Bedre etter bruddet

Anders Aukland og Vibeke Skofterud var kjærester. Da forholdet sprakk, ble skilivet en smule tyngre for Vibeke Skofterud. Nå går alt mye bedre. For begge to.

Både Skofterud og Aukland slo gjennom med et brak i slutten av 2001 og ble kjørt fram som norsk langrenns nye stjerner. Sponsorer og presse elsket deres urbane stil, men det de færreste visste var at de to stjerneskuddene også var kjærester.

Forholdet ble aldri skikkelig etablert, og Skofterud innrømmer i dag at det var mye vanskeligere å konsentrere seg om skigåing med et småturbulent privatliv. Ryktene gikk. Både i skimiljøet, og i pressekretser.

- Når folk begynner å spørre deg om privatlivet ditt hele tida, er det klart du merker det. Jeg tror alle ryktene påvirket både meg og Anders negativt i den perioden.

- Var det årsaken til at det gikk trått for deg i fjorårets sesong?

- Nei, ikke en direkte årsak. Men det handler om at totalbelastningen blir for stor. Man må ha fokus på det driver med. Og når man sliter med et forhold, så går det ut over konsentrasjonen i perioder.

- Hensyn

- Det er heller ikke like kult at folk skal skrive om privatlivet ditt hele tida. Det er vanskelig, for det er alltid mange andre enn en selv som er involvert, for eksempel ekskjærester. Det blir mange å ta hensyn til, sier Vibeke.
Før helga ble hun nummer to i et strålende klassisk løp i finske Kuusamo. Anders Aukland vant. Man skulle nesten tro at ikke var en tilfeldighet at begge var tilbake i verdenstoppen. Samtidig. Men Aukland som i dag er sammen med sin gamle samboer, og venter barn med henne, skylder ikke på ting som skjedde utenfor sporet for at fjorårets sesong ble en liten nedtur.

- For meg spilte ikke dette noen rolle, sier han.

- Jeg tok fire annenplasser i fjor, og bare små marginer skilte meg fra å vinne. Det handlet utelukkende om sportslige ting som er vanskelig å styre.

- Men det er klart det generelt er viktig at man trives og har det bra i privatlivet. Det gjør ting lettere, sier Aukland.

- Forbanna

I fjor høst ga Vibeke Skofterud et intervju til Dagbladet der hun snakket om en del av ryktene hun ble utsatt for etter gjennombruddssesongen i 2001/2002. Overskriften «Folk tror jeg driter i alt», førte til en rekke henvendelser fra andre medier.

- Her og Nå ringte og skulle ha meg til å «snakke ut om rykteflommen», ler Vibeke.
- Men da ble jeg bare forbanna.

Og noe av det samme opplevde hun da hun sa til VG før sesongåpningen at det var slutt med å date gutter. Men etter de gode resultatene i løypa, tror Vibeke at hun endelig slipper for mye fokus på alt utenfor.
- Så er det ikke så mye rykter lenger. Jeg hører i alle fall ingenting, he, he.

- Ikke lusekofte

At hun stilte opp som undertøysmodell sammen med skikollega Marit Bjørgen i landets største avis i helga, ser hun heller ikke på som spesielt utleverende. R- Nei, vi satte en klar grense for at bildene skulle være anstendige. Dessuten synes jeg det er bra at vi blir spurt. Både jeg og Marit har jo litt «kjøtt på beina». Vi er ikke noen beinrangler akkurat, ler Skofterud. Hun mener sprintlangrennsgutta får ta skylda for alt sex-fokuset i starten av sesongen med sin nakenkalender.
- Gutta startet den derre sexgreia, og jeg føler absolutt at det ikke blir for mye sexfokus.

Langrennssporten har godt av å vise at vi ikke er en gjeng som bare løper rundt i skogen med slim rundt munnen, og går i lusekofter på fritida, sier Skofterud.

<B>TILBAKE I TOPPEN: </B> Vibeke Skofterud (23) medgir at privatlivet til tider gikk ut over konsentrasjonen.
<B>I LEDERTRØYA:</B> Anders Aukland (31) har startet årets verdenscup i langrenn strålende og leder sammenlagt.