nå viser det seg at den italienske proffsyklisten ikke er den eneste i familien som har gått i dopingfella.

Nær støttespiller Før helga ble nemlig hans søster, Elisa Basso, idømt fire års utestengelse fra all idrett, ifølge Associated Press.

Elisa har i mange år vært en nær støttespiller for Ivan, og hun har ofte vært tilstede når han har syklet store ritt. Bildet øverst i denne saken viser henne mens hun gir ham drikke under fjorårets 15. etappe av Giro d'Italia.

Basso har vært utestengt fra sykkelsporten i to år, men kom tilbake mot slutten av sesongen i 2008. I sommer vant han Giroen for andre gang.

Det er derimot ikke noe som knytter ham til søsterens dopingskandale.

Ektemannen dopdømt Elisa Basso er ikke selv idrettsutøver og hun er ikke dømt for bruk. Sykkelsøsteren er derimot dømt for å stå bak dopformidling ved flere treningsstudioer i Nord-Italia.

Hennes ektemann, syklisten Eddy Mazzoleni, ble i 2008 dopingutestengt i to år. Også han knyttes til dopingsalget og er ilagt en betinget fengselsstraff på fire måneder, skriver CyclingNews.

Siden Basso-søsteren ikke selv er en aktiv utøver, er hun i stedet dømt til å ikke kunne inneha noen verv i Italias olympiske komité eller i noen andre italienske sportsforbund. Hun får heller ikke oppsøke idrettsanlegg eller andre områder som i utgangspunktet er forbeholdt utøvere og deres trenere.