Bedre enn VM

Åtte lag ligger i bollen under dagens trekning av kvartfinalene i Champions League. Nils Arne Eggen er både imponert og skremt av det ekstremt høye nivået.

- Turneringen holder nå høyere nivå enn et VM-sluttspill, sier Rosenborg-treneren til Dagbladet.

I Trondheim var det en stor dag på Lerkendal i går. På treningsfeltet bak brakka ledet Nils Arne Eggen spillerne sine i årets første økt på norsk naturgress. Kvelden før satt han og så Juventus slå Arsenal i Champions League. Fire måneder før det igjen tapte Rosenborg 1-0 for Porto på bortebane 31. oktober, og forsvant fra samme turnering på en klar sisteplass i gruppa Juventus og Porto vant foran Celtic på tredjeplass.

Gikk videre

Skottene gikk til 3. runde i UEFA-cupen, men tapte der for Valencia. Og seieren over Arsenal hjalp ikke Juventus heller. Både Torino-laget og Porto var sjanseløse i gruppespill to. Begge havnet sist i sine grupper. Slikt gir grobunn for tanker om Rosenborgs sjanser i framtida.

I dag klokka 14 samles sjefene for de åtte kvartfinalelagene i Monaco for å finne ut hvem som skal møte hvem i kvartfinalene 2./3. april med returkamper 9./10. april.

- Nivået i Champions League blir bare bedre og bedre, sier Eggen.

Den gjeveste tittelen

Tre spanske, to engelske, to tyske og ett gresk lag kjemper nå videre om finaleplasser, pokal og penger på Hampden Park i Glasgow 15. mai. Bare Bayern München står uten tap hittil i Champions League. Det er en tredjedels sjanse for at Ole Gunnar Solskjær og Manchester United trekkes mot John Arne Riise og Liverpool.

Når det gjelder rein fotballkvalitet er ikke Eggen i tvil om at dette er verdens gjeveste tittel. Derfor er det nå - og ikke under VM i Japan og Sør-Korea til sommeren - den beste fotballen spilles.

- Min personlige oppfatning er at Champions League er mye bedre enn VM-sluttspillet, sier Eggen.

Siden Champions League-konseptet ble innført i 92/93-sesongen har de europeiske toppklubbene gradvis tatt innpå og nå passert verdens beste landslagsfotball i kvalitet.

- Slik har det vært lenge. Det startet på begynnelsen av 90-tallet. Som følge av Champions League har de største klubbene blitt enda rikere og mektigere, sier Eggen.

Større press

Med høyere nivå følger større press på spillerne. Hardt kampprogram og høye krav fra arbeidsgiverne (klubbene) går utover landslagene. Nylig ga Liverpools Patrik Berger beskjed om at han slutter på landslaget (Tsjekkia) for å konsentrere seg om klubben.

- Er det fare for at landslagsfotballen taper ytterligere terreng?

- Nei, jeg tror ikke det. De ulike nasjonene vil alltid ha behov for bra landslag. De som lider mest er nok de søramerikanske landslagene, sier Eggen.

ROSENBORG-BOSS: Nils Arne Eggen mener at Champions League-turneringen holder et høyere nivå enn VM-sluttspillet.
HØYERE NIVÅ ENN VM: John Arne Riise og hans kompanjonger i Liverpool kan glede seg over at Nils Arne Eggen mener at blant annet deres spill er med på å heve kvaliteten av turneringen.