Jakob Ingebrigtsen

Bedre etter bruddet

På friidrettsbanen er det bare framgang for brødrene Ingebrigtsen.

INGEN I NÆRHETEN: Jakob Ingebrigtsen vant en engelsk mil under Diamond League i Eugene, Oregon på 3,49.76. Han var mer suveren enn noen gang. Det forteller om et godt treningsarbeid også etter at pappa Gjert Ingebrigtsen fikk sparken av gutta som trener. Foto: AP / NTB
INGEN I NÆRHETEN: Jakob Ingebrigtsen vant en engelsk mil under Diamond League i Eugene, Oregon på 3,49.76. Han var mer suveren enn noen gang. Det forteller om et godt treningsarbeid også etter at pappa Gjert Ingebrigtsen fikk sparken av gutta som trener. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

JAKOB INGEBRIGTSEN er fortsatt bare 21 år, men han har aldri vært bedre i forhold til konkurrentene enn under Diamond League på VM-arenaen i Eugene i natt:

  • Da var resten av verdenseliten statister.

I fjor høst ble Jakob OL-mester på 1500 meter med et taktisk perfekt løp. Nå bare løp han tidlig fra alle i front av feltet på en engelsk mil.

Det var slik Timothy Cheruiyot og de beste afrikanske stjernene imponerte for noen år siden da det med norsk dominans på mellomdistanse bare var en utopi for de fleste utenfor familien Ingebrigtsen.

Nå gjorde Jakob det samme på selvfølgelig vis. Bare økte tempoet et hakk, og distanserte feltet tidlig på sisterunden.

Fordi han allerede er blitt fysisk overlegen.

RETT etter løpet var det brødrene Jakob takket for den framgangen:

- Takk til Henrik og Filip for at jeg stadig blir bedre, sa han fornøyd, og roste også samboeren og de tett rundt seg.

Det var der pappatrener Gjert pleide å være inntil for noen måneder siden. Klar med bitende replikker, gode analyser og all den totale tilstedeværelsen som gjennom seks sesonger gjorde «Team Ingebrigtsen» til norsk idretts desidert mest TV-vennlige familiesuksess.

er TV-bildene fra familiesamlingene borte. Alt det nære, hverdagslige vi tilsynelatende fikk vite alt om, vet vi plutselig ingen ting om. Bortsett fra at det skar seg mellom de tre løperguttene og trenerpappaen deres, og at det oppgjøret var vondt.

Så personlig skal slike oppgjør i familien få lov til å være. Selv årganger med reality fra gode dager, kommer ikke med forpliktelse om å la TV-kameraene gå om det fine bryter sammen. Mer sant er ikke reality-TV. Heller ikke om den folkekjære idrettsfamilien Ingebrigtsen.

På det viset er det ingen grunn til å vente noe mer om hva som egentlig skjedde da den dominerende pappatrener Gjert Ingebrigtsen fikk sparken av gutta sine.

Det angår oss ikke.

DET som derimot angår alle som er glad i friidrett, er det rent sportslige. Altså hvordan olympiamester Jakob Ingebrigtsen ved hjelp av de to eldre løperbrødrene sine klarer å fortsette eventyret.

For i et idrettslig perspektiv er Jakobs suksess noe som overgår virkeligheten:

  • Ingen er blitt en så god mellomdistanseløper som ham så tidlig.

EM-gullet på 1500 meter som 17-åring i 2018 var ikke til å forstå:

- Jeg skjønte først at jeg hadde vunnet da jeg så at det sto en drittunges navn på 1.-plassen på storskjermen, sa Jakob selv til Dagbladet den augustkvelden på Olympiastadion i Berlin.

DET var der han på to magiske kvelder ble et internasjonalt fenomen. For straks kom det enda et EM-gull til 17-åringen på 5000 meter, og friidrettsfans verden over begynte ikke bare snakke om en ung løper med helt spesielle medfødte egenskaper. Men også om epigenetikk; hvordan ulike ytre påvirkninger gjennom livet utvikler genmateriale vi ikke visste vi hadde.

