BBC: Hemmelige dokumenter tyder på omfattende kampfiksing

16 av verdens 50 beste tennisspillere har vært mistenkt for kampfiksing. Ingen har tatt grep.

OMFATTENDE JUKS: Tennissporten rystes av det som tyder på en omfattende kampfiksing-skandale. Ifølge BBC og Buzzfeed News ble tre av de mistenkte kampene en del av Wimbledon-turneringen. Illustrasjonsbilde. Foto: NTB Scanpix
OMFATTENDE JUKS: Tennissporten rystes av det som tyder på en omfattende kampfiksing-skandale. Ifølge BBC og Buzzfeed News ble tre av de mistenkte kampene en del av Wimbledon-turneringen. Illustrasjonsbilde. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tennissporten rystes av en omfattende kampfiksing-skandale. 16 tennisspillere, rangert blant de 50 beste i verden, har gjentatte ganger det siste tiåret blitt mistenkt for å drive med kampfiksing. Flere av disse har vunnet Grand Slam-turneringer. 

Det kommer fram i dokumenter lekket til BBC og Buzzfeed News

Samtlige 16 spillere har fått lov til å fortsette å konkurrere. Åtte av disse spillerne deltar i Australian Open-turneringen som starter mandag.

Mistenker Wimbledon-juks Dokumentene BBC og Buzzfeed News har fått tilgang til inneholder rapporter fra en intern granskning om kampfiksing, som ble satt i gang i 2007, i regi av Association of Tennis Professionals (ATP). 

Granskningen ble igangsatt etter konkret mistanke om kampfiksing i en kamp mellom to navngitte tennisproffer, som begge ble renvasket. Arbeidet fortsatte imidlertid, og skal ha funnet klare tegn på omfattende kampfiksing i idretten.

Rapporten som nå har lekket peker på gamblingsyndikater i Russland, Nord-Italia og Sicilia, som har tjent millionsummer på å tippe på kamper som etterforskere mistenker var fikset. Tre av disse kampene ble spilt i den prestisjefulle Wimbledon-turneringen.

- Tok ikke grep I en konfidensiell rapport fra 2008, navnga etterforskerne 28 spillere mistenkt for å ha deltatt i kampfiksing og som man mente burde etterforske videre, men funnene ble aldri fulgt opp, hevder BBC og Buzzfeed News

- De kunne ha kvittet seg med et nettverk av spillere, noe som ville ha ryddet opp i sporten. Vi ha dem alt sammen i en gavepakke, men de gjorde ikke noe med det, sier Mark Phillips, en av etterforskerne bak rapporten til Buzzfeed News.

Ifølge Buzzfeed News blir spillerne oppsøkt på hotellrommene sine under større turneringer, der de blir tilbudt 50 000 dollar eller mer per fikset kamp. 

Navnene til mer enn 70 profesjonelle spillere dukker opp på ni lekkede dokumenter over mistenkte kampfiksere som har blitt rapportert til øverste hold, uten at noen har tatt grep, melder BBC og Buzzfeed News.

- Ble ikke fortiet Påstandene om at granskingen ble hemmeligholdt og stanset, avvises mandag av sjefen for ATP-touren, Chris Kermode.

- Informasjonen som er kommet fram om mulig kampfiksing ble ikke fortiet, og den ble nøye etterforsket av Tennis Integrity Unit (TIU), hevdet Kermode da han møtte reportere i forbindelse med Australian Open.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer