- Bedre enn to Tour de France-triumfer på rad

Alberto Contador peker nese til Tour de France etter triumfen i Italia.

MILANO (Dagbladet.no) Alberto Contador var syklisten som så ut til å bli årets store taper. Nå har han i stedet blitt medlem i en eksklusiv klubb.

Alberto Contador har snudd det som så ut til å bli en katastrofal sesong til en ny stor triumf. Nå er nemlig spanjolen medlem i en eksklusiv klubb av ryttere som har vunnet både Tour de France og Giro d\'Italia. Det har gått mange år siden det sist fantes en rytter i feltet som har vunnet begge rittene.

Sist gang var det italieneren Marco Pantani som kunne skilte med triumfer i de to rittene (1998).

- Å vinne dette årets Giro er bedre enn å vinne to Tour de France-titler på rad, jublet Contador som nå har brutt en rekke på 11 italienske triumfer på rad i Giro d\'Italia.

Contador har vunnet mange italienske fans på tross av at han ble jaget av fem italienere i sammendraget. Han har flørtet åpenlyst med den italienske tifosien (fansen), blant annet ved å kysse den rosa trøya på podiet etter etappene.

Etter triumfen ble han hyllet i Milanos gater som en rockestjerne. Contador satte tydelig pris på italienernes entusiasme, og han nøt podiumplassen i den rosa troya.

Utestengt fra Touren

Før starten i Palermo sa Alberto Contador til Dagbladet:

- Bedre enn to Tour de France-triumfer på rad

- Jeg forbereder resten av sesongen uten Tour de France. Men jeg tror fortsatt på en uforglemmelig sesong.

Grunnlaget for uttalelsen er det faktum at tittelforsvareren i Tour de France ikke er invitert til å forsvare seieren i årets ritt. Dette skjedde etter at Contador og andre sentrale personer fra laget Discovery Channel, gikk til Astana etter fjoraarets sesong.

Astana-laget er identisk med laget som skapte store overskrifter i fjorårets Tour de France, etter at de ble kastet ut av rittet på grunn av dopingavsløringen av lagets stjerne Aleksandre Vinokourov. Flere andre dopingavsloeringer fulgte i kjølvannet av Vinokourov.

Laget som før Tour de France 2006 het Liberty Seguros fikk en ny sjanse i det franske etapperittet i fjor, etter at de året før var sterkt innblandet i den såkalte Puerto-skandalen. Dette var også laget Contador syklet for i 2006. Også hans navn var knyttet til den omfattende dopingskandalen, men han ble kjapt etterpå frikjent fra all innblanding.

Det skjedde i motsetning til mange andre ryttere fra Liberty Seguros og andre lag, deriblant forhåndsfavorittene Ivan Basso og Jan Ullrich, som ble kastet ut av Tour de France og sykkelsporten.

Delte meninger om Contador

Tour de France-arrangøren (ASO) har hevdet at det var en svært vanskelig avgjørelse å ikke invitere den regjerende mesteren. For Contador var også den store stjernen da Tour de France-ruten ble presentert i fjor høst.

Avgjørelsen har skapt ulike reaksjoner i sykkelverdenen. Legenden Eddy Merckx kritiserer Tour de France, mens Kurt-Asle Arvesen forsvarer utelukkelsen av tittelforsvarerens lag.

ROSA SUKSESS: Alberto Contador klatret til topps i Giro d\'Italia - under ett år etter at han vant Tour de France. Foto: AFP
ROSA SUKSESS: Alberto Contador klatret til topps i Giro d\'Italia - under ett år etter at han vant Tour de France. Foto: AFP Vis mer

Astana ble invitert til Giro d\'Italia under en uke før rittet startet. Derfor har sesongen tatt en uventet vending for Contador. Han mener det egentlig var utenkelig at han skulle vinne årets Giro d\' Italia på grunn av lite optimale forberedelser. Contador slappet av etter en større tannoperasjon da han fikk invitasjonen fra den italienske rittarrangoeren.

Kun to andre ryttere de har de siste tjue åra vunnet både Tour de France og Giro d\' Italia: Miguel Indurain (1992, 1993 vant begge to år på rad) og Marco Pantani (1998, vant begge rittene samme år). Laurent Fignon vant Giro d\' Italia i 1989. Han vant Tour de France i 1983 og 1984

EKSKLUSIV LISTE: Det er ikke mange som har vunnet begge de to storrittene tidligere.