Christian Eriksen

BBC beklager - NRK tar ikke selvkritikk

BBC og NRK har fått skarp kritikk for å vise bilder av en bevisstløs Christian Eriksen i flere minutter etter at han segnet om. Førstnevnte legger seg flate, mens NRK tar ikke selvkritikk.

KAMPEN STOPPET: Christian Eriksen falt plutselig om etter 42. minutter spilt i kampen mellom Danmark og Finland. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BBC og programleder og tidligere storspiller Gary Lineker beklager bildene de viste da den danske spilleren Christian Eriksen (29) kollapset like før pause i kampen mellom Danmark og Finland lørdag kveld.

Det kokte på sosiale medier da bildene av den bevisstløse 29-åringen fortsatte å rulle over skjermen hos blant andre BBC, NRK og Viaplay - også mens han ble gitt hjertekompresjoner ute på gressmatta.

Medspillerne dannet en mur for å beskytte ham mot kameraene.

Flere britiske medier, blant andre Metro og Daily Telegraph, melder at BBC beklager at de viste dette.

RYSTET: De danske spillerne var tydelig preget etter hendelsen med stjernespiller Christian Eriksen, og gikk på et overraskende tap mot Finland. Video: NRK Vis mer

- Unnskyld

- Alle i BBC ønsker Christian Eriksen god bedring. Vi beklager til alle som ble opprørt over TV-bildene. Bildene inne fra stadion er kontrollert av UEFA, og så snart kampen var stanset, tok vi bildene av lufta så raskt som mulig, heter det i uttalelsen fra den britiske kringkasteren.

Gary Lineker, som ledet BBCs studiosending, legger ansvaret delvis på vertskapet, men velger samtidig å beklage.

- Jeg forstår at noen av dere ble opprørt av bildene som ble vist. (Det ble vi også). De var åpenbart bilder fra vertskapet og utenfor vår kontroll. De burde ha holdt seg til avstandsbilder av stadion. Unnskyld, skriver Lineker på Twitter.

Han ønsker også Eriksen god bedring.

- I løpet av mine 25 år i denne jobben, var dette den vanskeligste, mest opprørende og følelsesmessige sendingen jeg noensinne har vært involvert i, skriver Lineker.

Tar ikke selvkritikk

Også NRK har fått hard medfart i sosiale medier. Opptak viser at statskanalen i to minutter viste nærbilder av situasjonen, også etter at de danske spillerne stilte seg opp for å skjerme lagkompisen.

- Jeg er helt enig i at de ble liggende for lenge. Det er et internasjonalt signal som går ut, sa NRKs sportsredaktør Egil Sundvor til Dagbladet lørdag kveld.

Redaktøren forklarte at de forventet at bildet skulle bli liggende i et mer nøytralt oversiktsbilde, og at han mener de gikk raskt ut til egen produksjon, da det ble gått tett innpå Eriksen.

Han er kritisk til måten UEFA, som produserer sendinga, har opptrådt på.

På spørsmål om NRK kunne kuttet tidligere, svarte Sundvor:

- Det kan godt være. Det koker litte granne, og det tar tid å få oversikt over situasjonen. Dette er en stor operasjon, mye som skal klaffe. Vi stoler på den internasjonale produksjonen, at de har de riktige etiske refleksene.

Han understreket at dette var en unik situasjon, som det er naturlig å lære av, men mente det var for tidlig å evaluere.

- Det er ingen grunn til å ta selvkritikk, men det er mye å lære av dette. Vi skal sørge for å håndtere slike hendelser på en god måte i framtida.

- Måtte formidles

I et lengre innlegg på Twitter skriver sportssjef Kim Mikkelsen i Nent Group, som eier Viaplay, at de betrakter sendinga fra UEFA som en «safe haven», som leverer bilder de er trygge på å kunne videreformidle.

- Vi mener at UEFAs sending i noen situasjoner gikk for tett på. (...) Sett i etterpåklokskapens lys skulle vi gjerne unngått dette, skriver Mikkelsen.

Han påpeker at han ikke vil anklage sine kolleger for å ha gjort noe galt.

- De satt i en tilspisset situasjon, og hadde noen forventninger til sendinga som dessverre ikke ble innfridd.

Direktør for den internasjonale TV-produksjonen, Jean-Jaques Amsellem, er sterkt uenig med dem som mener at sendinga gikk for tett på den dramatiske situasjonen.

- Vi viste tristheten og fortvilelsen blant spillerne, trenerne og publikum. Vi følte også på fellesskapet i et alvorstynget øyeblikk. Det måtte vi formidle, sier Amsellem til den franske storavisa L'Equipe.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer