-  Bedre enn Carew og Iversen

Kameratene Sigurd Rushfeldt og Ole Martin Årst har ikke spilt på samme lag siden 1996. Åtte år seinere blir de gjenforent på landslaget.

ULLEVAAL (Dagbladet): Sist de to spilte sammen, var for Tromsø i cupfinalen mot Bodø/Glimt i 1996. Superduoen scoret hvert sitt mål, og var de store heltene på TILs lag. Nå kjemper de om den ene spissplassen på landslaget.

-  Hadde du spurt oss i 1996, så hadde vel ingen av oss trodd at vi skulle spille på landslaget sammen i 2004, sier Årst.

-  Men tida går fort. Og grunnen til at vi er med, er vel at vi har vært stabilt gode over tid. Og at vi begge er i bra form, sier Rushfeldt.

Mens det under Nils Johan Semb knapt fantes spillere med nordnorsk dialekt på landslaget, så er det omvendt nå, med Morten Gamst Pedersen som en tredje nordlending på laget.

-  Det ser nesten ut som det er en fordel å være nordlending, endelig, kan man kanskje si, he-he, ler Årst ironisk.

I varmen

Men selvsagt er det ingen tilfeldighet at de to er Hareides fremste spissvalg. Verken dialekt eller geografisk tilhørighet - øst eller vest - for vannskillet har noe betydning.

-  Jeg mener de to er våre beste spisser om dagen. Det er derfor de er her, sier Hareide.

-  Så det er ingen nødløsning i vente på en Steffen Iversen eller en John Carew skal spille seg i form?

-  Nei, er du inne så er du inne. Gjør begge en god kamp, så blir de heller ikke vraket.

-  Så troppen mot Italia kan bli identisk med denne hvis alle storspiller mot Belgia?

-  Ja, det kan den. Årst har kvaliteter som spiss som vil passe perfekt i kampen mot Italia. Han er god defensivt, og jobber hardt.

Førstevalg

På gårsdagens trening imponerte Årst mest offensivt. Sjelden har en spiss scoret mer enn Årst på ei spilløkt på landslaget, enn det TIL-gutten gjorde i går. Han strålte foran kassa.

På sidelinja satt Sigurd Rushfeldt og tittet på. Han drev restitusjonstrening etter kamp på søndag. Så langt har Austria-spissen scoret tre mål på fem kamper i Østerrike. Om han er Hareides førstevalg, tør han ikke spekulere i.

-  Jeg tror faktisk konkurransen er mer reell en noen gang på landslaget. Det er ingen automatikk i at jeg starter selv om jeg har vært med mer enn Årst. Skulle han få spille, så unner jeg han faktisk den sjansen, sier Rushfeldt.

For de to gutta er gode kamerater. I tida i Tromsø på nittitallet, bodde de vegg i vegg. I et sagnomsust fotballkollektiv i Stakkevoldveien 33 i Tromsø.

-  Du skal vel ikke skrive om alt som skjedde der, ler Rushfeldt.

Moral

Årst har meget gode minner fra tida på midten av nittitallet.

-  Vi var en god gjeng som bodde sammen. Vi hadde hver våre leiligheter, men også et slags fellesareal der vi møttes og var sammen. Jonny Hanssen (eks Lyn/TIL) bodde også der. Spesielt det siste året da vi vant cupen, hadde vi det gøy. Det var et godt fotballmiljø, smiler Årst.

-  Det er noen historier derfra, men jeg vet ikke om alle egner seg på trykk, he-he.

Men Rushfeldt letter litt på sløret.

-  Litt festing var det, men vi var jo seriøse fotballspillere den gangen også. Men, jeg kan vel si så mye at Ole Martin har høyere moral på banen, enn utenfor. Men han har jo roet seg med åra.

-  Nå er han jo godt gift. Ta med det, hvis ikke får han bare trøbbel med kona, ler Rushfeldt.

PS! Årst og Rushfeldt er nå selvsagt romkamerater på rom 1818 på landslagshotellet i Oslo sentrum.

ENDELIG SAMMEN IGJEN: Ole Martin Årst og Sigurd Rushfeldt er gode venner privat, men har ikke spilt sammen siden cupfinalen i 1996. Nå konkurrer de begge om samme plass på Hareides landslag. - Hodestyrken og avslutningsegenskapene har vi felles. Ellers er vi ikke så veldig like som fotballspillere. Årst løper mye mer enn meg defensivt, sier Rushfeldt til Dagbladet.