For Jakob Ingebrigtsen med trenerpappa Gjert tett rundt seg og med to eldre løperbrødre som forbilder gjennom den daglige treninga, ble jo forbløffende god forbløffende fort.

Her var det noe mer enn et usedvanlig godt arvemateriale. Det var et forsøksprosjekt uten kjente tidligere eksempler fra idrettshistorien, og med resultater som overgikk enhver forventning.

JAKOBS rekordfart til verdenstoppen ga begrepet «barnestjerne» et helt nytt innhold. Han ble jo daglig fulgt opp som en toppløper helt fra han var ganske liten.

Den gang var det ikke pappa Gjert sin mening at gutten skulle skinne før han var voksen. All treningsplanlegging hadde voksenkarrieren som mål. Sånn må den lynraske utviklingen ha overrasket også de rundt Jakob.

Og skapt usikkerhet om dette kunne holde.

STOLT: Jakob Ingebrigtsens familie fulgte det historiske løpet på storskjerm fra Sandnes Idrettspark. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

NETTOPP der er vi rett tilbake til den åpenbare gleden etter gårsdagens seier i Eugene. Selv om Jakob gjennomgående har vært trygg på egne kvaliteter som løper, var det ikke gitt at den sportslige framgangen skulle fortsette etter fjorårets OL-gull.

Direkte etter den prestasjonen kom tvilen rundt hva Jakob egentlig ville framover. Det største målet var jo allerede nådd:

- Hvis jeg vinner OL i nærmeste framtid, eller setter verdensrekorder eller noe, skal jeg slite med å satse videre, sa han til podkasten «Ida med hjerte i hånda» allerede noen uker før gullmedaljen i Tokyo.

Jakob hadde i realiteten levd som toppløper i hverdager så lenge, at selv en 20-åring snakket om slitasjeskader i jobben som løper. At det kunne vært moro å oppleve noe annet i livet.

DA den usikkerheten ble med snakket, kom det personlige som utløste splittelsen mellom Gjert og gutta. Dette bruddet i seg selv, kunne endret den sportslige utviklingen.

At det ikke skjedde, viser Jakobs modenhet som utøver. Og selvsagt at det langvarige treningsgrunnlaget har vært fornuftig.

Framgangen denne sesongen står rent treningsmessig sett på skuldrene til alle åra med pappa Gjert som trener.

Bruddet med gutta hadde ingenting å gjøre med de fysiske treningsprinsippene som har løftet den yngste løperen til å bli familiens desidert største stjerne.

Og verdens beste.

LIKEVEL var det riktig av Jakob å snakke opp de to eldre brødrene sine etter triumfen i går kveld. Selv med all takknemlighet og faglige respekt for den trenerjobben som er blitt gjort fra han var liten, viser den overlegne triumfen i Eugene at brødrene sammen har tatt enda et steg:

Det er den kontrollen som har vært nøkkelen til Jakobs stødige utvikling. Enhver som har fulgt Team Ingebrigtsen fra sesong til sesong på TV, har sett hvordan Gjert har pukket på selve gjennomføringen av øktene. At trøkket der aldri er blitt for belastende i forhold til målet om en langsiktig utvikling.

De feilene i treningsopplegget som tidligere ble gjort med storebror Henrik, ble merkbart færre med to år yngre Filip. Så forsvant de omtrent fra opplegget til Jakob. Da hadde sju ekstra treningsår gitt pappatrener Gjert mye kunnskap.

Det er den erfaringen brødrene har klart å ta vare på i vinter også etter at sjefskontrolløren forsvant fra sidelinja. Til dette første prestisjestevnet kom Jakob og Filip rett fra en mange uker lang treningsleir i høyden i Flagstaff i Arizona.

OM alt dette gode treningsarbeidet bærer til VM om halvannen måned, er ikke gitt. Toppidretten funger ikke alltid slik.

Men utgangspunktet er imponerende. Jakob Ingebrigtsen har aldri vært så suveren som nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer