Beckham fortalte FIFA- pampene om sin døde bestefar

Og Sepp Blatter lå paddeflat for sjarmen til prins WIlliam.

SNAKKET OM BARNDOMMEN: David Beckham valgte en personlig tone da han argumenterte for hvorfor England bør tildeles VM i 2018. Foto:  EPA/WALTER BIERI
SNAKKET OM BARNDOMMEN: David Beckham valgte en personlig tone da han argumenterte for hvorfor England bør tildeles VM i 2018. Foto: EPA/WALTER BIERIVis mer

ZÜRICH/OSLO (Dagbladet): FIFA-president Sepp Blatter og hans styrekomite er de to siste dagene blitt utsatt for en smiskekampanje av dimensjoner.

Men Blatter så likevel åpenlyst rørt ut av at selveste prins William sto på scenen da England presenterte sin søknad - og tok affære da salen ikke ga applaus ved Williams introduksjon.

- Dere kan godt klappe for ham, kvitterte Blatter, og gjentok også etter presentasjonen hvor beæret han var av å ha Hans Kongelige Høyhet på besøk.

Brannslukking
Englands sjanser har, siden Russlands statsminister Vladimir Putin annonserte at han ikke ville ta turen til Zürich for å lobbyere, ifølge både bookmakere og britisk presse økt betraktelig.

Putin kritiserte statsminister David Camerons åpenlyse lobbyvirksomhet.

- Vårt eneste fokus er å få VM, erklærte Cameron da han ble konfrontert med avsløringene av England-tilhengerne Issa Hayatou og Jack Warners korrupsjon og pengesnusk.

Cameron hadde også brannslukningsmøter med Warner for å forsikre ham om at, i korte trekk, England blåste i korrupsjon og svartebørsaktivitet, så lenge de fikk hans støtte.

Englands største avis, The Sun, brukte i går hele førstesida på å distansere seg fra BBC-avsløringene i graveprogrammet Panorama, der FIFA-styremedlemmene Nicolas Leoz, Issa Hayatou og Ricardo Teixeira ble pekt ut som korrupte.

«Kjære FIFA. BBC har kanskje gitt dere et feilaktig inntrykk av at det engelske folk ikke ønsker å være vertskap for VM. På vegne av hver eneste fan i landet, sier The Sun at ingenting kunne vært lenger fra sannheten. Fotball er i vår DNA, og vi mener vår nasjon er best skikket til å arrangere deres fantastiske turnering. Sammen med prins William, David Cameron og David Beckham, oppfordrer The Sun dere på det sterkeste til å støtte vår kampanje», sto det i det åpne brevet.

SJARMERTE BLATTER: Prins William kan bli tungen på vektskåla for Englands søknad. Foto: (AP Photo/Anthony Devlin, PA)
SJARMERTE BLATTER: Prins William kan bli tungen på vektskåla for Englands søknad. Foto: (AP Photo/Anthony Devlin, PA) Vis mer

Avisa fikk også både statsminister Cameron, Beckham og Gary Lineker til å holde fram The Sun-forsida.

- Jeg elsker fotball
Den engelske delegasjonen ble overøst med skryt fra Blatter etter å ha unnagjort sin presentasjon.

- Takk til England for denne utmerkede presentasjonen. For øyeblikket kan jeg bare gi dere veldig gode skussmål, men hvem vet hva som skjer seinere i ettermiddag, sa FIFA-presidenten.

Prins William la vekt på at et VM i England ville være et VM for hele verden.

- Fotball er Englands nasjonalsport, og en mektig kraft for å forene folket. Det samler mennesker i alle aldre, fra alle samfunnslag. Det er vår lidenskap. Jeg elsker fotball, vi engelskmenn elsker fotball. Derfor vil det være en stor ære å arrangere VM i 2018. Jeg kan også forsikre dere om Englands forpliktelse om å utvikle fotball globalt, sa han.

Gerrard: - United!
England 2018 hadde også samlet et stjernelag, med folk som sir Alex Ferguson, Arsene Wenger, Roberto Mancini, Harry Redknapp,  Steven Gerrard, Michael Essien og Didier Drogba, der alle argumenterte for hvorfor England kommer til å arrangere et knirkefritt mesterskap.

Noen Liverpool-supportere fikk kanskje en vond smak i munnen da Gerrard så alvorstynget inn i kamera og sa med klar røst, for å understreke at denne søknaden er noe England står samlet om:

- United!

Statsminister Cameron lovet det mest spektakulære fotball-VM verden noensinne har sett.

- Vi vil overbevise dere om én ting, og bare én ting: At England er den rette vertsnasjonen for 2018-VM. Vi har lidenskapen og ekspertisen til å lage det vi tror blir det mest spektakulære mesterskapet i historien. Vi har utrolig støtte hjemme i England: Regjeringen støtter søknaden, alle politiske partier, folket, den framtidige kongen av England, hver eneste klubb fra toppen av Premier League til de minste klubbene.

HYLLET ENGLAND: Sepp Blatter beskrev den engelske presentasjonen som fantastisk. Foto: 
 REUTERS/Christian Hartmann
HYLLET ENGLAND: Sepp Blatter beskrev den engelske presentasjonen som fantastisk. Foto: REUTERS/Christian Hartmann Vis mer

- Det er tre grupper vi virkelig vil levere for: Spillerne, supporterne og FIFA.

Bestefar Joe
David Beckham valgte en personlig vri da han talte foran forsamlingen, med fokus på oppveksten og det nære forholdet til bestefar Joe.

- Han var en stor supporter av Tottenham, og tok meg med på min første fotballkamp. Jeg husker hvor stolt han var da jeg trente ved Centre of excellence, hvor spent han var da jeg fikk trene ved Bobby Charltons fotballskole, og ikke minst hvor spent han var da vi fikk møte den store mannen selv.

- Da bestefar tok meg med på min første fotballkamp, for over 30 år siden, hadde jeg aldri sett for meg å bli invitert til å ta del i VM-trekningen i 2010. Dessverre døde han dagen før jeg fløy ut, for ett år siden i dag. Nå vil jeg gjøre noe som vil gjøre bestefar stolt.

- Bestefar fulgte meg gjennom karrieren, og nå vil jeg gjøre mine framtidige barnebarn stolte. Gjennom FIFA har jeg sett hvor mye godt fotballen kan gjøre, og hvordan den kan endre liv. Jeg har sett resultatene av det i Sør-Afrika, i Thailand, i Sierra Leone. Nå vil jeg gjøre enda mer. Det er derfor jeg er her i dag. Ved å jobbe sammen med dere, kan vi oppnå så mye gjennom et VM. Generasjoner kan nyte godt av det. Deres stemme kan gjøre det mulig. Vi kan skape en bedre framtid for barnebarna til mange, mange millioner. Forestill dere hva vi kan få til sammen, lød appellen fra Beckham.

STILTE OPP: Men det spørs om Liverpool-fansen likte videosekvensen der en alvorstynget Steven Gerrard sa med klar og tydelig røst: - United! Foto: REUTERS/Nigel Roddis
STILTE OPP: Men det spørs om Liverpool-fansen likte videosekvensen der en alvorstynget Steven Gerrard sa med klar og tydelig røst: - United! Foto: REUTERS/Nigel Roddis Vis mer