Bodø/Glimt seriemestere 2020

Bedre enn Rosenborg på sitt beste

Det er mange måter å vinne et seriegull på. Bodø/Glimts vei til klubbens første er den mest overbevisende av dem alle.

GULLET ER SIKRET: Kasper Junker feirer Bodø/Glimts 1–0 i Drammen. Med 18 poengs ledelse på Molde kan de bruke resten av sesongen til å feire tidenes mest overbevisende seriegull i norsk fotball. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
GULLET ER SIKRET: Kasper Junker feirer Bodø/Glimts 1–0 i Drammen. Med 18 poengs ledelse på Molde kan de bruke resten av sesongen til å feire tidenes mest overbevisende seriegull i norsk fotball. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
  • Strømsgodset – Bodø/Glimt 1–2 (0–2)

DET ER IKKE spillerne det kommer an på, selv om gode salg har gjort Bodø/Glimt rike på mer enn poeng. Det er først og fremst spillestilen Norges beste fotballag handler om.

Når en mann går ut, skal en ny mann fylle hullet uten at laget svekkes.

Det er samhandling i praksis.

DA SERIEGULLET SKULLE spilles hjem i Drammen, kom Bodø/Glimt med fem mann som ikke spilte den siste seriekampen før landslagspausen. Det var ikke helt som normalt, spesielt savnet av Patrick Berg midt i banen var merkbart. Men i enden av 90 minutter, etter en kamp blandet med kvalitet og mindre bra perioder, hadde Bodø/Glimt likevel vunnet sin 22. seriekamp for sesongen.

Etter fire seriesølv siden 1977 var gullet i boks.

En prestasjon vi aldri har sett maken til.

MAN ANTE DET kunne skje etter ti serierunder da Bodø/Glimt var fem poeng foran Molde. Fem kamper seinere, med ti poengs forsprang der oppe i tabelltoppen, begynte det å bli ganske sannsynlig.

. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Etter 20 serierunder, da med 18 poengs klarering til Rosenborg som var inne og vikarierte på andreplassen, var det bare et spørsmål om tid.

Den kom i Drammen.

FEM SERIERUNDER FØR slutt er Bodø/Glimt seriemestere 2020. På veien til seriegullet har laget tapt bare en av 25 fotballkamper.

Kjetil Knutsens mannskap er et makeløst fotballag, et lag som så langt har flyttet det øverste nivået i Norge til en ny høyde.

Selv Rosenborg, om vil holder oss innafor landets grenser, nådde ikke opp til tallene Bodø/Glimt kan slå i bordet med fem runder før slutt.

BODØ/GLIMT, OM de ikke tar beinet av gassen, er i ferd med å sette en ny standard i norsk fotball. Selv ikke Rosenborgs beste årganger på 90-tallet når opp om du bryter sesongen ned til selve ideen ved det vakre spillet, scoringer og poeng vunnet som en konsekvens av effektivitet.

Bodø/Glimt 2020 er som Rosenborg på 90-tallet, et samhandlende kollektiv der bevegelsene går av seg selv.

Lagene bak dem er ikke engang i nærheten.

ROSENBORG HADDE MANGE eksepsjonelle sesonger under Nils Arne Eggen, og én under Trond Sollied (1998). Det var RBK mot røkla i Norge. Utenfor landets grenser spilte trønderne i Champions League og vant sine store skalper.

Fra 1992 til 2004 vant Rosenborg 13 seriemesterskap på rad.

Fire av disse sesongene – 1994, 1995, 1997 og 1998 – scoret laget pluss tre mål i snitt.

DET DESIDERTE HØYDEPUNKTET kom i 1997 med 3,34 scoringer per hver av de 26 kampene i det som på den tida var en 14-klubb serie. Poengsnittet var 2,34. Året etter, da Trond Sollied steppet inn for å gi spillerne en pause fra den pedagogiske intensiteten rundt fotballens Eggen-doktrine – for ikke å snakke om at treneren sjøl trengte et sabbatsår fra feltet – gikk målsnittet ned til 3,03 mens poengsnittet økte til 2,42.

Før Godset i Drammen, etter 24 spilte kamper i coronasesongen 2020, var Bodø/Glimts snittall 3,35 (mål) og 2,72 (poeng).

Etter Godset i Drammen, erklært seriemestere med fem kamper igjen å spille, er tallene 3,4 og 2,72.

NILS ARNE EGGEN støpte og utformet prinsippene i den fotballen som har gjort Bodø/Glimt til Norges desidert beste fotballag. Det er derfor han er så begeistret for Bodø-laget. Det er derfor han gjerne vil ha Kjetil Knutsen til Lerkendal når Åge Hareides virke er over.

Eggen ser at Knutsen har utviklet prinsippene, modernisert dem og gjort spillestilen tilpasningsdyktig til det som kreves i 2020.

Kjetil Knutsen har rett og slett tatt Nils Arne Eggens suksessfotball et skritt videre.

SERIEGULLET BODØ/GLIMT sikret seg med 2-1 i Drammen har stø kurs mot det mest overbevisende i den norske fotballhistorien. Fem runder før slutt leder Kjetil Knutsens offensive maskin med 18 poeng. Det meste RBK har vunnet med er 15 poeng, i 1995 og 2016.

Bodø/Glimt er en liten fotballklubb, Rosenborg er Norges største.

Det gjør denne prestasjonen enda større.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer