GRUNN TIL Å SMILE: Petter Northug har sammen med Marit Bjørgen vunnet flere medaljer enn alle svenskene i nordiske grener de siste ti årene. Foto: Heiko Junge / Scanpix
GRUNN TIL Å SMILE: Petter Northug har sammen med Marit Bjørgen vunnet flere medaljer enn alle svenskene i nordiske grener de siste ti årene. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Bedre enn hele Sverige

Marit Bjørgen og Petter Northug har tatt over halvparten av Norges gull i ski-mesterskap de siste ti årene.

Siden 2003 har det vært arrangert fem ski-VM og to vinter-OL. I disse sju mesterskapene har Sverige tatt 31 medaljer i nordiske grener.

Petter Northug og Marit Bjørgen har til sammen tatt 33.

Norge har totalt 99 medaljer i ski-mesterskap de siste ti årene, hvorav 34 er av den edleste sorten. 20 av disse gullmedaljene har Marit Bjørgen og Petter Northug stått for - enten alene (12) eller som del av et stafettlag (8).

- Husk stafettene Langrennssjef Åge Skinstad er imponert over den totale medaljefangsten.

- Jeg var klar over at Norge har gjort det bra i nordiske grener, men dette var bedre tall enn jeg hadde forventet, sier Skinstad når Dagbladet presenterer statistikken for ham.

Tallene for Northug og Bjørgen er han derimot ikke særlig interessert i.

- Alle land har sine enere, påpeker Skinstad litt irritert.

- Tar man bort de beste løperne fra hvert land, hadde det sett helt annerledes ut. Dessuten må vi huske at det er stafetter her også, sier 49-åringen.

Bryr seg ikke om at de er norske Den svenske avisa Expressens langrennsekspert Thomas Pettersson trekker på smilebåndet når han får høre om duoens fantastiske statistikk.

- Ja, hva skal man si? De er to unike utøvere, og jeg er spesielt imponert over Marit. Hun var borte fra den ypperste verdenseliten i to år, men klarte å komme tilbake, sier Pettersson-

- Så har du Petter som har prikket karrieren perfekt med tanke på alle fellesstartene. Jeg bryr meg ikke om at de er norske og vinner flere medaljer enn alle svenskene. De er bare to helt spesielle utøvere, fortsetter han.

Best i seks av sju Det vanskelig å ikke la seg imponere over hva trønderduoen kan vise til. I tillegg til at Northug og Bjørgen har tatt flere mesterskapsmedaljer enn Sverige de siste årene, viser tallene Dagbladet har innhentet de har vunnet 59 prosent av alle norske gull, og hver tredje norske medalje.

Men det er ikke bare våre to langrennsess som dominerer ski-mesterskapene. Om vi sammenligner oss med de andre store skinasjonene, ser vi at Norge har tatt flere gull enn Tyskland, Finland og Sverige - til sammen!

Bedre enn hele Sverige

Legger vi til at Norge har vært beste nasjon i seks av de sju siste mesterskapene, med et snitt på 14 medaljer, er det lett å forstå Åge Skinstads målsetning foran VM.

- Vi skal bli beste langrennsnasjon, slår han fast.

Vil bidra mer Sportssjef for hopplandslaget Clas Brede Bråthen er ikke i tvil om hvorfor Norge tar så mange flere medaljer enn de andre.

- Vi har en god bredde. Noen nasjoner er gode i én av grenene, andre er gode i to av grenene, men bare Norge er gode i både hopp, langrenn og kombinert, forklarer Bråthen, men innrømmer at han gjerne skulle hatt flere hoppmedaljer.

- Det optimale hadde vært om langrennsløpernes prosentandel av norske medaljer går ned, men at de fortsatt vinner like mye. Da sier det seg selv at hopperne må vinne mer, sier hoppsjefen.

Skihopperne har kun tatt ett gull siden ski-VM ble arrangert i Val di Fiemme forrige gang. Det kom til gjengjeld i OL i 2006, da langrennsløperne ikke vant noen øvelser. Bråthen håper Anders Jacobsen og resten av hoppgjengen sørger for at Norge blir beste VM-nasjon for åttende gang på rad.

- Da bør vi ta medalje i hver øvelse, og minst ett gull, mener Bråthen.