MYE STØTTE: Mesut Özil får uttallige støtteerklæringer på sosiale medier. Bayern München-president Uli Hoeneß gir derimot tyskeren det glatte lag. Foto: Luis Acosta / AFP Photo / NTB Scanpix
MYE STØTTE: Mesut Özil får uttallige støtteerklæringer på sosiale medier. Bayern München-president Uli Hoeneß gir derimot tyskeren det glatte lag. Foto: Luis Acosta / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Mesut Özil ferdig på det tyske landslaget

Bayern-sjef ut mot Özil: - Skrekken er over

Bayern München-president Uli Hoeneß går knallhardt ut mot Mesut Özil dagen etter at Arsenal-spilleren besluttet å gi seg på det tyske landslaget.

Mesut Özil meddelte på Twitter i går at han gir seg på det tyske landslaget.

Samtidig som han uttrykker frustrasjon over behandlingen han har fått på det tyske landslaget og av fotballpresident Reinhard Grindel, forteller Özil at han føler seg diskriminert på grunn av sin tyrkiske bakgrunn.

- I Grindel og hans supporteres øyne er jeg tysk når vi vinner, men en immigrant når vi taper. Jeg er ikke akseptert i det tyske samfunnet på grunn av bakgrunnen min, til tross for at jeg betaler skatt, donerer penger til tyske skoler og vinner VM, skriver Özil.

Bayern München-president Uli Hoeneß gir Özil det glatte lag i et intervju med den tyske storavisa Bild.

- Jeg er glad for at skrekken er over. Han har spilt fryktelig dårlig de siste åra, sier den mektige klubbpresidenten.

Omdiskutert bilde

Mesut Özil måtte tåle voldsom kritikk da han lot seg avbilde sammen med Tyrkia-president Recep Tayyip Erdogan i oppkjøringen til VM, som endte med tysk flause.

- Forrige gang han vant en duell var før VM i 2014. Og nå gjemmer han sine dårlige prestasjoner bak dette fotografiet, påstår Hoeneß, som også sier at Bayern München har pekt ut Özil som det svake leddet og brukt det i deres kamper mot Arsenal de siste åra.

BAYERN-PRESIDENT: Uli Hoeneß. Foto: Pixathlon / REX / Shutterstock / NTB Scanpix
BAYERN-PRESIDENT: Uli Hoeneß. Foto: Pixathlon / REX / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Tyske medier har lenge etterspurt en forklaring fra Özil om det mye omdiskutert bildet.

Timer før han offentliggjorde sin beslutning om å avslutte landslagskarrieren, uttalte han seg også om bildet med Erdogan.

- Jeg er vokst opp i Tyskland, men min familie har dype røtter i Tyrkia. Jeg har to hjerter, et tysk hjerte og et tyrkisk hjerte. Mora mi har lært meg å respektere hvor jeg kommer fra, og dette er verdier jeg fortsatt har i dag, skriver Özil, og legger til:

- Det var derfor jeg ble avbildet med Erdogan, og dette prøvde jeg å forklare Grindel. I stedet valgte han å snakke om sine egne politiske meninger, fortsetter Özil.

Saken fortsetter under bildet.

KONTROVERSIELT: Mesut Özil og Tyrkia-president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Kayhan Ozer / Presidential Palace / Handout via Reuters / NTB Scanpix
KONTROVERSIELT: Mesut Özil og Tyrkia-president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Kayhan Ozer / Presidential Palace / Handout via Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Støttemeldinger

Den tyske 29-åringen får også en haug av støttemeldinger på sosiale medier gjennom emneknaggene #StandWithOzil og #SayNoToRacism.

- Det er surrealistisk at en som spiller som har gjort så mye for sitt land på og utenfor banen, har blitt behandlet med en slik respektløshet. Det er bra at du står opp mot en slik oppførsel, Mesut Özil, skriver Arsenal-kompis Héctor Bellerín på Twitter.

- Det var en fornøyelse, skriver Tyskland-midtstopper og Bayern München-spiller Jérôme Boateng på Twitter.

Jan Åge Fjørtoft skriver at folk kan angripe Özil så mye de vil, men at det ikke forandrer det faktum at én av Tysklands største stjerner ikke vil spille på landslaget.

- Og en av årsakene han framhever, er rasisme. Det er dårlig nytt for alle av oss som tror fotballen kan forandre verdenen, skriver Fjørtoft på Twitter.

Hylles i Tyrkia

Özils landslagsavskjed har også blitt kommentert av tyske og utenlandske politikere.

- Jeg gratulerer Mesut Özil som ved å forlate landslaget har scoret det vakreste målet mot viruset i form av fascisme, skriver justisminister Abdulhami Gul på Twitter.

Også tyske politikere har uttalt seg om saken.

- Det er alarmerende når en stor fotballspiller som Mesut Özil føler seg uønsket av landet sitt på grunn av rasisme, skriver den tyske justisministeren Katarina Barley på Twitter.

  • Mesut Özil og Arsenal møter Atlético Madrid i en treningskamp på torsdag.