Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Beckham gikk ikke mye langrenn

115 ganger har de ikledd seg landslagsdrakta. Nå vil Morgan Andersen (44 hockeylandskamper) og Jan Åge Fjørtoft (71 fotballandskamper) ta et oppgjør med hvordan barneidretten drives.

Dagbladet samlet de to toppsjefene i Lyn og Lillestrøm til en fotballprat foran kveldens semifinale på Ullevaal. Temaet dreide seg om fotballutviklingen generelt, og hvilke visjoner de har for sine egne klubber?

-  Første skritt er å ta et oppgjør med allsidighetstanken i norsk idrett. Vi kan ikke drive som nå, og behandle alle likt. De som vil trene fotball hele uka, må få lov til det. En spiller som David Beckham har ikke gått mye langrenn, sier LSK-manager Jan Åge Fjørtoft (37).

-  For å komme noen vei, må vi ta et oppgjør med barneidretten. Nå lager vi et samfunn hvor de gode enten holdes igjen, eller gjemmes bort. Talentene må tas vare på og utvikles i ung alder. Å holde dem igjen er rein diskriminering, sier Morgan Andersen (38).

-  Misunnelig

Nettopp Lyns talentutvikling er en ting Fjørtoft misunner sjefskollegaen sin på Oslo vest.

-  Lyn har fått fram en gullgenerasjon med nye spillere. Det skaper en dynamikk i systemet som gjør det lettere å få fram nye talenter. Fundamentet som bygges opp, kan gjøre Lyn til en maktfaktor i norsk fotball. Problemet for klubben er at folk flest ikke ser ut til å bry seg, sier Fjørtoft.

-  Sammenliknet med andre, er vi rå på å hente talentene tidlig. Årets NTG-samarbeid koster oss tre millioner kroner. Vi kan godt si at vi har brukt halvannen million for å ha et juniorlag, og halvannen million på å så grasrota ved å betale småklubber for spillere. Lyn skal alltid ha minst 50 prosent egenproduserte spillere. Da gjelder det å ta tak i folk tidlig og utvikle dem, sier Andersen.

-  Engasjere og begeistre

Fjørtofts visjon er at LSK skal være en klubb som engasjerer og begeistrer, og samtidig er i toppen.

-  Fotball handler om opplevelser for alle som ser på. Som klubb skal LSK være en utklekkingsanstalt for proffspillere. Kort fortalt må vi tørre å være en foregangsklubb på alt. Det innbefatter også at vi bare bruker penger som vi allerede har, sier Fjørtoft.

-  Visjonen vår er å selge drømmer til barn og ungdom. A-lagsspillerne skal være gode forbilder. Drømmen er viktig å ha med seg lengst mulig, sier Andersen.

Stang-ut og feilaktige dommeravgjørelser er ekstra utfordringer i hverdagen.

-  Det vi kan gjøre noe med, er å ha enda mer fokus på enkeltspillerne. Gode enere skaper også bra kollektiv. De er utrolig viktige for fotballen, og skapes bare gjennom større fokusering på enkeltindividet, sier Fjørtoft.

-  Svartelistet

-  Det viktigste er at spillerne jobber med ferdighetene sine, og blir enda bedre på det de er gode på fra før. Selv mener jeg fotballen er en individuell idrett satt i system, og at ferdighetene må utvikles tidlig. Her snakkes det mye mot hverandre i norsk idrett. Mitt syn er at dagens system står for fall. Lyn valgte å bryte ut av det etablerte utviklingssystemet, og følte seg ei tid svartelistet. Også av Norges Fotballforbund. Nå ser vi at våre talenter er med på å berike de ulike landslagene, noe som selvsagt er flott, sier Andersen.

Begge toppsjefene ser likevel lyst på framtida.

-  Utfordringen ligger i å forlenge sesongen. Fem måneder av året (november til april) er vi uten inntekter. Det er en umulig situasjon. Vi må «amerikanisere» fotballen og bygge tak over arenaene. Da kan vi spille fotball hele året og hevde oss internasjonalt, sier Andersen.

-  Lengre sesong

-  Nå starter avslutningsfestene i slutten av september. Neste gang spillerne møtes, er det mars. Lengre sesong er en nøkkel, sier Fjørtoft.

Hvem som vinner i kveld, er fotballdirektøren og manageren sterkt uenige om. Den eneste fasiten vi har, er hvem av de to toppsjefene som er NM-konge.

-  Jeg er norgesmester i hockey tre ganger, for Furuset som 16-åring, Stjernen og Lillehammer. I tillegg har jeg fire junior-NM i hockey, sier klubbdirektør Morgan Andersen ubeskjedent.

-  Jeg har ingen cuptitler, men har vært med på å tape en semifinale for Ham-Kam. I tillegg har jeg tapt tre cupfinaler i Østerrike, sier Fjørtoft.

SPORT PÅ TV

Semifinale i cupen

Lyn- Lillestrøm NRK 1 kl. 19.55

VIL SPESIALISERE: LSK-manager Jan Åge Fjørtoft (t.v.) og Lyns klubbdirektør Morgan Andersen vil ha mer spesialisering i ung alder for å få fram de største talentene, men først skal møtes de til semifinale på Ullevaal i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling