Beckhams tapte ære

Chris Waddle og Stuart Pearce misset i 90-VM, Gareth Southgate i 96-EM og David Batty i 98-VM. I går kveld var det David Beckham og Darius Vassells tur til å skyte England ut av et sluttspill.

LISBOA (Dagbladet): Bildet av de to - der Beckham står og trøster en gråtende Vassell i midtsirkelen - er det siste bildet på Englands trøstesløse straffespark-historie. Det vil plage England helt til Tyskland-VM 2006. For mulighetene lå der i dette mesterskapet - engelskmennene var overbevist om at de hadde et lag som kunne vinne.

Og så sviktet David Beckham.

Mens portugiserne nekter å gå hjem fra Estadio da Luz og jeg bokstavelig talt har store problemer med å høre det som skrives, er det én ting som er brennsikkert. Når David Beckham møter verden tar han hele nedturen på sine skuldrer. For Beckham er kaptein, Beckham er lederen og David Beckham er vant til juling.

Fra media.

Tredje miss på rad

Verre var det nok å møte familien i natt. Spesielt eldstesønnen Brooklyn gråt så snørr og tårer rant da pappa misset det tredje straffesparket på rad for England. Men unger bygges opp igjen fort - det blir verre med Beckhams ære.

Som forsvant med det håpløse straffesparket høyt over mål.

Portugal-trener Big Phil Scolaris ære er det derimot ingen fare med. Han byttet like godt ut Figo - igjen - med Helder Postiga da Portugal stanget som verst kvarteret før slutt i ordinær tid og fikk 1- 1 åtte minutter før slutt. Og av neste innbytter, Rui Costa, fikk han det brått fotballgale Portugal trodde var seiersmålet.

For England var jo tilsynelatende ferdige etter at Michael Owen hadde headet i tverrliggeren i kampens 90. minutt, og Sol Campbell fått «seiersmålet» på returen annullert for brutal adferd.

Rui Costas 2- 1 kom som et prosjektil fem minutter inn i andre ekstraomgang. Men andre ord - England hadde 10 minutter å skaffe seg straffekonk på. Men de trengte bare fem og en corner fra David Beckham.

Som Frank Lampard ekspederte i mål.

Vanvittig kveld

Der og da følte man at Englands straffetrening onsdag ettermiddag skulle betale seg denne helt vanvittige fotballkvelden i Lisboa. Sven-Göran Eriksson hadde jo forberedt hver bidige mann på det som kunne komme. Og derfor var jeg sikker på scoring da David Beckham var førstemann fram til krittmerket.

Og så traff han helt feil og sendte ballen opp på 18. benkerad.

I dag er keeper Ricardo Portugals store helt. Det var nemlig han som slo inn det avgjørende straffesparket etter at Vassell hadde misset. Men både kvelden og veien var lang helt fram til den ekstatiske løpeturen mot de gale tribunene.

Fordi England tok det store kampgrepet fra start.

Tre minutter tok det England å få det Sven-Göran Eriksson har snakket om siden EM startet - litt hjelp fra Owen. Og alt skyldtes portugisernes enorme respekt for Wayne Rooney. Et utspill fra David James burde nemlig vært grei skuring for det godt forberedte forsvaret.

Og så endte det med baklengsmål.

Costinha hadde øynene på Wayne Rooney da utspillet kom. Han holdt dem der helt til dødelige Wayne skjønte at han ikke kunne nå ballen. Og da guttungen stoppet bestemte Costinha seg for å prøve å nå den med hodet.

Det skulle han ikke gjort.

Superpasning

For mannen som kledde av Spanias Raul på søndag, og som hadde fått klar beskjed om å gjøre det samme med Wayne Rooney, var verken i posisjon eller balanse. Og slik skled ballen av hodet hans. Til en superpasning til Michael Owen.

Og der og da var Sven-Göran Eriksson på alle måter bønnhørt. Michael Owen var nemlig uten markering fra Andrade som var sikker på at Costinha skulle løse problemet. Og man gjør ikke det ustraffet mot en kar som lever av å score mål.

Sjøl om Owen har vært på målløs ørkenvandring siden han kom til Portugal måtte han jo til slutt finne en oase.

Inngangen til kampen var statistisk sett lite oppmuntrende for Sven-Göran Eriksson som Englands manager. Han hadde allerede tapt sin viktigste kamp for Big Phil Scolari - kvartfinalen mot Brasil under VM for år siden. Og i går tapte han en til.

For det samme spøkelset.

Med Big Phil er saker og ting veldig enkelt. Det du ser er det du får. Og grepet han tok med Brasil før VM 2002 - det grepet har han tatt med Portugal også.

For å få bort tøvet.

-  Skal man vinne i konkurranser som VM og EM, må spillerne gjøre akkurat det som ligger i konkurransens natur, sier Scolari. -  De må konkurrere.

Fordi:

-  Det handler om å vinne, sier han. -  Og vi må vinne - så enkelt er det i denne bransjen.

Når dette skrives er hele nasjonen på beina.

Fotballgale Portugal kommer ikke til å lande på mange dager.

GLEDE OG FORTVILELSE: Portugals Ricardo har nettopp sett David Beckhams håpløse straffespark gå høyt over mål og slipper jubelen løs. Englands kaptein ser EM-drømmen forsvinne.
MISS: Ricardo kastet seg til feil side, men David Beckham blåste straffesparket over mål.