MANNEN I SENTRUM: Liten tvil om hvem alle journalistene ville snakke med på fredagens pressemøte foran femmila. Petter Northug innrømmer at han er spent foran sin siste individuelle gullsjanse - men han lover å gå for gull. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
MANNEN I SENTRUM: Liten tvil om hvem alle journalistene ville snakke med på fredagens pressemøte foran femmila. Petter Northug innrømmer at han er spent foran sin siste individuelle gullsjanse - men han lover å gå for gull. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Bauer kan ødelegge meg totalt

Northug er forberedt på smerte og lidelse.

||| WHISTLER (Dagbladet): Med gull, sølv og bronse i kofferten kan Petter Northug reise hjem fra OL med hodet høyt hevet uavhengig av hva som skjer på søndagens femmil.

24-åringen mangler imidlertid det individuelle gullet han så gjerne ønsker seg — men for en gangs skyld er han ikke regnet blant de fremste favorittene.

Det soleklare favorittstempelet tilfaller i stedet Lukas Bauer, som i likhet med Northug leverte en monsteretappe på onsdagens stafett.

Tsjekkeren har sin store styrke i klassisk og har vist før at han er i stand til å sprenge et felt helt på egenhånd.

Northug forventer at han stikker tidlig — kanskje allerede på de første kilometerne. For er det én ting konkurrentene ikke ønsker, er det å ha en norsk spurtkanon i nærheten av seg når målstreken nærmer seg.

- Jeg må ligge framme i feltet og være våken, det kan fort skje at Bauer går tidlig. Da er det greit å være i posisjon og ikke ligge langt bak, sier Petter.

Frykter bare Bauer
Hvorvidt han skal forsøke å henge seg på Bauer er derimot en vanskelig avveining. Northug er ikke i tvil om at tsjekkeren kommer til å prøve seg — han lurer bare på hvor tidlig og hvor hardt.

- Det blir spennende å se hva han gjør, og hvem han eventuelt får med seg. Jeg må vurdere hvem som blir med hvis han rykker. Hvis han går aleine og går veldig fort kan det bli for tøft for ham også, da er det ikke sikkert det holder helt til mål, sier Petter.

Han vet likevel utmerket godt hva Bauer er i stand til når han har dagen — på den siste etappen i Tour de Ski var Northug for eksempel helt sjanseløs på å henge da tsjekkeren startet hardkjøret opp slalåmbakken.

Slike bakker slipper han heldigvis på søndag, men respekten for Bauer en enorm.

- Det er bare Bauer jeg frykter skal gå rett fra meg. Han kan ødelegge meg totalt på den femmila. Det er han jeg frykter.

Folk vil gå tidlig
Men Petter er fullstendig klar over at det finnes andre sterke løpere i feltet, som svenske Johan Olsson. Eller Andrus Veerpalu, som har en tendens til å dukke opp i mesterskap og levere toppløp.

- Veerpalu er å regne med i mesterskap, det så vi i Liberec i fjor. Han har forberedt seg godt og har veldig gode bein ettersom han ikke har gått løp før her. Så han er en mann å regne med. Men fellesstart er noe helt annet enn individuell start, påpeker Northug.

Han har innstilt seg på at det høy fart fra start.

NPRTHUG HVEM?: Petter Northug og Odd-Bjørn Hjelmeset humret godt av navneskiltene på pressemøtet. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
NPRTHUG HVEM?: Petter Northug og Odd-Bjørn Hjelmeset humret godt av navneskiltene på pressemøtet. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Det har vi sett før på fellesstart. For de som ikke har det giret på slutten er det en kjempefordel. Folk vil prøve seg tidlig.

- Tror du det er mye på grunn av deg?

- Jeg tror jeg er en av årsakene til det, ja. Jeg må prøve å være smart når jeg går. Hvis det blir gått fort kan jeg bruke feltet på å manøvrere meg fram og tilbake i lett terreng, og bakover i tungt terreng. Jeg tror det vil bli prøvd, roet ned og prøvd igjen. Det er den beste taktikken for å matte ut folk.

- Det blir ordentlig vondt
Northug har valgt å gå alle seks distanser i OL, noe han grublet mye på før lekene startet. Men 24-åringen kjenner ingen stor slitasje selv om han har flere kilometere i beina enn noen andre som stiller til start på femmila.

- Beina er veldig bra, kroppen kjennes fin og formen er bra. Jeg trenger ikke lang pause før beina er pigge igjen. Siden stafetten har jeg spist godt og fått slappet av. I dag blir det en rolig tur, så blir det litt testing og fart i morgen. Da skal jeg være klar.  

- Det blir en manndomsprøve, sier treneren din?

- Ja, det blir artig og vondt, og det trives jeg med. Hvis det blir tungt føre får jeg ikke noe gratis og må jobbe hele veien. Her kommer det til å bli ordentlig vondt.

Ingen sykkeltaktikk
Verken Northug eller trener Morten Aa Djupvik har noen tro på at vi får se en tilsvarende sykkeltaktikk som det svenskene gjorde på 30-kilometern med skibytte.

På spørsmål om han ser for seg en lagtaktikk der noen av de norske legger seg foran for å bremse feltet svarer Djupvik:

- Det kan bli aktuelt, men i utgangspunktet kjemper alle for seg selv. Vi må se hvordan løpet utvikler seg, men jeg tror det blir vanskelig å bremse. Det er en del løpere, blant annet Bauer, som ønsker stor fart hele veien. Så det er begrenset hvor mye man får bremset, men når løpet er i gang kan det være et poeng å jobbe for den som har den beste dagen.

- Dette er ikke som i sykkel, det er ikke like lett å få et lag til å fungere her. Svenskene gikk et veldig bra taktisk løp underveis på tremila, men da var det mer enn én som hadde en god dag. Det var tre som hadde en kjempedag, de var bortimot like sterke hele gjengen. Klarer vi det har vi alle forutsetninger for å lykkes, sier Djupvik.

TVILER PÅ PETTER: Lukas Bauer regner ikke Northug blant sine største konkurrenter på femmila. Foto:  AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
TVILER PÅ PETTER: Lukas Bauer regner ikke Northug blant sine største konkurrenter på femmila. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO Vis mer