Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Giro d'Italia:

Battaglin fikk sin revansje

Colombiansk favoritt med nytt sviende tidstap.

VANT: Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo) spurtet inn til seier på den femte etappen av Giro d'Italia. FOTO: Tim de Waele/Getty Images
VANT: Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo) spurtet inn til seier på den femte etappen av Giro d'Italia. FOTO: Tim de Waele/Getty Images Vis mer

(procycling.no): En ny krevende og hektisk finale på den femte etappen av Giro d'Italia til Santa Ninfa, med flere velt inne på de siste milene.

En bakke på to kilometer avsluttet etappen. Bakken gikk i trappetrinn, med en rampe på tolv prosent rundt halvannen kilometer før mål, men det var ikke nok til at noen klarte å rive seg løs.

Dermed endte det i en redusert spurt i en slak avslutning.

Revansjerte gårsdagen

På gårsdagens etappe var Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo) svært sterk, men etter å ha vært litt på etterskudd måtte han gi tapt for en rutinert Tim Wellens (Lotto Fix All).

På dagens etappe fikk han revansj. Før nest siste sving gikk Giovanni Visconti (Bahrain-Merida) til og Battaglin var den eneste som maktet å følge.

Duoen hadde fått en luke i det de svingte ut på oppløpet og da Battaglin gikk til var det ingenting Visconti kunne gjøre.

- Finalen var litt annerledes enn i går. Finalen i går var kraftfull og med en veldig bratt avslutning. I dag var det bratt, men med to kilometer til mål. Til den siste kilometeren hadde jeg litt tid til å samle meg til å gjøre en bra spurt, fortalte han i seiersintervjuet med Eurosport.

Med god kontroll kunne italieneren dermed ta sin tredje etappeseier i Giro d'Italia. Tidligere har han vunnet én etappe i både 2013 og 2014.

Nytt tidstap for López

Astana-rytter Miguel Ángel López (Astana) har hatt en svært dårlig start på Giro d'Italia. Først veltet han før den innledende tempoen i Jerusalem og tapte tid der, før han igjen tapte tid på gårsdagens etappe.

Foran dagens etappe lå han et minutt og 14 sekunder bak sammenlagtleder Rohan Dennis, men i dag skulle han igjen tappe ytterligere tid.

Colombianeren kjørte i grøften med 5,5 kilometer til mål og var sjanseløs til å komme seg opp igjen til hovedfeltet. Det tok også lang tid før han fikk bistand fra lagkameratene i Astana.

I mål var han 43 sekunder bak den første gruppen og de øvrige favorittene, og befinner med det seg ett minutt og 57 sekunder bak Dennis, og med stor avstand opp til mange av favorittene til å kjempe om sammenlagtseieren i rittet.

Slik gikk det til:

Dagens brudd fikk slippe avgårde omtrent umiddelbart. Ryan Mullen (Trek-Segafredo) var den første til å lette på baken og fikk med seg Eugert Zhupa (Wilier Triestina-Selle Italia) og Andrea Vendrame (Androni Giacattoli-Sidermec), før hans lagkamerat, Laurent Didier, også gikk etter.

Kvartetten åpnet raskt opp en ledelse på to minutter, mens sammenlagtleder Rohan Dennis og hans BMC-lag tok kontrollen i hovedfeltet.

Ledelsen vokste raskt til fem minutter, men da tok Lotto Fix All over initiativet i feltet og kjørte avstanden ned med et par minutter, for å ikke risikere en skrell på den 153 kilometer korte etappen.

Kupert andre halvdel

Samtidig gikk etappen svært rolig, med 70 kilometer tilbakelagt over de to første timene. Den første delen gikk i rullende terreng, før man gikk inn i noen lengre stigninger og en tøff, kupert finale.

På den første kategoriserte stigningen, Santa Margherita di Belice etter 90,7 kilometer var Ryan Mullen som var først over, men det var ingen konkurranse om poengene. Over den neste, også en fjerdekategori, ni kilometer lang, var det igjen Mullen som var først – uten konkurranse.

Inn på de siste 50 kilometerne av etappen gikk ledelsen ned til omkring to minutter.

Steve Morabito (Groupama-FDJ) og Laurens Ten Dam (Team Sunweb) var en tur i bakken med 37 kilometer til mål, men det gikk bra med begge to.

På dagens siste kategoriserte klatring - med topp 20 kilometer før mål - begynte det å skje ting i bruddet og Mullen fikk problemer. Etter å ha vært av en gang var det over og ut da Vendrame gikk til. Androni-rytteren dro til og gikk solo over toppen på klatringen.

Italieneren gjorde en svært god jobb alene foran og holdt godt stand.

Flere uhell

På vei opp dagens neste siste bakke gikk det en stor velt litt bak midten av feltet, hvor Domenico Pozzovivo var blant de som ble hindret. Den lille klatreren fikk god hjelp av lagkameratene sine og kom seg etter hvert opp igjen, men det ble store splitter i feltet som følge av velten.

Lederen av ungdomskonkurransen, Maximilian Schacmann (Quick-Step Floors), var igjen uheldig og gikk i bakken for andre dag på velt, i samme velt som hindret Pozzovivo.

Med 5,5 kilometer til mål var uhellet på nytt ute for Miguel Ángel López (Astana), som kjørte i grøften og mistet følge med feltet. Colombianerens uhell kom på et uheldig tidspunkt med feltet i fullt firsprang og med mange av lagkameratene allerede hektet av grunnet den forrige velten.

Det tok også flere kilometer før han fikk to lagkamerater ned til å hjelpe med å kjøre ham opp igjen.

Battaglin sterkest

Inn i klatringen opp mot mål var det Domenico Pozzovivo som gikk til og strekte feltet i det tolv prosent bratte partiet med halvannen kilometer til mål, men fartsøkningen var ikke nok til å skape noen splitter.

Etter hvert flatet det godt ut og det samlet seg igjen. Inn mot de siste svingene var det Fabio Aru (UAE Team Emirates) som ledet an, men ble raskt passert av de raskere puncheurene i feltet. Foran den nest siste svingen angrep Giovanni Visconti (Bahrain-Merida) og Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo) var den eneste som fulgte.

Duoen hadde en luke ut på oppløpet og da Battaglin gikk til hadde ikke Visconti noe å svare med. Dermed tok LottoNL-Jumbo-rytteren karrierens tredje etappeseier i giroen.

Visconti endte til slutt opp med den sure andreplassen, mens Jose Gonçalves (Katusha-Alpecin) kom i stor fart bakfra og tok tredjeplassen, like foran en imponerende Schachmann.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media