Beckhams høst: 128 tidssoner og ei uke i lufta

- Usunt, sier legene.

(Dagbladet.no): David Beckham har spilt tre kamper på seks dager denne uka. I natt var han tilbake i amerikansk fotball etter landslagstapet for Tyskland på Wembley onsdag.

Uka viser hvilken hverdag Beckham vil få de neste månedene. BBC har regnet ut at den tidligere landslagskapteinen i løpet av de neste tre månedene vil spille minst 22 kamper, samle 80 000 bonuspoeng på flyet, og reise gjennom 128 tidssoner.

Til sammen vil han tilbringe mer enn ei uke i lufta.

Nå varsler klubben at privatlandskamper ikke nødvendigvis vil være prioritert framfor klubben.

Trener og tidligere spiller Alexi Lalas sier 32-åringen må ta hensyn til kroppen sin når reisene planlegges.

Galaxy viktigst

– Klubben har lagt enormt med penger på bordet for å ha David i klubben. Det er viktig at han holder seg frisk, så vi får valuta for pengene. Det er ingen tvil om hans ønske om å spille for England, men det viktigste er at han er fysisk og psykisk klar for å spille for Galaxy sier Lalas til BBC.

Store deler av flyreisene kommer i løpet av en periode i oktober, der Galaxy spiller sju bortekamper på 21 dager. I tillegg kommer Englands viktige kvalifiseringskamp mot Kroatia hjemme på Wembley.

TEMPERATUR: David Beckham og LA Galaxy tapte derbyet mot Chivas i natt. Det var engelskmannens tredje kamp på seks dager. Det blir en travel høst, med mye reising på Beckham, etter at han kom tilbake på landslaget.
TEMPERATUR: David Beckham og LA Galaxy tapte derbyet mot Chivas i natt. Det var engelskmannens tredje kamp på seks dager. Det blir en travel høst, med mye reising på Beckham, etter at han kom tilbake på landslaget. Vis mer

Selv om Beckham har en femårskontrakt verdt mer enn én milliard, er det ikke snakk om privatfly.

På grunn av en avtale med forbundet, flyr alle klubbene i MLS kommersielle ruter, slik at de rikeste klubbene ikke skal dra fordeler av sin økonomi.

Legene advarer

Doktorene advarer mot effektene av de mange timene i lufta, både på kort og lang sikt. De sier det kan ta lengre tid for veteranen å komme seg etter kamper, og at han lettere kan bli offer for skader.

– Menneskekroppen har en naturlig rytme, som vil si at kroppstemperatur, muskelstyrke, leddbevegelighet og konsentrasjon topper seint på ettermiddagen eller tidlig kveld, sier Ken van Someren fra det engelske sportsinstituttet. Han er ansvarlig for den medisinske oppfølgingen av engelske toppidrettsutøvere.

– Flyr du til et sted som er åtte timer unna (f.eks. Los Angeles – London), vil du ikke være på topp på et par dager – du vil være mindre sterk, mindre fleksibel og mindre oppvakt, noe som vil øke skaderisikoen, sier

Beckham-familien sier reisene blir uproblematiske.

– Vi er ikke bekymret. David er veldig trygg på at han kommer til å være i toppform for både klubb- og landslag, sier familiens talsperson.

JET-SET: Posh Spice Victoria Beckham følger sin mann fra sidelinja. Hvorvidt hun setter pris på all reisinga, vites ikke.
NØKKELEN? Kanskje er det litt ekstraservice som skal redde beina til David Beckham. Han slipper i hvert fall å gå til gaten. Her er han på vei hjem fra landskampen i London onsdag.